Om gymnasievalet

På den här sidan hittar du som börjar årskurs 9 år 2025 användbar information om gymnasievalet. Vi guidar dig även steg för steg, så att du får full koll på hur det går till när man söker till gymnasiet. Kom ihåg att du alltid kan kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola om du har frågor.

Om gymnasievalet

Gymnasievalet är ditt första stora egna val som behöver få ta tid och kräver förberedelse, så börja tidigt! I videospelaren berättar Frida om gymnasievalet. Mer information om antagningsregler hittar du på ansökningswebben för gymnasievalet: indra2.se

Gymnasievalet – steg för steg

Inloggningen till gymnasievalet öppnar

Ansökningsperioden för gymnasievalet öppnar och du kan själv göra din ansökan på ansökningswebben.

Sista ansökningsdag

Det här är sista dagen att göra ditt gymnasieval, därefter stängs ansökan och endast studie- och yrkesvägledare kan göra ändringar.

Inloggningen till ansökningswebben stänger

Möjligheten att logga in på ansökningswebben stänger och öppnar igen när preliminärantagningen är klar.

Preliminärt antagningsbesked meddelas

Nu kan du logga in på ansökningswebben för att se ditt preliminära antagningsbesked! Om du vill göra ändringar i din ansökan till gymnasiet kontaktar du din studie- och yrkesvägledare.

Sista dagen att göra ändringar

Idag är sista dagen som din studie- och yrkesvägledare kan hjälpa dig göra ändringar i gymnasievalet innan ansökningsperioden stänger. Se därför till att höra av dig till din SYV i god tid innan den 3 juni.

Slutantagningen är klar

Nu är slutantagningen klar! Logga in på ansökningswebben för att se vilken skola och program du har kommit in på. Du kan endast bli antagen till en utbildning. Glöm inte att du måste svara på ditt antagningsbesked.

Sista dag att svara på slutantagningsbeskedet

Idag är sista dagen att svara på antagningsbeskedet och att tacka ja till din plats.

Reservantagningen startar

Från och med idag börjar Gymnasieantagningen fylla på gymnasieskolornas lediga platser med elever som står i reservkö. Om du är som reserv och får ett förändrat antagningsbesked meddelas du både via e-post och via ansökningswebben – håll utkik!

Reservantagningen stänger

Reservantagningen till Göteborgsregionens gymnasieskolor avslutas och i samband med det stänger även inloggningen till ansökningswebben.

Så söker du till gymnasiet

Framtidskartor

Innan du tar steget och bestämmer dig för vilken skola du ska välja är det bra att fundera över vilket gymnasieprogram som skapar bäst förutsättningar för just dig i framtiden. Vilket program matchar dina drömmar och intressen? Kanske kan framtidskartorna nedan ge svar på några av dina frågor!

.

Vanliga frågor

Du som går i årskurs nio och är folkbokförd i och går skola i Göteborgsregionen får inloggningsuppgifter hemskickade med post, inför att ansökningsperioden startar i december.

Följ instruktionerna i brevet för att logga in på Göteborgsregionens ansökningswebb www.indra2.se. Här hittar du även en instruktionsfilm som förklarar hur valet går till!

För att beräkna ditt meritvärde summerar du värdet av de 16 bästa ämnesbetygen plus moderna språk som språkval om du har läst det. Det maximala meritvärdet blir då 340 poäng. För utbildningar med färdighetsprov räknas också provpoängen med. Betygsvärden: A = 20 B = 17,5 C = 15 D = 12,5 E = 10 F = 0 (det vill säga inte godkänt) På Skolverkets webb kan du få hjälp med uträkningen. Titta gärna på avsnitt 2 av Vägen mot valet, där studie- och yrkesvägledaren Glenn reder ut hur det ligger till med meritvärde och behörighet.

Behörigheten är olika beroende på vilket program du söker. För att vara behörig till de 12 yrkesprogrammen krävs att man har godkänt betyg i:
– svenska/svenska som andraspråk
– engelska matematik

… plus godkänt betyg i 5 ytterligare ämnen, det vill säga i 8 ämnen totalt. Dessa 5 ämnen kan vara vilka som helst.

Du är behörig till ett högskoleförberedande program om du har minst E i betyg i:
– Svenska eller svenska som andraspråk
– Engelska
– Matematik

… och i minst nio ämnen till (vissa program kräver att speciella ämnen ingår i de nio ämnena). Till vissa högskoleförberedande program behöver du ha godkända betyg i speciella ämnen för att vara behörig att söka.

För naturvetenskapsprogrammet och teknikprogrammet ska biologi, fysik och kemi ingå i de nio ämnena med minst E i betyg.

För ekonomiprogrammet, humanistiska programmet och samhällsvetenskapsprogrammet ska geografi, historia, religion och samhällsvetenskap ingå i de nio ämnena med minst E i betyg.

Missa in avsnitt 2 av Vägen mot valet, där studie- och yrkesvägledaren Glenn reder ut hur det ligger till med behörighet och antagning.

Om du inte är behörig till nationella program kan du söka till ett introduktionsprogram. Vilket introduktionsprogram du ska söka till beror bland annat på hur många ämnen du saknar betyg i och vilket nationellt program du vill komma in på. Prata med din studie-och yrkesvägledare om introduktionsprogram.

Missa inte avsnitt 6 av Vägen mot valet, där studie- och yrkesvägledaren Maria berättar om vad som händer – och vilka vägar det finns att ta – om man inte är behörig till ett nationellt program.

Om du är folkbokförd i Sverige kan du ansöka till en gymnasieutbildning från och med det år du avslutar årskurs 9 på grundskolan och senast det år du fyller 19 år. Du får inte tidigare ha avslutat en gymnasieutbildning. Om du inte är folkbokförd i Sverige utan exempelvis asylsökande kan du ansöka till en gymnasieutbildning om den påbörjas innan du har fyllt 18 år. Om du är över 18 år ska din hemkommun först besluta om du har rätt till utbildning.

Utbildningen i anpassad gymnasieskola är öppen för ungdomar vars skolplikt har upphört och som inte bedöms ha förutsättningar att nå upp till gymnasieskolans kunskapskrav på grund av funktionsnedsättning eller förvärvad hjärnskada. Det är elevens hemkommun som beslutar om en elev tillhör målgruppen för anpassad gymnasieskola. Beslutet ska föregås av en utredning som innehåller en pedagogisk, psykologisk, medicinsk och social bedömning.

Titta gärna på avsnitt 8 (del 1 och 2) av Vägen mot valet, för att få veta mer om hur det fungerar med anpassad gymnasieskola.

Vägen mot valet – en serie om gymnasievalet

Hur fungerar det med meritpoäng? Vilka jobb kommer efterfrågas i framtiden? Och hur kan jag stötta mitt barn på bästa sätt i gymnasievalet? Allt det, och mycket mer, får du svar på i Vägen mot valet!

Vägen mot valet är en helt ny programserie som bland annat ger dig som vårdnadshavare tips om hur du på bästa sätt kan stötta någon som ska välja. Varje avsnitt gästas av experter som delar med sig av information om ämnen som meritpoäng, behörighet, vidare studier och framtidens arbetsmarknad.

Obs! Du måste godkänna cookies för att kunna se filmerna här på sidan. 

Avsnitt 1: ”Hur kan jag stötta mitt barn på bästa sätt?”

 

Avsnitt 2: ”Behörighet och meritvärde – hur fungerar det?”

Avsnitt 3: ”Vad händer om jag och mitt barn inte är överens?”

Avsnitt 4: ”Skillnad mellan yrkesprogram och högskoleförberedande program?”

Avsnitt 5: ”Vilka program kan leda till jobb direkt efter gymnasiet?”

Avsnitt 6: ”Obehörig till ett nationellt program, vad händer då?”

Avsnitt 7: ”Hjälp mig förstå det svenska utbildningssystemet”

Avsnitt 8 (del 1): ”Anpassad gymnasieskola – inför gymnasievalet”

Avsnitt 8 (del 2): ”Anpassad gymnasieskola – vägar vidare efter gymnasieskolan”

Avsnitt 9: ”Om mitt barn inte klarar gymnasieexamen, vad händer då?”

Avsnitt 10: ”Framtidens arbetsmarknad, vilka kompetenser kommer efterfrågas?”

Avsnitt 11: ”Hjälp mig förstå de nya jobben inom digitalisering och smart teknik”

Avsnitt 12: ”Högre studier på universitet och högskolan, hur fungerar det?”

Avsnitt 13: Information om gymnasievalet på arabiska

Avsnitt 14: Information om gymnasievalet på engelska

Mer från Gymnasiedagarna & Future Skills

Två kvinnor i ett samtal på en scen

Se eftersändningen: Informationsmöte för vårdnadshavare

oktober 30, 2024

Missade du det digitala informationsmötet för vårdnadshavare? Nu kan du se det ...
Framsidan av årets mässkatalog

Årets mässbroschyr är här!

september 24, 2024

I mässbroschyren finns allt du som besökare behöver veta om årets mässa. ...
Framtidstro och nya möjligheter på årets förträff

Framtidstro och nya möjligheter på årets förträff

september 6, 2024

Den femte september samlades ett hundratal av Göteborgsregionens studie- och yrkesvägledare på ...
Skärmdump av första sidan av pdf med information om studiebesök

Ge dina elever en inblick i framtidens yrken – anmäl er till höstens studiebesök

september 3, 2024

Vill du ge dina elever en tydligare bild av vilka yrken och ...