Västra Götalandsregionen
Arbetsmarknad

Västra Götalandsregionen

Är du redo att göra skillnad?

Inom hälso- och sjukvården finns över 200 yrken. Du känner kanske till sjuksköterska, undersköterska och läkare. Men det finns många, många fler. Kanske är fysioterapeut något för dig. Eller ortopedtekniker. Kolla in filmerna där elever i nian gör studiebesök på olika spännande arbetsplatser. Och gör gärna vårt yrkestest, där du får tips om jobb som kan passa dig.

Yrkestest

Förutom att ansvara för hälso- och sjukvård och kollektivtrafik sysslar Västra Götalandsregionen även med hållbarhetsfrågor, regional utveckling och kultur i Västra Götaland. Totalt arbetar nästan 57 000 hos oss! Välkommen att göra skillnad tillsammans med oss i framtiden!

Läs mer i vår yrkesguide för unga: Yrkesguide

Utbildningar

Samhällsvetenskapsprogrammet har tre inriktningar.

Inriktningen beteendevetenskap ska ge kunskaper om människors utveckling, socialisation och samspel i olika sammanhang. I inriktningen ska eleverna fördjupa sin förståelse av människors agerande som individer samt som deltagare i grupper, organisationer och samhällen ur olika perspektiv. Inriktningen ska även ge kunskaper om kommunikation, lärande och ledarskap samt utveckla elevernas förmåga att tillämpa metoder som används inom samhällsvetenskapen.

Inriktningen medier, information och kommunikation ska ge kunskaper om mediernas roll i samhället och hur man kan använda sig av medieteknik för att förmedla budskap på ett intresseväckande sätt. I inriktningen ska eleverna studera journalistik, information och reklam och praktiskt få pröva textens, bildens och ljudets kommunikativa möjligheter. Eleverna ska få utveckla både praktiska och teoretiska kunskaper i olika interaktiva kommunikationsformer. Inriktningen ska ge eleverna möjlighet att undersöka hur media påverkar människor individuellt och i grupp när det gäller till exempel åsikts- och opinionsbildning och hur vår omvärldsuppfattning formas.

Inriktningen samhällsvetenskap ska ge kunskaper om samhällsstrukturer och om människors livsvillkor utifrån individ-, grupp- och samhällsnivå. I inriktningen ska eleverna bredda och fördjupa sin förståelse av samhällsfrågor genom att tolka och förklara företeelser och sammanhang. Inriktningen ska också utveckla elevernas förmåga att tillämpa metoder som används inom samhällsvetenskapen.


El- och energiprogrammet har fyra inriktningar.

Inriktningen automation ska ge systemorienterade kunskaper i brytningen mellan elektroteknik, datorteknik samt drift- och underhållsteknik. Detta innebär att inriktningen ska utveckla elevernas förmåga att planera, installera och sätta automatiserade produktionssystem i drift. Inriktningen ska också utveckla elevernas förmåga att yrkesmässigt arbeta med underhållsarbete och felsökning i industriella anläggningar. Inriktningen kan leda till yrken som till exempel automationstekniker, processtekniker, industrielektriker och mekatroniker.

Inriktningen dator- och kommunikationsteknik ska ge kunskaper i att yrkesmässigt installera, administrera, underhålla och reparera dator- och kommunikationssystem samt kunskaper om informationssäkerhet. Inriktningen ska också utveckla elevernas förmåga att arbeta med system för presentation av data, bild, ljud och interaktiva tekniker. Inriktningen kan leda till yrken som till exempel nätverkstekniker, teknisk säljare, supporttekniker och servicetekniker.

Inriktningen elteknik ska ge kunskaper i att installera, underhålla och reparera elanläggningar, eldistributionsnät, larm samt tv- och datanät. Inriktningen kan leda till yrken som elektriker verksam inom installation eller eldistribution. Andra möjliga yrken är till exempel hisstekniker och larmtekniker.

Inriktningen energiteknik ska ge kunskaper i att genomföra drift- och underhållsarbeten samt servicefunktioner inom energi-, miljö- och vattenteknikbranscherna samt processbaserade branscher. Inriktningen ska leda till att eleverna utvecklar förmåga att arbeta med specialiserade funktioner i många olika yrken inom energi- och processbranscherna. Möjliga yrken är till exempel drift- och underhållstekniker, driftoperatör, vattenmiljötekniker och laborant.

Samtliga inriktningar kan leda till fortsatta studier på yrkeshögskola.


Teknikprogrammet har fem inriktningar.

Inriktningen design och produktutveckling ska ge kunskaper om och färdigheter i design och produktutveckling där datorstyrd design samt konstruktion är centrala. Den ska också behandla designprocess och designmetodik.

Inriktningen informations- och medieteknik ska ge kunskaper om och färdigheter i informations-, kommunikations- och medieteknik. Den ska behandla datorkommunikation, programmering, digital media, webbutveckling samt dator- och kommunikationsteknik.

Inriktningen produktionsteknik ska ge kunskaper om och färdigheter i produktion och företagande. Den ska behandla automation och hur produktionslinjer styrs samt ge produktionskunskaper inom olika områden.

Inriktningen samhällsbyggande och miljö ska ge kunskaper om och färdigheter i samhällsbyggande, miljö och arkitektur. Den ska behandla byggande och miljöfrågor ur ett brett perspektiv, såväl tekniskt, ekologiskt och estetiskt som ekonomiskt och socialt.

Inriktningen teknikvetenskap ska ge kunskaper om och färdigheter i teknikvetenskapens arbetsmetoder och verktyg för matematisk modellering, simulering, styrning och reglering. Den ska fördjupa kunskaper om teknik, matematik och fysik.


Industritekniska programmet har fyra inriktningar.

Inriktningen driftsäkerhet och underhåll ska ge kunskaper om det strategiska och systematiska underhållets betydelse för utrustningars funktionalitet och en säker drift. Inriktningen kan leda till arbete med att analysera och säkerställa driften vid komplexa industrianläggningar samt arbete med dagligt underhåll av utrustningar och anläggningar.

Inriktningen processteknik ska ge kunskaper om kemiska eller mekaniska industriprocesser, kvalitetskontroll samt styr- och reglerteknik. Inriktningen kan leda till arbete med att planera och sköta driften vid kemiska eller mekaniska anläggningar där arbetet också kan innefatta flödeskontroller, tillståndsbedömningar och kvalitetsbedömningar.

Inriktningen produkt och maskinteknik ska ge kunskaper om hantering av verktyg och industriella utrustningar samt om hantering och bearbetning av ett visst material. Inriktningen kan leda till arbete som maskinoperatör, i vilket också bedömningar av produktens utformning och kvalitet är väsentliga. Inriktningen kan också leda till mer produktnära arbete som innefattar såväl design, konstruktion som produktion.

Inriktningen svetsteknik ska ge kunskaper om och handlag med olika svetstekniker, plåtbearbetning och tillhörande arbetsmoment. Inriktningen kan leda till arbete som svetsare i många olika yrken där svetsning är efterfrågad. Det kan även leda till arbete som godkänd, internationell svetsare.

Samtliga inriktningar kan leda till fortsatta studier på yrkeshögskola.


Ekonomiprogrammet har två inriktningar.

Inriktningen ekonomi ska ge kunskaper inom företagsekonomiska områden som redovisning, kalkylering, marknadsföring samt ledarskap och organisation. Inriktningen ska också ge färdigheter i att starta och driva ett företag.

Inriktningen juridik ska ge kunskaper om rättsordningens betydelse i ett demokratiskt samhälle och hur den påverkas av internationell rätt. Inriktningen ska utveckla elevernas förmåga att analysera och bedöma juridiska problem med hjälp av rättskällor och juridiska metoder.


VVS- och fastighetsprogrammet har fyra inriktningar.

Inriktningen fastighet ska ge fördjupade kunskaper om uppbyggnad av system i energitekniska anläggningar samt om funktioner hos system med tillhörande komponenter och den tekniska dokumentation som används i yrket. Den ska också ge fördjupade kunskaper i service, drift och underhåll samt utomhus- och inomhusmiljö. Inriktningen ska ge fördjupade kunskaper för att kunna kommunicera med beställare och kunder i olika boendemiljöer. Inriktningen kan leda till arbete som till exempel fastighetstekniker, fastighetsskötare och fastighetsvärd.

Inriktningen kyl- och värmepumpsteknik ska ge fördjupade kunskaper i installation, service, drift och underhåll av olika anläggningar, till exempel isbanor, kyl- och frysdiskar och värmepumpar. Den ska ge grundläggande kunskaper om energioptimering och utveckla förmåga till systemtänkande. Inriktningen ska ge eleverna kunskaper om miljö och säkerhet, särskilt gällande hantering av köldmedier. Inriktningen kan leda till arbete som till exempel kylmontör eller kyltekniker inom bland annat fastighet och industri.

Inriktningen ventilation ska ge fördjupade kunskaper i installation, service och underhåll av ventilationsanläggningar. Den ska ge fördjupade kunskaper om hur olika ventilationssystem byggs upp och hur de fungerar samt hur man åtgärdar fel med hjälp av rätt typ av utrustning och verktyg. Inriktningen ska utveckla förståelse av plan- och sektionsritningar för installationer. Den ska också ge kännedom om vikten av fungerande ventilation för att uppnå god inomhusmiljö. Inriktningen kan leda till arbete som till exempel ventilationsmontör.

Inriktningen VVS ska ge fördjupade kunskaper i installation, service och underhåll av till exempel värme- och sanitetssystem. Den ska ge eleverna kunskaper för att bygga system med givna funktioner och enligt gällande installationsregler och bygglagstiftning. Inriktningen ska även ge fördjupade kunskaper om energi- och miljöfrågor samt om säkerhet inom VVS-teknik. Inriktningen kan leda till arbete som till exempel montör inom områdena VVS, industrirör och isolering av tekniska installationer.

Samtliga inriktningar kan leda till fortsatta studier på yrkeshögskola.



Teknikprogrammet har fem inriktningar.

Inriktningen design och produktutveckling ska ge kunskaper om och färdigheter i design och produktutveckling där datorstyrd design samt konstruktion är centrala. Den ska också behandla designprocess och designmetodik.

Inriktningen informations- och medieteknik ska ge kunskaper om och färdigheter i informations-, kommunikations- och medieteknik. Den ska behandla datorkommunikation, programmering, digital media, webbutveckling samt dator- och kommunikationsteknik.

Inriktningen produktionsteknik ska ge kunskaper om och färdigheter i produktion och företagande. Den ska behandla automation och hur produktionslinjer styrs samt ge produktionskunskaper inom olika områden.

Inriktningen samhällsbyggande och miljö ska ge kunskaper om och färdigheter i samhällsbyggande, miljö och arkitektur. Den ska behandla byggande och miljöfrågor ur ett brett perspektiv, såväl tekniskt, ekologiskt och estetiskt som ekonomiskt och socialt.

Inriktningen teknikvetenskap ska ge kunskaper om och färdigheter i teknikvetenskapens arbetsmetoder och verktyg för matematisk modellering, simulering, styrning och reglering. Den ska fördjupa kunskaper om teknik, matematik och fysik.


Ekonomiprogrammet har två inriktningar.

Inriktningen ekonomi ska ge kunskaper inom företagsekonomiska områden som redovisning, kalkylering, marknadsföring samt ledarskap och organisation. Inriktningen ska också ge färdigheter i att starta och driva ett företag.

Inriktningen juridik ska ge kunskaper om rättsordningens betydelse i ett demokratiskt samhälle och hur den påverkas av internationell rätt. Inriktningen ska utveckla elevernas förmåga att analysera och bedöma juridiska problem med hjälp av rättskällor och juridiska metoder.


Humanistiska programmet har två inriktningar.

Inriktningen kultur ska ge fördjupade kunskaper i kultur och estetiska uttrycksformer, litteratur, filosofi och psykologi, samt visa hur kulturen påverkar människan och hur människan skapar kultur. Inriktningen ska utveckla elevernas förmåga att beskriva, analysera och reflektera över olika kulturuttryck och egna kulturupplevelser ur olika perspektiv.

Inriktningen språk ska ge fördjupade kunskaper i språk och belysa sambandet mellan språk, kultur och samhälle. Språk är en förutsättning för att verka i en globaliserad värld och ett internationellt perspektiv är därför centralt. Inriktningen ska visa värdet av att kunna flera språk och hur språkkunskaper förstärker varandra.


Restaurang- och livsmedelsprogrammet har två inriktningar.

Inriktningen bageri och konditori ska ge kunskaper framför allt för arbete inom den hantverksmässiga delen av dessa näringar. Den ska ge de kunskaper som behövs för såväl små- som storskalig verksamhet. Inriktningen kan till exempel leda till yrken som bagare eller konditor.

Inriktningen kök och servering ska ge kunskaper inom matlagning i offentlig eller privat restaurangverksamhet, servering och bararbete samt arbete inom besöksnäringen. Inriktningen kan till exempel leda till yrken som kock, kallskänka, servitris eller servitör.

Samtliga inriktningar kan leda till fortsatta studier på yrkeshögskola.


Restaurang- och livsmedelsprogrammet har två inriktningar.

Inriktningen bageri och konditori ska ge kunskaper framför allt för arbete inom den hantverksmässiga delen av dessa näringar. Den ska ge de kunskaper som behövs för såväl små- som storskalig verksamhet. Inriktningen kan till exempel leda till yrken som bagare eller konditor.

Inriktningen kök och servering ska ge kunskaper inom matlagning i offentlig eller privat restaurangverksamhet, servering och bararbete samt arbete inom besöksnäringen. Inriktningen kan till exempel leda till yrken som kock, kallskänka, servitris eller servitör.

Samtliga inriktningar kan leda till fortsatta studier på yrkeshögskola.


Samhällsvetenskapsprogrammet har tre inriktningar.

Inriktningen beteendevetenskap ska ge kunskaper om människors utveckling, socialisation och samspel i olika sammanhang. I inriktningen ska eleverna fördjupa sin förståelse av människors agerande som individer samt som deltagare i grupper, organisationer och samhällen ur olika perspektiv. Inriktningen ska även ge kunskaper om kommunikation, lärande och ledarskap samt utveckla elevernas förmåga att tillämpa metoder som används inom samhällsvetenskapen.

Inriktningen medier, information och kommunikation ska ge kunskaper om mediernas roll i samhället och hur man kan använda sig av medieteknik för att förmedla budskap på ett intresseväckande sätt. I inriktningen ska eleverna studera journalistik, information och reklam och praktiskt få pröva textens, bildens och ljudets kommunikativa möjligheter. Eleverna ska få utveckla både praktiska och teoretiska kunskaper i olika interaktiva kommunikationsformer. Inriktningen ska ge eleverna möjlighet att undersöka hur media påverkar människor individuellt och i grupp när det gäller till exempel åsikts- och opinionsbildning och hur vår omvärldsuppfattning formas.

Inriktningen samhällsvetenskap ska ge kunskaper om samhällsstrukturer och om människors livsvillkor utifrån individ-, grupp- och samhällsnivå. I inriktningen ska eleverna bredda och fördjupa sin förståelse av samhällsfrågor genom att tolka och förklara företeelser och sammanhang. Inriktningen ska också utveckla elevernas förmåga att tillämpa metoder som används inom samhällsvetenskapen.


Naturvetenskapsprogrammet har två inriktningar.

Inriktningen naturvetenskap ska ge fördjupade kunskaper inom biologi, fysik, kemi och matematik. Inriktningen naturvetenskap och samhälle ska ge kunskaper inom naturvetenskap, samhällskunskap och geografi.


Naturvetenskapsprogrammet har två inriktningar.

Inriktningen naturvetenskap ska ge fördjupade kunskaper inom biologi, fysik, kemi och matematik. Inriktningen naturvetenskap och samhälle ska ge kunskaper inom naturvetenskap, samhällskunskap och geografi.


Teknikprogrammet har fem inriktningar.

Inriktningen design och produktutveckling ska ge kunskaper om och färdigheter i design och produktutveckling där datorstyrd design samt konstruktion är centrala. Den ska också behandla designprocess och designmetodik.

Inriktningen informations- och medieteknik ska ge kunskaper om och färdigheter i informations-, kommunikations- och medieteknik. Den ska behandla datorkommunikation, programmering, digital media, webbutveckling samt dator- och kommunikationsteknik.

Inriktningen produktionsteknik ska ge kunskaper om och färdigheter i produktion och företagande. Den ska behandla automation och hur produktionslinjer styrs samt ge produktionskunskaper inom olika områden.

Inriktningen samhällsbyggande och miljö ska ge kunskaper om och färdigheter i samhällsbyggande, miljö och arkitektur. Den ska behandla byggande och miljöfrågor ur ett brett perspektiv, såväl tekniskt, ekologiskt och estetiskt som ekonomiskt och socialt.

Inriktningen teknikvetenskap ska ge kunskaper om och färdigheter i teknikvetenskapens arbetsmetoder och verktyg för matematisk modellering, simulering, styrning och reglering. Den ska fördjupa kunskaper om teknik, matematik och fysik.


Teknikprogrammet har fem inriktningar.

Inriktningen design och produktutveckling ska ge kunskaper om och färdigheter i design och produktutveckling där datorstyrd design samt konstruktion är centrala. Den ska också behandla designprocess och designmetodik.

Inriktningen informations- och medieteknik ska ge kunskaper om och färdigheter i informations-, kommunikations- och medieteknik. Den ska behandla datorkommunikation, programmering, digital media, webbutveckling samt dator- och kommunikationsteknik.

Inriktningen produktionsteknik ska ge kunskaper om och färdigheter i produktion och företagande. Den ska behandla automation och hur produktionslinjer styrs samt ge produktionskunskaper inom olika områden.

Inriktningen samhällsbyggande och miljö ska ge kunskaper om och färdigheter i samhällsbyggande, miljö och arkitektur. Den ska behandla byggande och miljöfrågor ur ett brett perspektiv, såväl tekniskt, ekologiskt och estetiskt som ekonomiskt och socialt.

Inriktningen teknikvetenskap ska ge kunskaper om och färdigheter i teknikvetenskapens arbetsmetoder och verktyg för matematisk modellering, simulering, styrning och reglering. Den ska fördjupa kunskaper om teknik, matematik och fysik.


Samhällsvetenskapsprogrammet har tre inriktningar.

Inriktningen beteendevetenskap ska ge kunskaper om människors utveckling, socialisation och samspel i olika sammanhang. I inriktningen ska eleverna fördjupa sin förståelse av människors agerande som individer samt som deltagare i grupper, organisationer och samhällen ur olika perspektiv. Inriktningen ska även ge kunskaper om kommunikation, lärande och ledarskap samt utveckla elevernas förmåga att tillämpa metoder som används inom samhällsvetenskapen.

Inriktningen medier, information och kommunikation ska ge kunskaper om mediernas roll i samhället och hur man kan använda sig av medieteknik för att förmedla budskap på ett intresseväckande sätt. I inriktningen ska eleverna studera journalistik, information och reklam och praktiskt få pröva textens, bildens och ljudets kommunikativa möjligheter. Eleverna ska få utveckla både praktiska och teoretiska kunskaper i olika interaktiva kommunikationsformer. Inriktningen ska ge eleverna möjlighet att undersöka hur media påverkar människor individuellt och i grupp när det gäller till exempel åsikts- och opinionsbildning och hur vår omvärldsuppfattning formas.

Inriktningen samhällsvetenskap ska ge kunskaper om samhällsstrukturer och om människors livsvillkor utifrån individ-, grupp- och samhällsnivå. I inriktningen ska eleverna bredda och fördjupa sin förståelse av samhällsfrågor genom att tolka och förklara företeelser och sammanhang. Inriktningen ska också utveckla elevernas förmåga att tillämpa metoder som används inom samhällsvetenskapen.


Humanistiska programmet har två inriktningar.

Inriktningen kultur ska ge fördjupade kunskaper i kultur och estetiska uttrycksformer, litteratur, filosofi och psykologi, samt visa hur kulturen påverkar människan och hur människan skapar kultur. Inriktningen ska utveckla elevernas förmåga att beskriva, analysera och reflektera över olika kulturuttryck och egna kulturupplevelser ur olika perspektiv.

Inriktningen språk ska ge fördjupade kunskaper i språk och belysa sambandet mellan språk, kultur och samhälle. Språk är en förutsättning för att verka i en globaliserad värld och ett internationellt perspektiv är därför centralt. Inriktningen ska visa värdet av att kunna flera språk och hur språkkunskaper förstärker varandra.


Teknikprogrammet har fem inriktningar.

Inriktningen design och produktutveckling ska ge kunskaper om och färdigheter i design och produktutveckling där datorstyrd design samt konstruktion är centrala. Den ska också behandla designprocess och designmetodik.

Inriktningen informations- och medieteknik ska ge kunskaper om och färdigheter i informations-, kommunikations- och medieteknik. Den ska behandla datorkommunikation, programmering, digital media, webbutveckling samt dator- och kommunikationsteknik.

Inriktningen produktionsteknik ska ge kunskaper om och färdigheter i produktion och företagande. Den ska behandla automation och hur produktionslinjer styrs samt ge produktionskunskaper inom olika områden.

Inriktningen samhällsbyggande och miljö ska ge kunskaper om och färdigheter i samhällsbyggande, miljö och arkitektur. Den ska behandla byggande och miljöfrågor ur ett brett perspektiv, såväl tekniskt, ekologiskt och estetiskt som ekonomiskt och socialt.

Inriktningen teknikvetenskap ska ge kunskaper om och färdigheter i teknikvetenskapens arbetsmetoder och verktyg för matematisk modellering, simulering, styrning och reglering. Den ska fördjupa kunskaper om teknik, matematik och fysik.


Fordons- och transportprogrammet har fyra inriktningar.

Inriktningen karosseri och lackering ska ge kunskaper i lackering av fordon samt diagnostik och reparation av karosserier. Inriktningen kan leda till arbete som bilskadereparatör eller billackerare.
Inriktningen lastbil och mobila maskiner ska ge kunskaper inom diagnostik, reparation och service av tunga fordon och mobila maskiner. Inriktningen kan leda till arbete som lastbilsmekaniker eller maskinmekaniker.
Inriktningen personbil ska ge kunskaper inom diagnostik, reparation och service av lätta fordon.Inriktningen kan leda till arbete som personbilsmekaniker. 
Inriktningen transport ska ge kunskaper inom trafikkunskap, transportsystem och logistik. Inriktningen kan leda till arbete som yrkesförare inom godseller persontransporter.

Samtliga inriktningar kan leda till fortsatta studier på yrkeshögskola.


VVS- och fastighetsprogrammet har fyra inriktningar.

Inriktningen fastighet ska ge fördjupade kunskaper om uppbyggnad av system i energitekniska anläggningar samt om funktioner hos system med tillhörande komponenter och den tekniska dokumentation som används i yrket. Den ska också ge fördjupade kunskaper i service, drift och underhåll samt utomhus- och inomhusmiljö. Inriktningen ska ge fördjupade kunskaper för att kunna kommunicera med beställare och kunder i olika boendemiljöer. Inriktningen kan leda till arbete som till exempel fastighetstekniker, fastighetsskötare och fastighetsvärd.

Inriktningen kyl- och värmepumpsteknik ska ge fördjupade kunskaper i installation, service, drift och underhåll av olika anläggningar, till exempel isbanor, kyl- och frysdiskar och värmepumpar. Den ska ge grundläggande kunskaper om energioptimering och utveckla förmåga till systemtänkande. Inriktningen ska ge eleverna kunskaper om miljö och säkerhet, särskilt gällande hantering av köldmedier. Inriktningen kan leda till arbete som till exempel kylmontör eller kyltekniker inom bland annat fastighet och industri.

Inriktningen ventilation ska ge fördjupade kunskaper i installation, service och underhåll av ventilationsanläggningar. Den ska ge fördjupade kunskaper om hur olika ventilationssystem byggs upp och hur de fungerar samt hur man åtgärdar fel med hjälp av rätt typ av utrustning och verktyg. Inriktningen ska utveckla förståelse av plan- och sektionsritningar för installationer. Den ska också ge kännedom om vikten av fungerande ventilation för att uppnå god inomhusmiljö. Inriktningen kan leda till arbete som till exempel ventilationsmontör.

Inriktningen VVS ska ge fördjupade kunskaper i installation, service och underhåll av till exempel värme- och sanitetssystem. Den ska ge eleverna kunskaper för att bygga system med givna funktioner och enligt gällande installationsregler och bygglagstiftning. Inriktningen ska även ge fördjupade kunskaper om energi- och miljöfrågor samt om säkerhet inom VVS-teknik. Inriktningen kan leda till arbete som till exempel montör inom områdena VVS, industrirör och isolering av tekniska installationer.

Samtliga inriktningar kan leda till fortsatta studier på yrkeshögskola.









Västra Götalandsregionen
Arbetsmarknad
Kontaktuppgifter
010-441 00 00

Videoklipp

På vårdcentralen

Häng med när Jack, Mael och Johanna testar att ta blodprov och kollar in en speciell sorts kikare på vårdcentralen.

På rehabmottagningen

Häng med när Jack, Mael och Johanna testar handstyrka och får ström i musklerna på rehabmottagningen.

Hos medicinteknik

Häng med när Judith, Martha och Douglas skruvar isär en narkosapparat och spekulerar kring framtidens medicinteknik.

I labbet

Häng med när Lilly, Ayda och Abbe tar corona-test och hittar torkad lök i mikroskopet.

Hos ortopedteknik

Häng med när Judith, Martha och Douglas gjuter av ett ben och bygger en spindelmannen-ortos.

På intensiven

Häng med när Lilly, Ayda och Abbe syresätter en konstgjord lunga, mäter EKG och räddar liv på intensivvårdsavdelningen.

På psykiatrin

Häng med när Ella, Tage och Leo pratar om västvärldens vanligaste sjukdom och ifrågasätter sina egna mobilvanor när de besöker psykiatrin.

Hos tandläkaren

Häng med när Ella, Tage och Leo drar på sig tandläkarrockarna, ifrågasätter bananlacken och testar att dra ut en tand.

I storköket

Häng med när Ella, Tage och Leo lagar mat till 2000 personer, provsmakar en brun sörja och får veta det bästa med att vara sjukhuskock.

Frågor och svar

Inom Västra Götalandsregionen finns över 200 olika yrken. Både jobb du kan söka direkt efter gymnasiet och jobb som kräver eftergymnasial utbildning.

Du kan läsa mer om 27 av våra yrken på vår hemsida: vgregion.se/yrkesguide som finns länkad från denna sida.

Undersköterska, sjuksköterska, läkare, biomedicinsk analytiker, ortopedtekniker, medicinteknisk ingenjör, röntgensjuksköterska, fysioterapeut, arbetsterapeut, psykolog, dietist, medicinsk sekreterare, tandläkare, tandsköterska, tandhygienist med flera.

Kock, lokalvårdare, tvättoperatör, transportarbetare, lagerarbetare, fastighetsskötare, patientvaktmästare med flera.

Receptionist, HR-specialist, kommunikatör, IT-tekniker, systemutvecklare, administratör med flera.

Lönen varierar beroende på hur länge man har arbetat etc. Medellöner för olika yrken kan du hitta på www.framtid.se

Då vi har så många jobb att erbjuda kan du hitta ett jobb hos oss oavsett gymnasieprogram. Men för vissa yrkeskategorier behöver du läsa till exempel naturvetenskapliga programmet för att få rätt högskolebehörighet. Du hittar några exempel på vilket program som leder till ett visst yrke på vgregion.se/yrkesguide.

Gör gärna vårt yrkestest och få tips på yrken som kan passa din personlighet. Länken till testet finns i texen ovan samt bland Länkar.

Ja, efter ettan och tvåan på gymnasiet kan du söka avlönad feriepraktik hos oss. Ansökningsperioden inför sommaren brukar vara mellan februari och mars. Platserna lottas fram. Läs mer på vgregion.se/feriepraktik.

Andra utställare att spana in

Apelrydsskolan
Apelrydsskolan
Gymnasieskola

Välkommen till oss på Apelrydsskolan!Apelrydsskolan är en internatskola i Båstad. Här bor du tillsammans med 100 andra ungdomar på internat …

Gullmarsgymnasiet
Gullmarsgymnasiet
Gymnasieskola

Lockar en brygga som skolgård? Vi erbjuder två olika riksrekryterande marina utbildningar i Lysekil. Den ena är en yrkesutbildning – …

Göteborg Energi & Teknikcollege
Göteborg Energi & Teknikcollege
Arbetsmarknad

Teknikcollege GR är en viktig samverkansplattform för industrins kompetensförsörjning i vår region och en kvalitetsstämpel på utbildningar där kommuner, utbildningsanordnare …

Bollerup Naturbruksgymnasium
Bollerup Naturbruksgymnasium
Gymnasieskola

Bollerup – ett naturbruksgymnasium för alla elever i Sverige! Ca 250 elever pluggar och bor på Bollerup, de inriktar sig …

Ingrid Segerstedts gymnasium
Ingrid Segerstedts gymnasium
Gymnasieskola

Varmt välkommen till oss – den lilla skolan med de stora vyerna! Ingrid Segerstedts gymnasium ska vara en skola som …

Amerikanska Gymnasiet
Amerikanska Gymnasiet
Gymnasieskola

Välkommen till Amerikanska Gymnasiet!  Amerikanska Gymnasiet är en svensk gymnasieskola som utifrån vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet kombinerar det främsta från …

Kitas Gymnasium
Kitas Gymnasium
Gymnasieskola

 Välkommen till Kitas! Kitas är tre små skolor mitt i Göteborgs centrum. Skolorna är små, men tillsammans är vi Göteborgs …

Krokslättsgymnasiet
Krokslättsgymnasiet
Gymnasieskola

Yrkesutbildningar med framtidsmöjligheterTräffa oss i monter F02:14! På Krokslättsgymnasiet läser du ett yrkesprogram i toppklass som ger dig alla möjligheter …

Franklins gymnasium
Franklins gymnasium
Gymnasieskola

Ta genvägen till framtiden hos oss!- Börja med att hälsa på oss i monter F03:11. På Franklins gymnasium får du …

Ester Mosessons gymnasium
Ester Mosessons gymnasium
Gymnasieskola

Välkommen till Ester Mosessons gymnasium – Din väg till framtidens jobb! Besök oss i monter F03:41 ÖPPET HUS: Lördag den16 …

Hulebäcksgymnasiet
Hulebäcksgymnasiet
Gymnasieskola

Var den du är – bli vad du vill Hulebäcksgymnasiet är en av Göteborgsregionens populäraste gymnasieskolor. Vi är en kommunal …

Aranäsgymnasiet
Aranäsgymnasiet
Gymnasieskola

Aranäsgymnasiet - modernt, ambitiöst och med internationell utblick Aranäsgymnasiet är en modern gymnasieskola både till det yttre och inre. Hos …

Elof Lindälvs gymnasium
Elof Lindälvs gymnasium
Gymnasieskola

Elof Lindälvs gymnasium - familjärt, med bredd och entreprenörsanda Elof Lindälvs gymnasium ligger i centrala Kungsbacka, granne med Kungsmässan. Våra …

GTIs Gymnasieskola
GTIs Gymnasieskola
Gymnasieskola

På GTI får du en bra utbildning av behöriga och engagerade lärare. Vårt jobb är att stötta dig i ditt …

SKF Tekniska Gymnasium
SKF Tekniska Gymnasium
Gymnasieskola

 Välkommen till SKF Tekniska Gymnasium – din väg mot att bli en eftertraktad expert inom teknikvärlden. Våra två högkvalitativa gymnasieprogram, …

Aniaragymnasiet
Aniaragymnasiet
Gymnasieskola

Aniaragymnasiet – En liten pärla mitt i centrum Hos ANIARAgymnasiet är du och din utbildning i centrum. Skolan kombinerar närhet …

Riksgymnasiet Örebro, för döva och hörselskadade
Riksgymnasiet Örebro, för döva och hörselskadade
Gymnasieskola

Välkommen till Riksgymnasiet Örebro, för döva och hörselskadade! Vi är gymnasiet för dig som döv, har en hörselnedsättning, kombinerad syn- …

Kunskapsgymnasiet
Kunskapsgymnasiet
Gymnasieskola

Kunskapsgymnasiet Göteborg – Mer än kunskap På Kunskapsgymnasiet har vi alltid fokus på studierna. Hos oss utvecklas du inom dina …

Sigrid Rudebecks gymnasium
Sigrid Rudebecks gymnasium
Gymnasieskola

Välkommen till Sigrid Rudebecks gymnasium! Öppet Hus - för information, klicka här Sigrid Rudebecks gymnasium är en stiftelseägd icke vinstdrivande …

Drottning Blankas Gymnasieskola Göteborg Centrum
Drottning Blankas Gymnasieskola Göteborg Centrum
Gymnasieskola

Monter nr. F02:13. Med vårt centrala läge nära Centralstationen och fina skolbyggnad har vi tillsammans med våra elever skapat en riktigt …

Drottning Blankas Gymnasieskola Kungsbacka
Drottning Blankas Gymnasieskola Kungsbacka
Gymnasieskola

Monter nr. F02:13. Välkommen till Drottning Blankas Gymnasieskola Kungsbacka.Efter en kort promenad från Kungsbacka station välkomnas du till en familjär …

Drottning Blankas Gymnasieskola Göteborg Odin
Drottning Blankas Gymnasieskola Göteborg Odin
Gymnasieskola

Monter nr. F02:13. I anrika skollokaler ett stenkast från Svingeln hittar du Drottning Blankas gymnasieskola Gårda. Vi erbjuder attraktiva utbildningar, …

Klara Teoretiska Gymnasium Postgatan
Klara Teoretiska Gymnasium Postgatan
Gymnasieskola

För dig som vill uppfylla dina drömmar På KLARA Postgatan präglas din gymnasietid av undervisning som utmanar och förbereder dig …

Klara Teoretiska Gymnasium Vallgatan
Klara Teoretiska Gymnasium Vallgatan
Gymnasieskola

 Ett litet gymnasium med stort hjärta. På KLARA Göteborg Vallgatan brinner vi för att du ska få bästa möjliga gymnasietid …

Sjölins Gymnasium
Sjölins Gymnasium
Gymnasieskola

Sjölins gymnasium har pedagogik med rötter i Harvard. På Sjölins jobbar du i case - en metod som kopplar ihop …

Donnergymnasiet
Donnergymnasiet
Gymnasieskola

Personlig utveckling genom kunskap och kreativitet. Donnergymnasiet är en plats för dig som vet vem du är, men kanske inte …

Rytmus Göteborg
Rytmus Göteborg
Gymnasieskola

Välkommen till Rytmus Göteborg!  Rytmus musikgymnasium är en unik skola fylld av kreativa samarbeten med en tydlig målsättning att vara …

Katrinelundsgymnasiet Elitidrott
Katrinelundsgymnasiet Elitidrott
Gymnasieskola

Välkommen till Katrinelundsgymnasiet!    Hela Eleven Hela Vägen Katrinelundsgymnasiet är för dig som är beredd att jobba hårt för att …

Bernadottegymnasiet
Bernadottegymnasiet
Gymnasieskola

Om du värnar alla människors lika värde och rättigheter och är intresserad av natur, friluftsliv, motion och hälsa, då ska …

Praktiska Gymnasiet Majorna
Praktiska Gymnasiet Majorna
Gymnasieskola

Våra yrkesprogram ger dig många valmöjligheter!  Oavsett vilket av våra program du väljer förbereds du för yrkeslivet och kan börja …

Praktiska Gymnasiet Gamlestaden
Praktiska Gymnasiet Gamlestaden
Gymnasieskola

Välkommen till Praktiska Gymnasiet Gamlestaden! Hösten 2023 flyttade vi in i helt nyrenoverade lokaler på Rullagergatan 4 i Gamlestaden.  Oavsett …

Praktiska Gymnasiet Kungsbacka
Praktiska Gymnasiet Kungsbacka
Gymnasieskola

Våra yrkesprogram ger dig många möjligheter! Oavsett vilket av våra program du väljer förbereds du för yrkeslivet och kan börja …

LM Engströms gymnasium
LM Engströms gymnasium
Gymnasieskola

Skolan med hjärta i hjärtat av stan LM Engströms Gymnasium ligger i vackra lokaler i centrala Göteborg (Vallgatan 11). Skolan …

Lerums gymnasium
Lerums gymnasium
Gymnasieskola

Utvecklas på dina egna villkor Lerums gymnasium med drygt 1300 elever är en attraktiv och populär skola med en stark …

Burgårdens gymnasium
Burgårdens gymnasium
Gymnasieskola

Här blir yrkesdrömmar verklighet! På Burgården blir yrkesdrömmar verklighet! Vi jobbar med öppet sinne, stort hjärta och yrkesstolthet som smittar. …

Bräckegymnasiet
Bräckegymnasiet
Gymnasieskola

Vi bygger yrkesstolthet! ÖPPET HUS: Lördag den16 november.  ÖPPET HUS: Torsdag den 23 januari. Få en påminnelse i mobilen Bräckegymnasiet …

Polhemsgymnasiet
Polhemsgymnasiet
Gymnasieskola

En skolmiljö som inspirerar ÖPPET HUS: Lördag den16 november klockan 11-15.  ÖPPET HUS: Torsdag den 23 januari klockan 16:30-19.  Få …

Öckerö seglande gymnasieskola
Öckerö seglande gymnasieskola
Gymnasieskola

Med havet som klassrum - en liten skola i en stor värld Välkommen till en skola som visar dig världen …

Olinsgymnasiet
Olinsgymnasiet
Gymnasieskola

Musik Bild & Form Media   Olinsgymnasiet SkaraI Skara sätter vi fokus på de estetiska programmen. Vi har drivit musikgymnasium …

Magelungen Gymnasium Göteborg
Magelungen Gymnasium Göteborg
Gymnasieskola

Välkommen till Magelungen Gymnasium! Magelungen Gymnasium vänder sig endast till elever som behöver omfattande särskilt stöd. Vi är den lilla …

Realgymnasiet Göteborg
Realgymnasiet Göteborg
Gymnasieskola

Välkommen till Realgymnasiet i Göteborg!Realgymnasiet i Göteborg är en centralt belägen skola, bara ett stenkast från Järntorget. Vi erbjuder 7 …

Mimers Hus Gymnasium
Mimers Hus Gymnasium
Gymnasieskola

Mimers Hus gymnasium – en skola där alla ska lyckas! Mimers Hus gymnasium ligger i centrala Kungälv, nära till bussförbindelser …

NTI Gymnasiet Johanneberg
NTI Gymnasiet Johanneberg
Gymnasieskola

Vi på Johanneberg På NTI Gymnasiet Johanneberg jobbar vi tillsammans, alla lärare, elever och skolpersonal, för att vi ska vara …

NTI Gymnasiet Kronhus
NTI Gymnasiet Kronhus
Gymnasieskola

En certifierad tech- och scienceskola Skulle du vilja jobba med framtidens utmaningar redan under din studietid? Här får du högkvalitativ …

Yrkesgymnasiet Göteborg
Yrkesgymnasiet Göteborg
Gymnasieskola

VÄLKOMMEN TILL YRKESGYMNASIET Yrkesgymnasiet är rätt val för dig som vill lära dig ett yrke från grunden i en studieform …

Yrkesgymnasiet Ale
Yrkesgymnasiet Ale
Gymnasieskola

VÄLKOMMEN TILL YRKESGYMNASIETYrkesgymnasiet är rätt val för dig som vill lära dig ett yrke från grunden i en studieform där …

JENSEN gymnasium Göteborg
JENSEN gymnasium Göteborg
Gymnasieskola

VÄLKOMMEN TILL JENSEN I MONTER F03:16 JENSEN gymnasium är en skola med studier i fokus, hög kvalitet på undervisningen och …

Hvitfeldtska gymnasiet
Hvitfeldtska gymnasiet
Gymnasieskola

Vi är en kunskapsinriktad och internationell skola med spets och bredd som erbjuder högklassig gymnasieutbildning i ett internationellt perspektiv. ÖPPET …

Schillerska gymnasiet
Schillerska gymnasiet
Gymnasieskola

Välkommen till Schillerska! Hos oss får du en inspirerande skolmiljö och en god utbildning som förbereder dig för livet och …

Angeredsgymnasiet
Angeredsgymnasiet
Gymnasieskola

Vi ger dig möjligheter! Angeredsgymnasiet är bevisat bäst på att få dig att överträffa dig själv. Vi som jobbar här …

Alströmergymnasiet
Alströmergymnasiet
Gymnasieskola

Välkommen till oss på Alströmergymnasiet!  Alströmergymnasiet i Alingsås är en stor skola med den lilla skolans alla fördelar.Alla våra 11 …

GTG | Göteborgsregionens Tekniska Gymnasium
GTG | Göteborgsregionens Tekniska Gymnasium
Gymnasieskola

Vi erbjuder breda, kreativa och roliga utbildningar med engagerade och inspirerande lärare för dig som är nyfiken på ämnen som …

Västra Götalandsregionens naturbruksskolor
Västra Götalandsregionens naturbruksskolor
Gymnasieskola

Axevalla Hästcentrum | Naturbrukskolan Uddetorp | Naturbrukskolan Svenljunga | Naturbrukskolan Sötåsen  Välj dig själv. Välj drömmen. Naturbruksprogrammet är ett gymnasieprogram …

Partille Gymnasium
Partille Gymnasium
Gymnasieskola

Varmt välkommen att besöka oss på Partille Gymnasium! Vi erbjuder sex olika nationella gymnasieprogram: bygg, el, estet musik, fordon, natur …

Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola
Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola
Gymnasieskola

Denna webbplats använder cookies

Gymnasiedagarna.se använder cookies för att du ska kunna använda chatt, se videoklipp och få ut mesta möjliga av ditt besök på webbplatsen. Läs mer i vår cookiepolicy.