Information för grundskolepersonal

Gymnasiedagarna & Future Skills är startskottet på det stundande gymnasievalet och här fyller du som jobbar i grundskolan en viktig funktion. Tillsammans ska vi se till att sprida kunskap om den framtida arbetsmarknaden och regionens gymnasiala programutbud – så att varje elev ges förutsättning att göra ett välgrundat framtidsval. Inför höstens mötesplats skapar vi spännande teman som gör dina elever redo att möta framtiden!

Tema 1: Jag & mitt gymnasieval

Vecka 37 drar vi igång höstens första tema, ”Jag och mitt gymnasieval”, genom vilket eleverna introduceras för det stundande gymnasievalet. Under temaperioden kommer eleverna bland annat få bekanta sig med gymnasieprogrammen, ta del av intressetest och göra olika reflektionsövningar som kan hjälpa dem att göra välgrundade val. Du och din klass kan göra uppgifterna i efterhand via temasidan.

Nästa sida: Tema 1, jag och mitt gymnasieval

Tema 2: Jag & mitt framtida jobb

Det andra temat för hösten handlar om att synliggöra arbetslivet och de möjligheter som väntar i framtiden. Temat 2 följer samma upplägg som tema 1, vilket innebär att du kommer hitta elevövningar och on demand-aktiviteter på startsidan. Därtill kan du som lärare även boka in din klass på aktiviteter som digitala studiebesök, CV-skrivning, intervjuskola och workshops. Du och din klass kan göra uppgifterna i efterhand via temasidan.

Nästa sida: "Tema 2, jag och mitt framtida jobb"

Mötesplatsen den 26–28 oktober

Mötesplatsen, det vill säga den digitala motsvarigheten till mässan, är det tredje steget på vägen mot gymnasievalet. På mötesplatsen samlas gymnasieskolor och representanter från arbetslivet – alla redo att svara på frågor och dela med sig av information. Innan besöket på mötesplatsen har ni förhoppningsvis tagit del av tema 1 och tema 2. Att besöka den digitala versionen av Gymnasiedagarna och Future Skills 2021 är kostnadsfritt. Öppettiderna är kl. 08.00 -19.00 alla dagar.

Mötesplatsen är som vanligt indelad i två sektioner; en del med gymnasieskolor och en del med olika företag och branscher. Dessutom finns studie- och yrkesvägledare och språkguider på plats. De hjälper eleverna med att ta reda på vilka utbildningar som leder till olika yrken och branscher.

Bild som illustrerar gymnasiemässan

Bokning av gruppbesök under skoltid

För att säkerställa ett jämnt flöde av besökare, och goda möjligheter till chattsamtal mellan besökare och utställare, behöver du förbokade de gruppbesök som görs tillsammans från klassrummet. Övriga besök, exempelvis elever och vårdnadshavare som besöker mässan på egen hand, behöver inte förbokas. Mer information om hur du besöker mässan utanför skoltid finns här!

Boka den dag och tid som du planerar att genomföra besöket tillsammans med din klass. Du kan boka tider mellan kl. 08.00–15.30 den 26–28 oktober. 

Detta gäller vid bokning 

– Du bokar besök för en eller flera klasser samtidigt. Vid bokning anger du hur många elever du bokar för totalt.

– Du får en bokningsbekräftelse, i vilken ser antal bokade personer samt det bokningsnummer som eleverna behöver för att logga in på hemsidan. I bokningsbekräftelsen hittar du även information om hur du ändrar din bokning.

– Förbered eleverna inför besöket genom att delta på de två temaveckorna. Vi återkommer även med lärarhandledning som innehåller tips och förslag på upplägg.

Så gör klassen för att besöka den digitala mässan

Vid besöket samlar du eleverna i klassrummet. Du som gjort bokningen kommer att få en länk till den digitala mässan som du ger till eleverna. Eleverna loggar sedan in på mässan på egen hand, dvs. från en egen dator/enhet. Vi inloggning registrerar sig eleven och lämnar namn (alt. ett alias), mailadress, bokningsnummer, skola och kommun.

Väl inloggade kommer eleverna få möjlighet att chatta med gymnasieskolor och representanter från arbetslivet, ta del av material från utställarna och samla på sig all den information de kan tänkas behöva för att göra ett välgrundat framtidsval.

Mer information om förberedelser och innehåll på den digitala mötesplatsen kommer!

Boka en språkguide

Precis som tidigare år finns det möjlighet att boka möte med en språkguide under Gymnasiedagarna & Future Skills den 26–28 okt. Språkguiden stöttar elever och vårdnadshavare som är nya med svenskan och kan berätta mer om det svenska skolsystemet på något av följande språk: arabiska, somaliska, persiska, tigrinja, dari.

Informationsblad på olika språk

Via länkarna nedan hittar du PDF:er med information om årets Gymnasiedagarna & Future Skills på fler språk. Sprid gärna dem till vårdnadshavare som kan behöva ta del av information på något av språken nedan. Och glöm inte att serien Vägen mot valet har ett avsnitt på engelska och ett avsnitt på arabiska!

Mer från Gymnasiedagarna & Future Skills

Nästa sida: årets mässkatalog
Dags för Gymnasiedagarna 4:e dagen!

november 16, 2021

På torsdag, den 18 november, får du som ska välja nationellt program ...
Nästa sida: Tack för att du var med på digitala Gymnasiedagarna & Future Skills
De digitala mötena avslutas – men mässan lever vidare

oktober 28, 2021

Hundratals livesändningar och tiotusentals chatt-meddelanden har genomförts under Gymnasiedagarna och Future Skills ...
Nästa sida: intervju med duon bakom Youtubekontot Matkoma
Youtubeduon Matkoma – det här pluggade vi

oktober 27, 2021

”Det blir inte alltid som man tänkt sig, men då är det ...
Nästa sida: Vägen mot valet
Vägen mot valet – en serie om gymnasievalet

oktober 27, 2021

Hur fungerar det med meritpoäng? Vilka jobb kommer efterfrågas i framtiden? Och ...