Information för grundskolepersonal

Gymnasiedagarna & Future Skills är startskottet på det stundande gymnasievalet och här fyller du som jobbar i grundskolan en viktig funktion. Tillsammans ska vi se till att sprida kunskap om den framtida arbetsmarknaden och regionens gymnasiala programutbud – så att varje elev ges förutsättning att göra ett välgrundat framtidsval. Inför höstens mötesplats skapar vi spännande teman som gör dina elever redo att möta framtiden!

Tema 1: Jag & mitt gymnasieval

Vecka 37 drar vi igång höstens första tema, ”Jag och mitt gymnasieval”, genom vilket eleverna introduceras för det stundande gymnasievalet. Under temaperioden kommer eleverna bland annat få bekanta sig med gymnasieprogrammen, ta del av intressetest och göra olika reflektionsövningar som kan hjälpa dem att göra välgrundade val. Allt detta kommer du och din klass att hitta på startsidan och därefter under temasidan här.

Nästa sida: Tema 1, jag och mitt gymnasieval

Lärarhandledning till elevuppgifter under tema 1

Under hela vecka 37 kommer du och din klass att hitta värdefull kunskap och viktiga reflektionsövningar direkt på startsidan. Detta utgör – tillsammans med de bokningsbara aktiviteterna och annat spännande material som kommer finnas på hemsidan – tema 1: Jag och mitt gymnasieval. Övningarna ligger som olika steg (se film) och förhoppningen är att detta upplägg ska vara så pass intuitivt och självinstruerande att eleverna själva kan gå in och göra uppgifterna – med viss stöttning från er lärare. Efter v. 37 finns uppgifterna tillgängliga på temasidan.

 

Tema 2: Jag & mitt framtida jobb

Det andra temat för hösten handlar om att synliggöra arbetslivet och de möjligheter som väntar i framtiden. Utöver särskild handledning och informationsmaterial kommer veckorna bland annat bjuda på bokningsbara digitala studiebesök, CV-skrivning, intervjuskola och workshops. Tema 2 äger rum under vecka 40. Mer information och fler aktiviteter kommer!

Bokningsbara aktiviteter under tema 2

Klicka på knappen nedan för att komma till bokningen. Där hittar du även schema och tillgängliga tider.

Nästa sida: "Tema 2, jag och mitt framtida jobb"

Vad blev du när du blev stor?  

Panelsamtal

För elever i år 8 och 9

Vad vill du bli när du blir stor? Det är en fråga som du säkert både fått och funderat över många gånger. För hur vet man egentligen? Och vilka jobb finns det ens?

I de här panelsamtalen får eleverna möjlighet att lyssna på och ställa frågor till personer med olika jobb. Och kanske hjälper det dem att komma närmare svaret på frågan om vad just de vill bli när de blir stora. Ni kommer bland annat få träffa Aylin som är socionom, Elias som är eventkoordinator och Ellionor som är serviceelektrikerVarje pass är ca 35 min. Boka här!

Jobbskola med Skarpt Läge 

Webbinarium

För elever i år 9 & målgruppen unga arbetssökande

Hur skriver man ett CV? Vad är ett personligt brev? Och hur fungerar det egentligen när man söker jobb och får gå på intervju?

I webbbinariet med Skarpt läge får eleverna värdefulla tips på saker som kan vara bra att ha koll på när man söker jobb. De får bland annat lära sig att skriva CV, intervjuträning och hur man gör för att följa upp ett jobb man har sökt. Helt enkelt saker som är bra att både kunna inför framtiden – och om man till exempel ska söka sommarjobb. Varje pass är ca. 40 min. Boka här!

Kan man jobba med kemi?

Digitalt studiebesök 

För elever i år 8 och 9

Häng med på en digital rundvandring Inovyn Sveriges fabrik och träffa personer som arbetar med kemi! 

Vad kan man jobba med på ett kemiföretag och hur är det att jobba på ett företag med kollegor och kontor över hela västra Europa? Invoyn Sverige AB är ett kemiföretag som genom sin produktion av bland annat PVC och lut, ser till att utveckla produkter som går att hitta i nästan varje del av det moderna samhället. Spännande va? Det digitala studiebesöket tar ca. 30 min. Boka här!

 

Vad gör man på ett energibolag?

Tonårstjej med blond page

Digitalt studiebesök 

För elever i år 8 och 9

Vad händer om Göteborg blir utan el? Varför är det viktigt med klimatsmart el och vad gör man på ett energibolag?

Förutom att lära sig om hur det är att jobba på ett energibolag kommer eleverna, under de digitala studiebesöken hos Göteborgs Energi, få veta mer om klimat- och hållbarhetsfrågan inom energiförsörjningen. Dessutom får de information om vilka olika yrken som finns på bolaget och vad som krävs för att få ett jobb där. Inför studiebesöket kommer Göteborgs Energi att skicka ut förberedelsefrågor och en uppgift att arbeta med efter studiebesöket. Det digitala studiebesöket tar ca. 45 min. Boka här!

Hur är det att jobba på en psykosmottagning?

fundersam tonårstjej med långt brunt hår

Digitalt studiebesök 

För elever i år 8 och 9

Cecilia är skötare med mångårig erfarenhet av att arbeta med människor som mår psykiskt dåligt. 

Västra Götalandsregionen bjuder in till ett digitalt pass där eleverna får veta mer om yrket undersköterska med inriktning psykiatri (skötare). Ett viktigt och intressant yrke inom hälso- och sjukvården. Under passet visas ett kort filmklipp från arbetsplatsen och därefter får eleverna träffa Cecilia som anpassar innehållet efter elevernas frågor. Kolla in VGR:s lektionsmaterial om olika hälso- och sjukvårdsyrken här och boka studiebesöket här!

Vad gör man som sköterska på intensiven?

Glad tonårskille med svart hår och baseball-jacka

Digitalt studiebesök 

För elever i år 8 och 9

Hur är det att arbeta på intensiven mitt under en pandemi? Och vad gör man som intensivvårdssjuksköterska?

Västra Götalandsregionen bjuder in  eleverna till att träffa intensivvårdssjuksköterskan Nina, som har stått i frontlinjen i kampen mot covid-19. Under passet får eleverna lära sig mer om yrket sjuksköterska med inriktning intensivvård – ett viktigt och spännande yrke inom hälso- och sjukvården. Under passet visas ett kort filmklipp från arbetsplatsen och sedan får eleverna träffa Nina som anpassar innehållet efter deras frågor. Kolla in VGR:s lektionsmaterial om olika hälso- och sjukvårdsyrken här och boka studiebesöket här!

Proffs på pengar och ekonomi 

Webbinarium

För elever i år 9 & målgruppen unga arbetssökande

Hur ska man tänka med sina pengar? Finns det bra och dåliga lån? Och vilka tips finns för att spara pengar? 

I det här webbinariet kommer eleverna att få lärdomar för livet! Swedbank sitter laddade att dela med sig av massvis viktig information om personlig ekonomi och sparande. Det vill ni inte missa! Varje pass är ca. 40 min. Boka här!

Mötesplatsen den 26–28 oktober

Mötesplatsen, det vill säga den digitala motsvarigheten till mässan, är det tredje steget på vägen mot gymnasievalet. På mötesplatsen samlas gymnasieskolor och representanter från arbetslivet – alla redo att svara på frågor och dela med sig av information. Innan besöket på mötesplatsen har ni förhoppningsvis tagit del av tema 1 och tema 2. Att besöka den digitala versionen av Gymnasiedagarna och Future Skills 2021 är kostnadsfritt. Öppettiderna är kl. 08.00 -19.00 alla dagar.

Mötesplatsen är som vanligt indelad i två sektioner; en del med gymnasieskolor och en del med olika företag och branscher. Dessutom finns studie- och yrkesvägledare och språkguider på plats. De hjälper eleverna med att ta reda på vilka utbildningar som leder till olika yrken och branscher.

Bild som illustrerar gymnasiemässan

Bokning av gruppbesök under skoltid

För att säkerställa ett jämnt flöde av besökare, och goda möjligheter till chattsamtal mellan besökare och utställare, behöver du förbokade de gruppbesök som görs tillsammans från klassrummet. Övriga besök, exempelvis elever och vårdnadshavare som besöker mässan på egen hand, behöver inte förbokas. Mer information om hur du besöker mässan utanför skoltid finns här!

Boka den dag och tid som du planerar att genomföra besöket tillsammans med din klass. Du kan boka tider mellan kl. 08.00–15.30 den 26–28 oktober. 

Detta gäller vid bokning 

– Du bokar besök för en eller flera klasser samtidigt. Vid bokning anger du hur många elever du bokar för totalt.

– Du får en bokningsbekräftelse, i vilken ser antal bokade personer samt det bokningsnummer som eleverna behöver för att logga in på hemsidan. I bokningsbekräftelsen hittar du även information om hur du ändrar din bokning.

– Förbered eleverna inför besöket genom att delta på de två temaveckorna. Vi återkommer även med lärarhandledning som innehåller tips och förslag på upplägg.

Så gör klassen för att besöka den digitala mässan

Vid besöket samlar du eleverna i klassrummet. Du som gjort bokningen kommer att få en länk till den digitala mässan som du ger till eleverna. Eleverna loggar sedan in på mässan på egen hand, dvs. från en egen dator/enhet. Vi inloggning registrerar sig eleven och lämnar namn (alt. ett alias), mailadress, bokningsnummer, skola och kommun.

Väl inloggade kommer eleverna få möjlighet att chatta med gymnasieskolor och representanter från arbetslivet, ta del av material från utställarna och samla på sig all den information de kan tänkas behöva för att göra ett välgrundat framtidsval.

Mer information om förberedelser och innehåll på den digitala mötesplatsen kommer!

Boka en språkguide

Precis som tidigare år finns det möjlighet att boka möte med en språkguide under Gymnasiedagarna & Future Skills den 26–28 okt. Språkguiden stöttar elever och vårdnadshavare som är nya med svenskan och kan berätta mer om det svenska skolsystemet på något av följande språk: arabiska, somaliska, persiska, tigrinja, dari.

Informationsblad på olika språk

Via länkarna nedan hittar du PDF:er med information om årets Gymnasiedagarna & Future Skills på fler språk. Sprid gärna dem till vårdnadshavare som kan behöva ta del av information på något av språken nedan. Och glöm inte att serien Vägen mot valet har ett avsnitt på engelska och ett avsnitt på arabiska!

Mer från Gymnasiedagarna & Future Skills

Nästa sida: afs.se
Är du redo för ditt livs äventyr?

september 13, 2021

… Sök till ett utbytesår med AFS Interkultur! Nyfiken på att vara […]
Nästa: Film om stress
Film om gymnasiestress

september 13, 2021

Tonårstiden i sig innebär stora förändringar och utmaningar. En av dessa förändringar […]
Rosa neonskylt i form av en pratbubbla med texten "Hello" skrivet i mitten
Information på olika språk

september 13, 2021

Snart går årets Gymnasiedagarna & Future Skills av stapeln. Via länkarna nedan hittar […]
Nästa sida: Vägen mot valet
Vägen mot valet – en serie om gymnasievalet

september 13, 2021

Hur fungerar det med meritpoäng? Vilka jobb kommer efterfrågas i framtiden? Och […]