Framtidstro och nya möjligheter på årets förträff

september 6, 2024

Den femte september samlades ett hundratal av Göteborgsregionens studie- och yrkesvägledare på Gothia Towers i Göteborg. Varför? För att ta del av aktuell information om arbetsmarknadens behov och höstens aktiviteter rörande gymnasievalet. Det var en lärorik förmiddag som satte fokus på hur vi kan guida ungdomar och samtidigt se till att möta branschernas stora kompetensbehov.

”Vi är här för att stärka samarbetet mellan skolan och arbetslivet. Tillsammans kan vi jobba för att säkra kompetensförsörjningen och se till att ungdomarna får förutsättningar att göra välgrundade studie- och yrkesval”, inledde Frida Iwdal och Lena sjöstrand, projektledare för Gymnasiedagarna & Future Skills tillika dagens konferencierer.

Förträff den 5 september 2024

 

Branschernas utmaningar och behov

Förutom att informera om upplägget för höstens gymnasiemässa och studiebesök är syftet med den årliga förträffen att föra samman skola och arbetsliv. Regionens studie- och yrkesvägledare fick därför lyssna till representanter från ett tiotal branscher, som både delade med sig av sina respektive kompetensbehov och berättade om spännande satsningar.

Fastighetsbranschen, till exempel, berättade att de ser ett stort rekryteringsbehov de kommande åren. Även byggbranschen behöver medarbetare, till följd av bostadsbehovet i den expanderande regionen. Installationsbranschen betonade sin betydelse i den gröna omställningen och representanter från vårdsektorn beskrev hur en växande äldre befolkning ställer stora krav på rekryteringen.

En gemensam nämnare för många av branscherna är deras svårigheter att rekrytera personal med gymnasial yrkesutbildning, något som även Johan Ohlsson från Svenskt Näringsliv betonade i sin presentation:

– ”Vi behöver gå från att 30 procent av en årskull går en yrkesutbildning till att 40 procent tar examen från ett sådant gymnasieprogram.”

 

Ungdomarnas syn på utbildning

I en efterföljande paneldiskussion delade två elever, Rasmus och Elin, som båda valt att plugga yrkesprogram på gymnasiet, med sig av sina erfarenheter och reflektioner efter att ha hört branschernas presentationer. En fråga som lyftes var varför det fortfarande är de högskoleförberedande programmen som dominerar.

”Det handlar nog mycket om att informationen inte når fram”, sa Rasmus. ”Många tror att yrkesprogram stänger dörrar, men i själva verket öppnar de upp för en mängd möjligheter. Sedan tror jag också att föräldrar påverkar mycket. Många vuxna verkar utgå från hur det såg ut när de själva valde utbildning, men tiderna har förändrats och idag ger ju faktiskt yrkesprogrammen behörighet om man skulle vilja plugga vidare.”

Rasmus och Elin
Rasmus och Elin valde båda att plugga ett yrkesprogram på gymnasiet

Elin lyfte även ytterligare en seglivad myt – nämligen den att yrkesprogrammen skulle vara för de som är ”mindre studiemotiverade”. ”Det är snarare tvärtom,” sa hon. ”Du behöver vara engagerad. Men som en bonus får du goda jobbmöjligheter direkt efter gymnasiet om du kanske inte vill studera vidare.

Båda eleverna framhöll även vikten av att lyfta fram praktiska inslag, som praktik och lärlingsutbildningar, som en stor fördel med yrkesprogrammen. ”För många elever är det viktigt att få lära sig praktiskt, inte bara teoretiskt”, sa Rasmus. ”Lärlingsutbildningarna är dessutom toppen om man vill jobba praktiskt från start.”

 

Tre snabba medskick inför hösten