Besöksnäringen – jobba med turism inom restaurang, hotell, nöjespark, möten och mycket mer
Arbetsmarknad

Besöksnäringen – jobba med turism inom restaurang, hotell, nöjespark, möten och mycket mer

Välkommen till besöksnäringen och Världens Jobb!

Världens jobb är vad gymnasieprogrammen Hotell & Turism och Restaurang & Livsmedel leder till!

Utbildningarna är en ingång till en rolig bransch som befinner sig i ständig utveckling och där de som arbetar i branschen får möjligheten att utvecklas i samma takt. Oavsett om du brinner för matlagning och restauranglivet eller drömmer om att jobba som receptionist, hotellmanager eller reseledare så delar de samma startpunkt. Världens Jobb är startpunkten mot utbildningarna som tar dig ut i livet.

Karriärmöjligheterna är i det närmaste oändliga och slutar inte vid självklara yrken som kock eller receptionist – de innefattar allt från konditor och bergsguide till hotellchef och eventplanerare. Skillnaden på att hacka en lök i Göteborg eller New York är inte heller så stor – var man än befinner sig i världen finns det jobb.

Välkommen!

Bakom denna monter och Världens Jobb står Visita, en bransch- och arbetsgivarorganisation för företag inom besöksnäringen. Visita delar även ut stipendier varje år till elever inom hotell- och restaurangprogrammen samt arrangerar gymnasie-SM i våra olika yrken.

Utbildningar

Hotell- och turismprogrammet är ett yrkesprogram. Efter examen från programmet ska eleverna ha de kunskaper som behövs för att arbeta inom hotell-, konferens- och turismnäringen.

Utbildningen ska utveckla elevernas kunskaper om service och bemötande, vilket är centralt inom branschen. Den ska också utveckla elevernas kunskaper i kommunikation, marknadsföring, försäljning och entreprenörskap. För att ge god service och möta gäster och kunder på ett yrkesmässigt sätt krävs kunskaper om människors behov och traditioner i olika situationer. Det handlar om att vara lyhörd och flexibel i mötet med gäster och kunder med olika förväntningar på service. Utbildningen ska därför ge eleverna möjlighet att diskutera och reflektera kring hur traditioner och etiska uppfattningar påverkar människor och deras efterfrågan på service. Eleverna ska också ges möjligheter att diskutera och reflektera kring sociala och kulturella frågor.

Arbete inom branschen ställer höga krav på goda språkkunskaper och kunskaper om resmål och resvägar. Därför ska utbildningen ge eleverna möjligheter att utveckla dessa kunskaper. 

Utbildningen ska också utveckla elevernas förmåga att arbeta med planering, organisation och ekonomi. Dessutom ska den bidra till att utveckla elevernas förmåga att använda digital teknik som förekommer inom för utbildningen relevanta yrkesområden. Vidare ska utbildningen ge kunskaper om branschen, både nationellt och internationellt. Branschkunskap innefattar bland annat kunskaper om vilka aktörer som finns och deras roller, besöksnäringens bakgrund, nuvarande omfattning och framtida möjligheter, påverkan på miljön samt kunskaper om de lagar och andra bestämmelser som ska tillämpas inom området. Arbetsmiljö- och arbetsorganisationsfrågor ska ha en central plats i utbildningen för att förebygga arbetsskador och för att främja god hälsa.

I yrkesrollen ingår att ta personligt ansvar och att handla med gott omdöme. Utbildningen ska utveckla elevernas förmåga att söka, analysera, kritiskt granska och värdera information samt informera andra både muntligt och skriftligt och med hjälp av olika medier. Eleverna ska också diskutera och reflektera över sitt eget lärande utifrån olika arbetsuppgifter och metoder och därigenom förbereda sig för fortsatt lärande i yrkeslivet och få en förståelse av verksamheten och yrkesrollen.

Arbetsplatsförlagt lärande ska förekomma på alla yrkesprogram. Det arbetsplatsförlagda lärandet ska bidra till att eleverna utvecklar yrkeskunskaper och en yrkesidentitet samt reflekterar över yrkeskulturen och blir en del av yrkesgemenskapen på en arbetsplats. Det arbetsplatsförlagda lärandet kan också ge inblick i företagandets villkor.

Examensmålet gäller för både skolförlagd utbildning och lärlingsutbildning.


https://utbildningsguiden.skolverket.se/gymnasieskolan/om-gymnasieskolan/gymnasieskolans-program/hotell--och-turismprogrammet

Det är möjligt att gå ett yrkesprogram som lärlingsutbildning i gymnasieskolan. Det innebär att du går minst halva din gymnasieutbildning på en eller flera arbetsplatser. Du får samma kunskaper som de elever som läser yrkesprogrammet i skolan.

Lärlingsutbildningen innebär alltså inte att du går en annan utbildning, utan enbart att du lär dig i en annan miljö och på ett annat sätt. På skolan läser du de gymnasiegemensamma ämnena och eventuellt vissa delar av yrkesämnena som du behöver i ditt yrke.

Det skiljer sig mellan kommunerna hur många lärlingsplatser som finns inom olika program. Du måste själv ta reda på vilka möjligheter du har där du bor. Ta hjälp av din studie- och yrkesvägledare!


https://utbildningsguiden.skolverket.se/gymnasieskolan/om-gymnasieskolan/gymnasieskolans-program/hotell--och-turismprogrammet
Besöksnäringen – jobba med turism inom restaurang, hotell, nöjespark, möten och mycket mer
Arbetsmarknad
Kontaktuppgifter
Södra Hamngatan 53, 40126, Göteborg
+46 31 708 41 03

Frågor och svar

Ja, du kan välja att läsa de kurser som ger dig behörighet till högskolan!

Du kan läsa programmen på massor av orter i Sverige. Kanske till och med närmre än du tror? Kolla här:

https://varldensjobb.se/hitta-utbildning/

Nej, inga alls. Du är så välkommen oavsett tidigare kunskaper!

Det varierar från skola till skola.

Om du väljer att gå din utbildning som gymnasielärling så betyder det att du är minst ½ din utbildningstid ute på en arbetsplats. Däremot läser du exakt samma kurser som om du skulle vara heltid i skolan.

Som lärling får man extra studiebidrag varje månad.

Du kan även här få högskolebehörighet som lärling, det är du som bestämmer de kurser som ger dig behörighet.

Nej! Det finns ett brett utbud av arbeten att välja på efter utbildningen.

Ja! Karriärmöjligheterna är i det närmaste oändliga och slutar inte vid självklara yrken som kock eller receptionist – de innefattar allt från konditor och bergsguide till hotellchef och eventplanerare. Och branschen växer så det knakar – både i Sverige och internationellt. Var man än befinner sig i världen finns det jobb.

Andra utställare att spana in

Ester Mosessons gymnasium
Ester Mosessons gymnasium
Gymnasieskola

Checka in på Esters - om du vill ut i världen! Vi vann SM-guld och SM-brons i Gymnasie-SM, du kan …

Aniaragymnasiet
Aniaragymnasiet
Gymnasieskola

Aniaragymnasiet – En liten pärla mitt i centrum Hos ANIARAgymnasiet är du och din utbildning i centrum. Skolan kombinerar närhet …

Drottning Blankas Gymnasieskola Göteborg Centrum
Drottning Blankas Gymnasieskola Göteborg Centrum
Gymnasieskola

Mässan har vissa störningar med chatten - får du inte upp vår chatt kan du testa att byta webbläsare eller …

Burgårdens gymnasium
Burgårdens gymnasium
Gymnasieskola

Här blir yrkesdrömmar verklighet! På Burgården utbildar vi dig för verkligheten och precis som i verkligheten är vår skola en …

Mimers Hus Gymnasium
Mimers Hus Gymnasium
Gymnasieskola

Mimers Hus Gymnasium – en plats där alla ska lyckas! Besök oss under Öppet Hus den 20 november kl 10.00 …