Årets Gymnasiedagarna & Future Skills

Syftet med Gymnasiedagarna & Future Skills är att ge dig som ska göra ett framtidsval chans att utforska dina möjligheter. Årets digitala Gymnasiedagarna & Future Skills äger rum den 26–28 oktober, men redan innan dess kommer vi att förbereda dig inför valet genom två spännande teman.

Tema 1: Jag och mitt gymnasieval

Höstens första tema introducerar dig för det stundande gymnasievalet. Under temaperioden kommer du bland annat få bekanta dig med olika gymnasieprogram och göra både intressetest och olika övningar som kan hjälpa dig att göra ett bra val.

Tillsammans med din klass kommer du även att få delta i intressanta workshops, webbinarier och panelsamtal. Läs mer om några av aktiviteterna längre ner på sidan. Aktiviteterna bokas av din lärare.

 

Bokningsbara aktiviteter under tema 1

Scrolla ner för att läsa mer om de bokningsbara aktiviteterna som äger rum under höstens första tema! Aktiviteterna bokas av dig som är ansvarig lärare.

Nästa sida: Tema 1, jag och mitt gymnasieval

Vad valde du?

Tonårstjej med långt brunt hår och runda glasögon

Panelsamtal

Hur tänkte du när du gjorde ditt gymnasieval? Vilka program valde du mellan? Vad önskar du att du hade vetat innan du gjorde ditt val? Och vad har du för framtidsplaner?

Inför gymnasievalet finns det många tankar och funderingar. Då kan det vara skönt att ställa frågor till någon som nyligen själv har stått inför samma val. Genom de digitala panelsamtalen ”Vad valde du?” får du möjlighet att ställa frågor till en panel med gymnasieelever – ett gäng som har koll på läget. Var nyfiken och fråga om deras val och varför de valde som de gjorde. Kom ihåg att det inte finns några dumma frågor.

Vad påverkar valet?

Workshop

Det finns många saker som påverkar gymnasievalet. Förutom all information vi får till oss spelar saker som var vi bor och andra personers åsikter roll – även om vi inte är medvetna om det.

Genom att göra oss själva uppmärksamma på faktorer som påverkar oss kan vi ta kontrollen! Under workshopen ”Vad påverkar gymnasievalet?” får du som står inför gymnasievalet tillfälle att reflektera över just den frågan, bland annat genom att ta ställning till ett antal påståenden. Efter varje påstående stannar klassen tillsammans upp och samtalar kring resultatet.

Bäst på mitt jobb

Webbinarium

Kan man verkligen tävla i ett yrke? Och hur blir man bäst i Sverige på sitt jobb? I den här serien av liveseminarium möter ni delar av Sveriges yrkeslandslag.

Yrkeslandslaget, som representerar Sverige i Yrkes-EM och Yrkes-VM, består av unga yrkesutbildade. Alla med helt olika yrkesinriktningar, alla specialister inom just sitt område. I live-seminariet ”Bäst i Sverige på mitt jobb” samlas en panel beståendes av ungdomar, som alla har deltagit i yrkeslandslaget, för att berätta mer om de olika yrkesprogrammen – och hur man blir bäst i Sverige på sitt jobb.

Digital kemilaboration

Workshop

För elever i år 8 och 9

Välkommen att experimentera med Molekylverkstan och kemi-inspiratörer från naturprogrammet på Nösnäsgymnasiet.

Vi labbar under temat ”Från Newton till Bohr” och visar olika kemiska och fysikaliska fenomen. Inspiratörerna förklarar och demonstrerar online.

 

Tema 2: Jag och mitt framtida jobb

Det andra temat för hösten handlar om arbetslivet och de möjligheter som väntar i framtiden. Veckan bjuder bland annat på information om olika yrken och digitala studiebesök på spännande företag. Genom aktiviteter som din lärare bokar kan du dessutom få tips på hur du skriver ett CV, hur det egentligen går till på en intervju och hur du gör för att följa upp ett jobb som du har sökt. Helt enkelt saker som är bra att kunna inför framtiden. Tema 2 äger rum under vecka 40.

 

Bokningsbara aktiviteter under tema 2

Aktiviteterna bokas av dig som är ansvarig lärare.

Nästa sida: "Tema 2, jag och mitt framtida jobb"

Vad blev du när du blev stor?  

Panelsamtal

Vad vill du bli när du blir stor? Det är en fråga som du säkert både fått och funderat över många gånger. För hur vet man egentligen? Och vilka jobb finns det ens?

I de här panelsamtalen får du möjlighet att lyssna på och ställa frågor till personer med olika jobb. Och kanske hjälper det dig att komma närmare svaret på frågan om vad just du vill bli när du blir stor! Du kommer bland annat få träffa Aylin som jobbar som socionom, Elias som är eventkoordinator och Ellionor som är serviceelektriker. 

Jobbskola med Skarpt Läge 

Webbinarium

Hur skriver man ett CV? Vad är ett personligt brev? Och hur fungerar det egentligen när man söker jobb och får gå på intervju?

I webbinariet med Skarpt läge kommer du att få värdefulla tips på saker som kan vara bra att ha koll på när du söker jobb. Du får bland annat lära dig att skriva CV, träna på att gå på intervju och lära dig hur du följer upp ett jobb som du har sökt. Helt enkelt saker som är bra att både kunna inför framtiden – och om du till exempel ska söka sommarjobb.

Proffs på pengar och ekonomi 

Webbinarium

Hur ska man tänka med sina pengar? Finns det bra och dåliga lån? Och vilka tips finns för att spara pengar? 

I det här lärorika webbinariet kommer du att få lärdomar för livet! Swedbank sitter laddade att dela med sig av massvis viktig information om personlig ekonomi och sparande. Det vill du inte missa!

Vad gör man på ett energibolag?

Digitalt studiebesök 

Vad händer om Göteborg blir utan el? Varför är det viktigt med klimatsmart el och vad gör man på ett energibolag?

Förutom att lära sig om hur det är att jobba på ett energibolag kommer du, under de digitala studiebesöken hos Göteborg Energi, få veta mer om klimat- och hållbarhetsfrågan inom energiförsörjningen. Dessutom får du information om vilka olika yrken som finns på bolaget och vad som krävs för att få ett jobb där.

Hur är det att jobba på en psykosmottagning?

fundersam tonårstjej med långt brunt hår

Digitalt studiebesök 

Cecilia är skötare med mångårig erfarenhet av att arbeta med människor som mår psykiskt dåligt. 

Västra Götalandsregionen bjuder in till ett digitalt pass där du får veta mer om yrket undersköterska med inriktning psykiatri (skötare). Ett viktigt och intressant yrke inom hälso- och sjukvården. Under passet visas ett kort filmklipp från arbetsplatsen och därefter får du träffa Cecilia som anpassar innehållet efter elevernas frågor. Kolla in VGR:s lektionsmaterial om olika hälso- och sjukvårdsyrken här och boka studiebesöket här!

Vad gör man som sköterska på intensiven?

Glad tonårskille med svart hår och baseball-jacka

Digitalt studiebesök 

Hur är det att arbeta på intensiven mitt under en pandemi? Och vad gör man som intensivvårdssjuksköterska?

Västra Götalandsregionen bjuder in  dig till att träffa intensivvårdssjuksköterskan Nina, som har stått i frontlinjen i kampen mot covid-19. Under passet får du lära dig mer om yrket sjuksköterska med inriktning intensivvård. Under passet visas ett kort filmklipp från arbetsplatsen och sedan får du träffa Nina som anpassar innehållet efter deras frågor. Kolla in VGR:s lektionsmaterial om olika hälso- och sjukvårdsyrken här och boka studiebesöket här!

Kan man jobba med kemi?

Digitalt studiebesök 

Häng med på en digital rundvandring i Inovyn Sveriges fabrik och träffa personer som arbetar med kemi! 

Vad kan man jobba med på ett kemiföretag och hur är det att jobba på ett företag med kollegor och kontor över hela västra Europa? Invoyn Sverige AB är ett kemiföretag som genom sin produktion av bland annat PVC och lut, ser till att utveckla produkter som går att hitta i nästan varje del av det moderna samhället. Vad kan det handla om tro?

Mötesplatsen den 26–28 oktober

Den 26–28 oktober samlar vi regionens gymnasieskolor, studieyrkesvägledare, språkguider samt olika branscher och företag för årets digitala Gymnasiedagarna & Future Skills. Genom individuella chattar får du möjlighet att ställa frågor om program och skolor. Öppettiderna är 08.00–19.00 alla dagar.

Mötesplatsen är indelad i två sektioner; en där du träffar gymnasieskolor och en där du får lära dig mer om olika yrken, företag och branscher. Dessutom finns studie- och yrkesvägledare och språkguider på plats. De hjälper dig gärna ta reda på vilka utbildningar som leder till olika yrken och branscher. Läs mer om de olika delarna längre ner på sidan!

Bild som illustrerar gymnasiemässan

Så besöker du den digitala mässan

Om du besöker den digitala mässan tillsammans med din skolklass kommer din lärare att ge dig information om hur ni tillsammans loggar in på sidan.

Digitala Gymnasiedagarna & Future Skills är självklart även öppet för övriga besökare – även utanför skoltid. För att besöka den digitala mässan på egen hand, exempelvis tillsammans med din vårdnadshavare, behövs ingen förhandsbokning.

I år äger den digitala mässan rum här på gymnasiedagarna.se.

För dig som är lärare finns information om förhandsbokning för skolklasser här.

Detta gäller för besök utanför skoltid

– Besöket är kostnadsfritt.

– Ni behöver inte boka ert besök.

– För att gå in på mässan registrerar ni er genom att ange namn (kan vara alias), skola (om elev), kommun och e-mail (frivilligt).

– Efter registrering kommer ni in på den digitala mässan och mötesplatsen. Här kan ni chatta med företag och förstås även träffa elever och lärare från en mängd gymnasieskolor. Det bjuds på föreläsningar, filmer och annat material.

– Språkguider och studie- och yrkesvägledare finns på plats för att du ska få ut så mycket som möjligt av ditt besök.

Arbetsmarknadsdelen Future Skills

På den del av mötesplatsen som heter Future Skills får du lära dig om olika branscher och yrken.

Här träffar du representanter från regionens branscher, företag, organisationer och offentlig sektor för att lära dig mer om dagens och framtidens arbetsmarknad.

illustration: tjej som ligger på golvet med en laptop i knäet
illustration, tre figurer som hoppar

Skoldel med regionens gymnasieskolor

Vi vill att du som går i årskurs 8 och 9 och snart ska göra ditt gymnasieval ska få en möjlighet att enkelt ta reda på mer om de skolor och program som du kan välja mellan.

Därför ser vi till att samla representanter från merparten av Göteborgsregionens gymnasieskolor, flera skolor med riksintag och förmedlare av utlandsstudier. På så vis får du en chans att träffa gymnasieskolorna innan du bestämmer vilka skolor du vill besöka på öppet hus.

Du träffar både elever som går på skolorna idag och skolans personal, för att du ska få svar på frågor som vilka program och inriktningar finns på skolan, hur skolornas scheman ser ut och hur lektionerna är utformade.

Boka en språkguide!

Precis som tidigare år finns det möjlighet att boka möte med våra språkguider under den digitala mässan den 26–28 oktober. Språkguiderna stöttar dig som är ny med svenskan och kan ge en introduktion till det svenska skolsystemet på arabiska, somaliska, persiska, tigrinja och dari. Språkguiderna inleder sin guidning med en introduktion som tar 10-15 minuter. De ger då en översikt över det svenska skolsystemet och beskriver vad en gymnasieexamen innebär.

De förklarar även vad som skiljer introduktionsprogram från yrkesprogram och högskoleorienterade program och ger information om behörighetskrav till nationella program. Kom ihåg att språkguiderna inte är utbildade studie- och yrkesvägledare och det finns därför frågor som de inte kommer kunna svara på.

Guiderna går att boka in för grupper eller individuellt.

Tillgängliga språk: Arabiska, Somaliska, Persiska, Tigrinja, Dari

Språkstöd

Tryck på knapparna för att läsa om årets Gymnasiedagarna & Future Skills på olika språk! Och glöm inte att serien Vägen mot valet har ett avsnitt på engelska och ett avsnitt på arabiska!

Fjärde dagen 2021

På Fjärde dagen, den 18 november, får du som ska söka in till gymnasiesärskolan möjlighet att träffa regionens skolor. Fjärde dagen blir även i år en fysisk mässa i det lilla formatet på Göteborgsregionen (GR), Anders Perssonsgatan 8 i Göteborg.

Vägen mot valet – information för vårdnadshavare

En av höstens stora nyheter är ”Vägen mot valet” – en programserie med totalt 14 avsnitt, genom vilka vi hoppas kunna sprida viktig kunskap om gymnasiet och det stundande valet. Serien görs dels för dig som vårdnadshavare och dels för dig som är elev. ”Vägen mot valet” kommer att ersätta de föräldramöten som tidigare hållits för att informera om gymnasievalet och mässan. I serien kommer vi att behandla områden som:

  • Hur stöttar jag mitt barn på bästa sätt?
  • Behörighet och meritvärde – hur fungerar det?
  • Skillnaden mellan Högskoleförberedande program och Yrkesprogram
  • Så fungerar det svenska skolsystemet
  • Gymnasiesärskola
  • Framtidens arbetsmarknad
  • Information om vidare studier på universitet och högskola
  • Gymnasievalet på arabiska och engelska