Jobb i fastighetsbranschen
Arbetsmarknad

Jobb i fastighetsbranschen

Där det finns byggnader, finns fastighetsbranschen.
Eftersom byggnaderna blir mer och mer komplexa i sig – och dessutom är fulla med människor – behövs mängder av kompetenser som jobbar för att allt ska fungera som det ska. Därför kan du i branschen jobba med allt från IT, teknik, service, trädgård, administration, kommunikation och ekonomi till juridik.

På klippet ovan kan du höra en intervju med Mathias Törneland som idag jobbar som fastighetsförvaltare på Bostadsbolaget i Göteborg. Han berättar om sin utbildnings- och karriärväg från att välja fastighetsinriktningen på Lindholmens VF-program, via APU och traineeanställning på kommunala Bostadsbolaget och senare vidareutbildning på yrkeshögskolan Fastighetsakademin till det uppdrag han har idag.

Söker du en utbildning som ger dig jobb direkt är det VVS- och Fastighetsprogrammet (VF) inriktning fastighet, eller Naturbruksprogrammet inriktning trädgård, som ger dig den snabbaste vägen till ett jobb som fastighetstekniker, fastighetsvärd, fastighetsskötare eller miljövärd (det heter lite olika på olika bolag). För dessa yrken behöver du också ha körkort förutom godkänd gymnasieexamen för ett jobb direkt efter gymnasiet.

Studieförberedande program som Natur,Teknik, Ekonomi, Estet, Samhäll ger bra grund till andra yrkesutbildningar som också har stort rekryteringsbehov i branschen, tex ingenjör, kommunikation, HR, inköp och upphandling eller inom social områdesutveckling.

Välkommen till fastighetsbranschen, vem du än är! 

Utbildningar

Naturbruksprogrammet har sex inriktningar.

Inriktningen djurvård ska ge kunskaper om djur för olika ändamål, deras beteende och behov samt samspelet mellan djur och människa. I inriktningen ska eleverna, utifrån ett vetenskapligt synsätt, lära sig att arbeta  yrkesmässigt med djur och att sköta djuranläggningar. Inriktningen betonar sambandet mellan tekniska och biologiska kunskaper för en god djurvård. I inriktningen betonas även smittskydd. Inriktningen kan leda till arbete inom djurens hälso- och sjukvård, arbete med hundar, med djur för forskningsändamål, med djurparksdjur eller arbete inom zoohandel.

Inriktningen hästhållning ska ge kunskaper om hästar, hästars beteende och behov samt samspelet mellan häst och människa. I inriktningen ska eleverna lära sig att arbeta yrkesmässigt på ett säkert sätt med hästar och att sköta hästanläggningar. Inriktningen betonar sambandet mellan tekniska och biologiska kunskaper för en god hästhållning. Inriktningen kan leda till arbete som hästskötare med olika inriktning inom hästnäringen.

Inriktningen lantbruk ska ge kunskaper om mark, vatten, växter, djur, ekonomi och teknik. Inriktningen betonar sambandet mellan biologiska, tekniska och ekonomiska kunskaper för god produktkvalitet samt för bevarande av miljövärden och biologisk mångfald. Centralt för arbete inom lantbruk är biologisk förståelse av markens, växternas och djurens livsprocesser. Arbete inom lantbruk ställer också krav på tekniskt kunnande och hantering och användning av teknisk utrustning. Inriktningen kan leda till arbete som djurskötare, maskinförare eller arbete med växtodling.

Inriktningen naturturism ska ge kunskaper om naturen som en förnybar resurs och om hur hållbara naturupplevelser kan utvecklas och nyttjas inom naturturismen. Inriktningen ska ge eleverna kunskaper att yrkesmässigt kunna guida och leda aktiviteter i naturen samt att sköta anläggningar och naturmiljöer för naturturism. Inriktningen betonar sambandet mellan tekniska, biologiska och ekonomiska kunskaper för god förvaltning av naturresurser och för god kvalitet på produkter och tjänster. Arbete inom naturturism ställer krav på säker hantering och användning av teknisk utrustning samt kunskap om produktsäkerhet och systematiskt säkerhetsarbete. Inriktningen kan leda till arbete inom naturguidning, fiske och vattenvård, jakt- och viltvård samt arbete inom därtill kopplad fackhandel.

Inriktningen skogsbruk ska ge kunskaper om skogen som en förnybar och uthållig resurs. I inriktningen betonas tekniska, biologiska och ekonomiska kunskaper för en hög avkastning med bibehållen biologisk mångfald och med höga värden på produkter och tjänster. Inriktningen ska också ge kunskaper om skogens sociala värde och skogsbrukets påverkan på människors miljö. Arbete inom skogsbruk ställer höga krav på tekniskt kunnande och hantering och användning av teknisk utrustning. Inriktningen kan leda till arbete som skogsmaskinförare, skogsmaskinmekaniker eller skogsvårdare.

Inriktningen trädgård ska ge kunskaper om mark, växter, växtmiljöer och trädgårdens betydelse i samhället. I inriktningen betonas biologiska, tekniska och ekonomiska kunskaper för god kvalitet på produkter och tjänster. Kunskaper om växter är centralt för allt arbete inom trädgårdsbranschen. Arbete inom trädgård ställer också krav på tekniskt kunnande och hantering och användning av teknisk utrustning. Inriktningen kan till exempel leda till arbete med trädgårdsanläggning, skötsel av utemiljöer, odling på friland eller i växthus samt arbete inom därtill kopplad fackhandel.

Samtliga inriktningar kan leda till fortsatta studier på yrkeshögskola.


https://utbildningsguiden.skolverket.se/gymnasieskolan/om-gymnasieskolan/gymnasieskolans-program/introduktionsprogram

VVS- och fastighetsprogrammet har fyra inriktningar.

Inriktningen fastighet ska ge fördjupade kunskaper om uppbyggnad av system i energitekniska anläggningar samt om funktioner hos system med tillhörande komponenter och den tekniska dokumentation som används i yrket. Den ska också ge fördjupade kunskaper i service, drift och underhåll samt utomhus- och inomhusmiljö. Inriktningen ska ge fördjupade kunskaper för att kunna kommunicera med beställare och kunder i olika boendemiljöer. Inriktningen kan leda till arbete som till exempel fastighetstekniker, fastighetsskötare och fastighetsvärd.

Inriktningen kyl- och värmepumpsteknik ska ge fördjupade kunskaper i installation, service, drift och underhåll av olika anläggningar, till exempel isbanor, kyl- och frysdiskar och värmepumpar. Den ska ge grundläggande kunskaper om energioptimering och utveckla förmåga till systemtänkande. Inriktningen ska ge eleverna kunskaper om miljö och säkerhet, särskilt gällande hantering av köldmedier. Inriktningen kan leda till arbete som till exempel kylmontör eller kyltekniker inom bland annat fastighet och industri.

Inriktningen ventilation ska ge fördjupade kunskaper i installation, service och underhåll av ventilationsanläggningar. Den ska ge fördjupade kunskaper om hur olika ventilationssystem byggs upp och hur de fungerar samt hur man åtgärdar fel med hjälp av rätt typ av utrustning och verktyg. Inriktningen ska utveckla förståelse av plan- och sektionsritningar för installationer. Den ska också ge kännedom om vikten av fungerande ventilation för att uppnå god inomhusmiljö. Inriktningen kan leda till arbete som till exempel ventilationsmontör.

Inriktningen VVS ska ge fördjupade kunskaper i installation, service och underhåll av till exempel värme- och sanitetssystem. Den ska ge eleverna kunskaper för att bygga system med givna funktioner och enligt gällande installationsregler och bygglagstiftning. Inriktningen ska även ge fördjupade kunskaper om energi- och miljöfrågor samt om säkerhet inom VVS-teknik. Inriktningen kan leda till arbete som till exempel montör inom områdena VVS, industrirör och isolering av tekniska installationer.

Samtliga inriktningar kan leda till fortsatta studier på yrkeshögskola.


https://utbildningsguiden.skolverket.se/gymnasieskolan/om-gymnasieskolan/gymnasieskolans-program/vvs--och-fastighetsprogrammet
Jobb i fastighetsbranschen
Arbetsmarknad

Videoklipp

Vad gör en fastighetstekniker?

Yrkesfilm med fastighetsteknikern Annelie av Jobba i fastighetsbranschen.

Vad gör en miljövärd?

Karim som jobbar som miljövärd för Familjebostäder i Bergsjön berättar som sitt jobb.

Yrkes-sm 2022 fastighetsteknik

Rapport från yrkes-sm från Jobba i Fastighetsbranschen

Elever berättar om Fastighetakademin

Nuvarande studerande på yrkeshögskolan fastighetsakademin (som du kan gå efter gymnasiet oavsett vilket program du läst) berättar om sina utbildningar.

Besök Fastighetlabbet i Tynnered!

Följ med på Toleredsskolans besök på Framtidens Fastighetslabb vid Opaltorget i Göteborg!

Inspelade yrkesintervjuer från FS 2020

Kolla på intervjuer med yrkesrepresentanter från olika fastighetsbolag i Göteborg.

Frågor och svar

Där det finns byggnader och hus där finns fastighetsbranschen. Kort och gott.  Läs gärna mer på Jobba i Fastighetsbranschens hemsida.

Lindholmens Tekniska Gymnasium och Framtidsgymnasiet har fastighetsinriktningen på VVS- och fastighetsprogrammet. Då blir du fastighetstekniker (Lindholmens Tekniska) eller fastighetsskötare (Framtidsgymnasiet) och har stora chanser på jobb direkt efter gymnasiet.

Om du kan tänka dig läsa på universitet/högskola kan du tex bli Samhällsbyggare/Byggprojektledare/Energiingenjör på Chalmers och i så fall är det bra om du läser Teknik eller Natur på gymnasiet. Men det funkar att läsa ett tekniskt yrkesprogram också (helst VVS- och Fastighet) om du läser in högskolekompetensen. 

Men även andra yrken kommer krävas inom fastighetsbranschen inom 3-5 år. Så läs vad du vill på gymnasiet och gå sedan tex på en yrkeshögskolan för att bli ett yrke branschen behöver just då!

Gillar du att jobba praktiskt med händerna skulle Fastighetsskötare kanske passa dig. Är du intresserad av teknik ska du spana in Fastighetsförvaltare. Det finns både filmer och text som beskriver olika yrken på vår hemsida. Företag inom branschen behöver till exempel även ekonomer, marknadskommunikatörer och HR. 

Vår hemsida: https://jobba-i-fastighetsbranschen.se/nagra-av-vara-yrkesroller/

Både ja och nej. Det beror på vad du vill jobba med. Gillar du att lösa praktiska problem kan du till exempel bli Fastighetsskötare direkt efter gymnasiet.

·       En fastighetsskötare sköter om fastigheter, vilket både kan vara hjälp hyresgästen behöver inomhus men även utomhus. 

·       En fastighetsförvaltare förvaltar fastigheter såsom uthyrning, besiktningar och förhandling av hyror. 

 

Branschen utmanas dagligen för att klimatanpassa fastigheter, vilket exempelvis kan vara att bygga hus med täta fönster för att vara så energieffektiva som möjligt. Det är när vi utmanas vi utvecklas, vilket är mycket inkluderat i det dagliga arbetet!

En god marknadsmässig lön kan exempelvis ligga på:

·       Fastighetsskötare tjänar i snitt 28 400 kr/månaden

·       Förvaltare tjänar i snitt 42 100 kr/månaden

I många fall behöver man körkort eftersom man ansvarar för olika  hus runt om i stan och kan behöva förflytta sig snabbt.  

·       Varierande arbetsuppgifter

·       Träffa människor

·       Gör nytta i samhället - alla behöver någon stans att bo

Andra utställare att spana in

Lindholmens tekniska gymnasium
Lindholmens tekniska gymnasium
Gymnasieskola

Din framtid börjar här! MONTER: B07:26   ÖPPET HUS: 18 NOV 11-15   25 JAN 16.30-19.00 Vilken av våra tekniska utbildningar passar …

Angeredsgymnasiet
Angeredsgymnasiet
Gymnasieskola

Vi ger dig möjligheter! Angeredsgymnasiet är bevisat bäst på att få dig att överträffa dig själv. Vi som jobbar här …

Bygg Din Framtid
Bygg Din Framtid
Arbetsmarknad

Inom bygg- och anläggningsbranschen finns många spännande yrken och arbetsuppgifter. Byggare av olika slag arbetar med hus och anläggningar från …

Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola
Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola
Gymnasieskola