
Ester Mosessons gymnasium
Välkommen till Ester Mosessons gymnasium – Din väg till framtidens jobb!
📍Besök oss i monter B02:20
📅 ÖPPET HUS:
▪️Lördag den 22 november.
▪️Torsdag den 22 januari.
Älskar du mat och resor? Då har du hittat rätt!
På Ester Mosessons gymnasium får du ägna dig åt det bästa i livet: mat, möten och nya upplevelser. Här finns utbildningar som kan ta dig världen över. Lär dig servera, baka, dekorera tårtor och skapa vackra uppläggningar. Eller drömmer du om att guida turister i vildmarken eller storstaden, jobba som receptionist, ordna konferenser eller arbeta med kryssningar? Då är Ester Mosessons rätt val för dig!
Hitta din passion inom restaurang, bageri, hotell och turism
Första året på restaurang- och livsmedelsprogrammet ger dig möjlighet att prova olika yrkesområden. Därefter väljer du en inriktning och fördjupar dina kunskaper.
Vill du lära dig ännu mer ute i verkligheten? Då kan du, inför årskurs två, välja lärlingsutbildning, där minst hälften av din utbildning sker på en arbetsplats. Lärlingsutbildning erbjuds inom:
- Kök och servering
- Bageri och konditori
Sikta mot högskolan – eller arbetslivet direkt
Från och med hösten 2023 ger alla yrkesprogram grundläggande högskolebehörighet. Du behöver alltså inte välja till extra kurser om du vill studera vidare.
Vill du istället fokusera helt på dina yrkeskurser? Då kan du välja bort högskolebehörigheten.
Utlandspraktik
Arbetsplatsförlagt lärande (APL) är en viktig del av utbildningen på Ester Mosessons gymnasium. Vi har ett nära samarbete med företag i branschen runt om i Göteborg och dess omnejd. Dessutom har vi genom skolans Erasmus+ projekt möjlighet att erbjuda praktikplatser i flera europeiska länder. Det innebär att du kan göra din APL utomlands under årskurs 3.
Checka in på Esters – Om du vill ut i världen!
Utbildningar
Hotell- och turismprogrammet är ett yrkesprogram. Efter examen från programmet ska eleverna ha de kunskaper som behövs för att arbeta inom hotell-, konferens- och turismnäringen.
Utbildningen ska utveckla elevernas kunskaper om service och bemötande, vilket är centralt inom branschen. Den ska också utveckla elevernas kunskaper i kommunikation, marknadsföring, försäljning och entreprenörskap. För att ge god service och möta gäster och kunder på ett yrkesmässigt sätt krävs kunskaper om människors behov och traditioner i olika situationer. Det handlar om att vara lyhörd och flexibel i mötet med gäster och kunder med olika förväntningar på service. Utbildningen ska därför ge eleverna möjlighet att diskutera och reflektera kring hur traditioner och etiska uppfattningar påverkar människor och deras efterfrågan på service. Eleverna ska också ges möjligheter att diskutera och reflektera kring sociala och kulturella frågor.
Arbete inom branschen ställer höga krav på goda språkkunskaper och kunskaper om resmål och resvägar. Därför ska utbildningen ge eleverna möjligheter att utveckla dessa kunskaper.
Utbildningen ska också utveckla elevernas förmåga att arbeta med planering, organisation och ekonomi. Dessutom ska den bidra till att utveckla elevernas förmåga att använda digital teknik som förekommer inom för utbildningen relevanta yrkesområden. Vidare ska utbildningen ge kunskaper om branschen, både nationellt och internationellt. Branschkunskap innefattar bland annat kunskaper om vilka aktörer som finns och deras roller, besöksnäringens bakgrund, nuvarande omfattning och framtida möjligheter, påverkan på miljön samt kunskaper om de lagar och andra bestämmelser som ska tillämpas inom området. Arbetsmiljö- och arbetsorganisationsfrågor ska ha en central plats i utbildningen för att förebygga arbetsskador och för att främja god hälsa.
I yrkesrollen ingår att ta personligt ansvar och att handla med gott omdöme. Utbildningen ska utveckla elevernas förmåga att söka, analysera, kritiskt granska och värdera information samt informera andra både muntligt och skriftligt och med hjälp av olika medier. Eleverna ska också diskutera och reflektera över sitt eget lärande utifrån olika arbetsuppgifter och metoder och därigenom förbereda sig för fortsatt lärande i yrkeslivet och få en förståelse av verksamheten och yrkesrollen.
Arbetsplatsförlagt lärande ska förekomma på alla yrkesprogram. Det arbetsplatsförlagda lärandet ska bidra till att eleverna utvecklar yrkeskunskaper och en yrkesidentitet samt reflekterar över yrkeskulturen och blir en del av yrkesgemenskapen på en arbetsplats. Det arbetsplatsförlagda lärandet kan också ge inblick i företagandets villkor.
Examensmålet gäller för både skolförlagd utbildning och lärlingsutbildning.
Restaurang- och livsmedelsprogrammet har två inriktningar.
Inriktningen bageri och konditori ska ge kunskaper framför allt för arbete inom den hantverksmässiga delen av dessa näringar. Den ska ge de kunskaper som behövs för såväl små- som storskalig verksamhet. Inriktningen kan till exempel leda till yrken som bagare eller konditor.
Inriktningen kök och servering ska ge kunskaper inom matlagning i offentlig eller privat restaurangverksamhet, servering och bararbete samt arbete inom besöksnäringen. Inriktningen kan till exempel leda till yrken som kock, kallskänka, servitris eller servitör.
Samtliga inriktningar kan leda till fortsatta studier på yrkeshögskola.
Restaurang- och livsmedelsprogrammet har två inriktningar.
Inriktningen bageri och konditori ska ge kunskaper framför allt för arbete inom den hantverksmässiga delen av dessa näringar. Den ska ge de kunskaper som behövs för såväl små- som storskalig verksamhet. Inriktningen kan till exempel leda till yrken som bagare eller konditor.
Inriktningen kök och servering ska ge kunskaper inom matlagning i offentlig eller privat restaurangverksamhet, servering och bararbete samt arbete inom besöksnäringen. Inriktningen kan till exempel leda till yrken som kock, kallskänka, servitris eller servitör.
Samtliga inriktningar kan leda till fortsatta studier på yrkeshögskola.
Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett yrkesprogram. Efter examen från programmet ska eleverna ha de kunskaper som behövs för att arbeta inom restaurang- och livsmedelssektorn, till exempel i restaurang, bageri och med färskvaror.
Utbildningen ska utveckla elevernas kunskaper inom de delar av restaurang- och livsmedelsbranschen där man arbetar nära kunderna med i första hand hantverksmässiga metoder, såväl traditionella som moderna. Den ska också utveckla elevernas kunskaper om och färdigheter i livsmedelsproduktion, matlagning och servering liksom deras kunskaper om måltiden som helhet. Måltiden som helhet är central i utbildningen eftersom de olika verksamhetsområdena samverkar för att skapa måltidsupplevelser. Oavsett om man till exempel bakar, arbetar i delikatessbutik eller på restaurang bidrar man till helheten. Utbildningen ska även ge kunskaper i arbetsmiljö, försäljning, service, hygien, näringslära, specialkoster och alkoholservering. Utbildningen ska också bidra till att utveckla elevernas förmåga att använda digital teknik som förekommer inom för utbildningen relevanta yrkesområden.
Arbetet nära kunderna ställer krav på goda kunskaper i kommunikation och service. Utbildningen ska därför utveckla elevernas förmåga att bemöta kunder. Även kunskaper i exponering och skyltning av varor ska ingå i utbildningen. Kommunikation är en viktig del i ett fungerande lagarbete. Eftersom arbetet inom yrkesområdet i regel utförs av människor i samverkan ska utbildningen utveckla elevernas förmåga att samverka med andra, oavsett till exempel kön, kulturell bakgrund, ålder, position eller kompetens. Eleverna ska vidare utveckla förmågan att arbeta i grupp, ta initiativ, vara lyhörda, arbeta självständigt och kunna använda yrkets fackspråk. Utbildningen ska även utveckla elevernas förmåga att arbeta med planering, organisation och ekonomi.
Branschen präglas av förändring och utveckling, vilket ställer krav på kreativitet och flexibilitet. Därför ska utbildningen förbereda eleverna för fortsatt lärande i yrkeslivet samt utveckla deras förmåga att se och förstå sin egen roll i verksamheten, och att diskutera och reflektera över sitt eget lärande utifrån olika arbetsuppgifter. Utbildningen ska utveckla elevernas ansvarskänsla, kvalitetsmedvetenhet och företagsekonomiska förståelse. Arbetsmiljöfrågor och frågor om arbetsorganisation ska ha en central plats i utbildningen för att förebygga arbetsskador och främja god hälsa. Utbildningen ska ge eleverna de kunskaper som behövs för att arbeta arbetsmiljöriktigt, säkert och i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom yrkesområdet.
Livsmedels- och restaurangbranschen har en stark internationell prägel. Därför ska kunskaper om livsmedel och måltider i andra kulturer ingå i utbildningen. Branschen är av tradition en del av en internationell arbetsmarknad. Utbildningen ska därför ge eleverna kännedom om arbete i andra länder och möjligheter till fördjupade studier i engelska. Branschen har dessutom en regional anknytning, med fokus på närliggande produktion och lokala traditioner, vilket ska återspeglas i utbildningen.
Branschen kännetecknas av många olika typer av företag. Oavsett om man är anställd eller driver eget företag krävs initiativförmåga, idérikedom och egen drivkraft. Därför ska utbildningen ge kunskaper om entreprenörskap och företagande. Utbildningen ska dessutom leda till en fördjupad förståelse av de etiska frågor som livsmedelshantering, försäljning och hållbar utveckling ställer. De etiska frågeställningarna ska även omfatta de tidigare stegen i produktionskedjan, som djurhållning, odling, transport och förädling.
Arbetsplatsförlagt lärande ska förekomma på alla yrkesprogram. Det arbetsplatsförlagda lärandet ska bidra till att eleverna utvecklar yrkeskunskaper och en yrkesidentitet samt reflekterar över yrkeskulturen och blir en del av yrkesgemenskapen på en arbetsplats. Det arbetsplatsförlagda lärandet kan också ge inblick i företagandets villkor.
Examensmålet gäller för både skolförlagd utbildning och lärlingsutbildning.

Intresseformulär
Är du nyfiken av en eller flera av våra program? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.
Videoklipp
Restaurang- och livsmedelsprogrammet inriktning bageri/konditori
Här får du en bra grund inom mat, dryck och service. Du får kunskaper om råvaror, smak, konsistens och näringsinnehåll. Vi har ett salutorg där det som produceras under lektionerna säljs till externa kunder.
Delar av din kurs gör du i form av APL (praktik). Skolan samarbetar med ett antal företag i och runt Göteborg. Tillsammans ger vi dig en bra kombination av grundutbildning och branschvana. I årskurs tre har du dessutom möjlighet att göra utlandspraktik.
Yrkesintroduktion
Yrkesintroduktion är en utbildning som framför allt syftar till att göra dig anställningsbar eller behörig till ett nationellt program på gymnasiet. Du kan läsa svenska, svenska som andraspråk, matematik och engelska på grundskolenivå om du vill bli behörig att söka ett nationellt program. Du får möjlighet att läsa yrkesämnen på gymnasienivå för att få kunskap om yrket.
Hos oss har vi också yrkespaket. Yrkespaket är något du kan söka om du tidigare exempelvis har gått på ett introduktionsprogram. Du kan läsa mer om de olika yrkespaketens innehåll på hemsidan.
Hotell- och turismprogrammet
Tycker du det är spännande att träffa nya människor och lära känna världens kulturer?
Vill du läsa ett yrkesprogram med hela världen som framtida arbetsplats? Då är Hotell- och turismprogrammet på Ester Mosessons utbildningen för dig!
Hos oss får du lära dig, både teoretiskt och praktiskt, hur du får människor att trivas, uppleva saker och känna sig omhändertagna – allt på ett professionellt sätt.
Du får en bred grundutbildning och möjlighet till jobb direkt efter gymnasiet.
Du kan samtidigt få behörighet för att studera vidare på universitet, högskola och yrkeshögskola både i Sverige och utomlands.
Restaurang- och livsmedelsprogrammet inriktning kök/servering
Här får du en bra grund inom mat, dryck och service. Du får kunskaper om råvaror, drycker, smak, konsistens och näringsinnehåll samt hur du komponeraren en måltid. Vi har två restauranger där du kommer att servera gäster och ge dem en måltidsupplevelse.
Delar av din kurs gör du i form av APL (praktik) på restauranger och i storkök.
Skolan samarbetar med ett antal företag i och runt Göteborg. Tillsammans ger vi dig en bra kombination av grundutbildning och branschvana. I årskurs tre har du dessutom möjlighet att göra utlandspraktik.
Frågor och svar
Först och främst så behöver du vara godkänd i svenska, matematik och engelska samt ytterligare 5 kurser. Alltså totalt 8 kurser. Det finns egentligen inga lägsta antagningspoäng utan det varierar från år till år.
Skolan ligger på Lärdomsgatan 5 på Lindholmen, nära hållplatsen "Lindholmen" och "Lindholmspiren".
Det är nära till både Centralstationen/Nordstan, Stenpiren och Backaplan. Skolan ligger nära vattnet och här finns mycket restauranger, café och annat. Kom gärna och hälsa på oss!
Från och med hösten 2023 ger alla yrkesprogram grundläggande högskolebehörighet. Du behöver alltså inte välja till extra kurser om du vill studera vidare.
Vill du istället fokusera helt på dina yrkeskurser? Då kan du välja bort högskolebehörigheten.
Ja, den möjligheten finns. Inför år 3 kan man ansöka om att få vara med i skolan Erasmus+ projekt.
Ja, det kan man göra. Om du är intresserad av att skugga en dag kontaktar du Hanna Blom, hanna.blom@educ.goteborg.se
Ja, vi har öppet hus lördag 22 november kl.11.00-15.00. Är du intresserad av öppet hus hos oss kan du lämna en Intresseanmälan för öppet hus
Vi kommer även ha öppet hus torsdag den 22 januari kl. 16.30-19.00