Youtubeduon Matkoma – det här pluggade vi

oktober 27, 2021

”Det blir inte alltid som man tänkt sig, men då är det bara att testa något nytt”. Det säger duon Anton och Adam från Youtube-kanalen Matkoma. 2016 startade de kanalen för skojs skull. Idag jobbar de som youtubers på heltid och har över 300 000 prenumeranter. För Gymnasiedagarna berättar de om hur de tänkte kring gymnasievalet – och vilka jobb de har haft!

Anton och Adan sitter med varsin tallrik sushi framför sig. De har på sig svarta t-shirts med Matkomas logga på. De ler in ii kameran

Vilka program gick ni på gymnasiet?

Anton: Jag gick teknikprogrammet.

Adam: Jag började på el först och gick där en månad. Sedan ändrade jag mig och bytte till teknik. Jag och Anton gick i samma klass.

Pluggade ni vidare efter det?

Anton: Ja, jag gick en YH-utbildning med inriktning sälj och marknadsföring.

Adam: Jag läste musik och event-management på universitet i tre år. Jag har även läst en magisterexamen i internationell marknadsföring, som var på ett år.

Vem var du i skolan?

Anton: Jag var faktiskt ganska lat och tyckte inte läxor var särskilt kul. Jag var inte den som gjorde mest väsen av mig och var nog lite osäker. Men det tror jag de flesta är i den åldern. I högstadiet tyckte jag att kemi var roligt, exempelvis ”varför brinner vissa saker med gul låga och andra med blå”.

Adam: Jag var ganska rastlös men tyckte skolan var kul. Jag drömde om att bli kock men sen växte teknikintresset fram i högstadiet. Jag har alltid varit lite velig och har ändrat bana många gånger. Det blir inte alltid som man tänker sig men då är det bara att testa något nytt. Det är okej att ändra sig!

Vilka jobb har ni haft?

Anton: Jag har haft många jobb. Jag har jobbat på Volvo som truckförare, jobbat på 3:s kundservice, varit bananplockare i Australien och jobbat som internetinstallatör. Innan vi satsade på Matkoma jobbade jag som logistikansvarig och inköpare på ett företag i stålbranschen.

Adam: Nu ska vi se! Jag har gjort allt från att vara dammsugarförsäljare till att jobba med skiduthyrning i Sälen. Mitt första jobb var ett extrajobb på en industri under gymnasiet. Då jobbade jag på helger och alla lov. Efter gymnasiet jobbade jag som elektronikreparatör och montör, och var även en sväng på MediaMarkt som säljare. Tekniken var ett stort intresse och därför föll det naturligt att jobba med det efter gymnasiet, säger Adam och fortsätter:

– 2008 började min entreprenör-sida att växa fram, och jag var nyfiken på att driva företag. Jag älskar musik och drev eget som DJ i flera år.

Citat: Du måste inte veta vad du ska göra resten av livet.

Om jag vill bli youtuber, hur gör jag då?

– Du ska bli det för att du tycker att det är roligt! Inte för att bli känd. Är det något du verkligen vill göra så ska du självklart satsa, det gäller alla yrken och branscher. Låt inte någon säga att du inte kan, för det fick vi höra flera gånger, säger Anton och fortsätter:

– Se bara till att ha rätt grund först. Det är viktigt att ha en utbildning att falla tillbaka på, och att du lär dig praktiska saker som exempelvis filmredigering. Satsa inte allt direkt. Börja med det som en hobby tycker jag, vid sidan av utbildning eller jobb.

Anton och Adams bästa tips till dig som ska söka till gymnasiet

Vi var ganska nervösa när vi skulle söka till gymnasiet och trodde att valet var livsavgörande. Så är det inte! Du måste inte veta vad du ska göra resten av livet. Välj något som du tycker verkar kul!

 


När du är färdig med ditt besök på mässan (och har slutat skolan för dagen) kan du spana in Matkoma på Youtube!