Sveriges Ridgymnasium
Gymnasieskola

Sveriges Ridgymnasium

 
Välkommen till Sveriges Ridgymnasium!

Vi är en etablerad gymnasieskola som startade vår första skola 2005 i Varberg. Idag finns vi i Svedala, Varberg och Kungsbacka och har mer än 380 elever. Hos oss har du möjlighet att få både yrkesutbildning och grundläggande- samt särskild behörighet till högskola.

Under alla dessa år har våra utbildningar varit inriktade mot häst och ridsport. Vår grundläggande idé är enkel. Vi skall vara Sveriges bästa gymnasieutbildning för hästintresserade elever. Med bästa menar vi att vi skall erbjuda dig de bästa förutsättningarna att utveckla ditt intresse och din talang, samtidigt som du får en gedigen gymnasieutbildning som leder dig vidare i livet oavsett vägval.

Naturbruksprogrammet
Alla våra profiler bygger på det nationella Naturbruksprogrammet med inriktning Hästhållning. Oavsett vilken profil du väljer är hästen och ridsporten gemensam nämnare. Sveriges Ridgymnasiums ledord: Kvalitet, Delaktighet och Glädje, inspirerar oss i vårt arbete på skolorna.

Vi erbjuder flera olika profiler på alla våra orter så som Ridsport, Högskola Grund, Samhäll, Företag, Djurvård,  Natur samt Internationell.  Vi dessutom erbjuda dig möjlighet att läsa NIU Ridsport med inriktning dressyr eller hoppning.

NYHET inför 2024 är att vi startar upp Profil med Djurvård på skolan i Kungsbacka!

Vi har utformat våra profiler för att möta efterfrågan bland elever och vårdnadshavare och hoppas att du ska hitta en profil som passar dina önskemål inför kommande gymnasieval. Vi vill erbjuda en utbildning där du både får utveckla din talang och ditt intresse för hästar och ridsport samtidigt som du får en bred gymnasieutbildning med behörigheter för fortsatta studier. En majoritet av våra elever tar studenten med bred behörighet för högre studier.

På skolan är ridhuset en lika naturlig utbildningsplats som skolsalen. Din vardag kommer bestå av omväxlande praktiska och teoretiska lektioner där du rör dig naturligt mellan ridhus, stall och skolbyggnad. Arbetsplatsförlagt lärande (APL) är en viktig och obligatorisk del av din utbildning där du genomför utbildning på en arbetsplats. Under dina tre år kommer du befinna dig minst 15 veckor på en arbetsplats där du följer arbetsplatsens arbetstider och arbetsuppgifter. Med stöd av EU-programmet Erasmus+ kan vi dessutom erbjuda våra elever en unik möjlighet till APL på etablerade anläggningar i Holland och Spanien.

Du behöver inte ha egen häst för att gå din utbildning hos oss, vi har välutbildade skolhästar som du får rida på dina schemalagda ridkurser. Har du egen häst, som du vill ta med dig och den bedöms kunna användas i utbildningen, är det också möjligt. Du betalar då enbart för foder och strö samt gödselhantering. Läs mer om detta på vår hemsida ridgymnasium.nu

Det är möjligt att söka till våra skolor oavsett var du bor och vi är behjälpliga med att hitta boende på och i närheten av skolorna. 

NYHET inför 2024 i Svedala kommer vi att erbjuda boende på elevhem med bemanning samt olika aktiviteter.

Utbildningar

Naturbruksprogrammet har sex inriktningar.

Inriktningen djurvård ska ge kunskaper om djur för olika ändamål, deras beteende och behov samt samspelet mellan djur och människa. I inriktningen ska eleverna, utifrån ett vetenskapligt synsätt, lära sig att arbeta  yrkesmässigt med djur och att sköta djuranläggningar. Inriktningen betonar sambandet mellan tekniska och biologiska kunskaper för en god djurvård. I inriktningen betonas även smittskydd. Inriktningen kan leda till arbete inom djurens hälso- och sjukvård, arbete med hundar, med djur för forskningsändamål, med djurparksdjur eller arbete inom zoohandel.

Inriktningen hästhållning ska ge kunskaper om hästar, hästars beteende och behov samt samspelet mellan häst och människa. I inriktningen ska eleverna lära sig att arbeta yrkesmässigt på ett säkert sätt med hästar och att sköta hästanläggningar. Inriktningen betonar sambandet mellan tekniska och biologiska kunskaper för en god hästhållning. Inriktningen kan leda till arbete som hästskötare med olika inriktning inom hästnäringen.

Inriktningen lantbruk ska ge kunskaper om mark, vatten, växter, djur, ekonomi och teknik. Inriktningen betonar sambandet mellan biologiska, tekniska och ekonomiska kunskaper för god produktkvalitet samt för bevarande av miljövärden och biologisk mångfald. Centralt för arbete inom lantbruk är biologisk förståelse av markens, växternas och djurens livsprocesser. Arbete inom lantbruk ställer också krav på tekniskt kunnande och hantering och användning av teknisk utrustning. Inriktningen kan leda till arbete som djurskötare, maskinförare eller arbete med växtodling.

Inriktningen naturturism ska ge kunskaper om naturen som en förnybar resurs och om hur hållbara naturupplevelser kan utvecklas och nyttjas inom naturturismen. Inriktningen ska ge eleverna kunskaper att yrkesmässigt kunna guida och leda aktiviteter i naturen samt att sköta anläggningar och naturmiljöer för naturturism. Inriktningen betonar sambandet mellan tekniska, biologiska och ekonomiska kunskaper för god förvaltning av naturresurser och för god kvalitet på produkter och tjänster. Arbete inom naturturism ställer krav på säker hantering och användning av teknisk utrustning samt kunskap om produktsäkerhet och systematiskt säkerhetsarbete. Inriktningen kan leda till arbete inom naturguidning, fiske och vattenvård, jakt- och viltvård samt arbete inom därtill kopplad fackhandel.

Inriktningen skogsbruk ska ge kunskaper om skogen som en förnybar och uthållig resurs. I inriktningen betonas tekniska, biologiska och ekonomiska kunskaper för en hög avkastning med bibehållen biologisk mångfald och med höga värden på produkter och tjänster. Inriktningen ska också ge kunskaper om skogens sociala värde och skogsbrukets påverkan på människors miljö. Arbete inom skogsbruk ställer höga krav på tekniskt kunnande och hantering och användning av teknisk utrustning. Inriktningen kan leda till arbete som skogsmaskinförare, skogsmaskinmekaniker eller skogsvårdare.

Inriktningen trädgård ska ge kunskaper om mark, växter, växtmiljöer och trädgårdens betydelse i samhället. I inriktningen betonas biologiska, tekniska och ekonomiska kunskaper för god kvalitet på produkter och tjänster. Kunskaper om växter är centralt för allt arbete inom trädgårdsbranschen. Arbete inom trädgård ställer också krav på tekniskt kunnande och hantering och användning av teknisk utrustning. Inriktningen kan till exempel leda till arbete med trädgårdsanläggning, skötsel av utemiljöer, odling på friland eller i växthus samt arbete inom därtill kopplad fackhandel.

Samtliga inriktningar kan leda till fortsatta studier på yrkeshögskola.




Sveriges Ridgymnasium
Gymnasieskola
Kontaktuppgifter
Höglanda Gårdsväg 2, 434 95, Kungsbacka
010-495 20 00

Intresseformulär

Är du nyfiken av en eller flera av våra program? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.

E-post skickat!

Videoklipp

SRG Filmen

Vårt budskap!

Frågor och svar

Efter tre år studier på Naturbruksprogrammet kan du efter avslutat program med din yrkesexamen gå vidare ut i arbertslivet eller fortsätt studera på universitet eller högskola.
Vi erbjuder flera olika profiler med både grundläggande och särskild behörighet till högskola.
Läs mer: Våra profiler

 

Går hästen med i utbildningen får du fri stallplats. Du betalar för foder, strö och gödselhantering. I mån av plats kan få ha med dig två hästar, "extrahästen" betalar du då även stallplatsen för.

Vill du veta mer? Kontakta respektive skola för mer specifik prisinformation. Våra skolor

Ja, hos oss får du låna en välutbildad skolhäst. Vi ser det som en styrka att rida skolhäst eftersom du kommer öka din bank av erfarenheter ju fler hästar du rider. Målet med din utbildning är att du ska nå så långt som möjligt i din utveckling, att byta häst allt eftersom du utvecklas för att kontinuerligt få nya utmaningar ser vi som en fördel.

På helger och lov har du som elev inget ansvar för din skolhäst. Eleverna får gärna komma och pyssla om hästarna och i viss mån kan det ibland vara möjligt att få rida under loven.

Läs mer på vår hemsida: Allt du behöver veta om det praktiska

Hästarna erbjuds utevistelse i hage 4 timmar per dag. Det finns möjlighet till en egen hage, även att två eller flera hästar delar en hage. I mån av plats kan ibland utevistelse erbjudas hela dagen vilket oftast fungerar.

Väljer du att ta med en egen ponny eller häst, ska den helst vara minst fem år, sto eller valack, samt vara väl grundutbildad för att kunna gå med i utbildningen.

Du är alltid välkommen att skugga en elev under en hel- eller halv dag för att se hur det är på vår skola. Du följer alla aktiviteter i klassrum, stall och manege. Ta kontakt med skolan och anmäl ditt intresse. Mer information samt kontaktuppgifter hittar du här: Skugga en elev

Den preliminära antagningen, som baseras på ditt betyg från höstterminen visas i ditt lokala antagningssystem. Elever som sökt via:
GR ser resultatet den 16 april
Skåne ser resultatet den 15 april
Halland och Stockholm ser resultatet den 15 april


Den definitiva antagningen, som baseras på vårterminens betyg, visas i ditt lokala antagningssystem. Elever som sökt via:
GR ser resultatet 25 juni 
Skåne, Halland och Stockholm ser resultatet 1 juli

Du ska lämna svar (Ja eller Nej till erbjuden plats) på ditt antagningsbesked. Kommer du inte till uppropet på gymnasieskolan eller inom tre dagar anmäler giltigt skäl till frånvaro blir du utskriven och har därmed inte din plats kvar.

Vi har många elever som söker till mer än en av våra skolor och då finns risken att de som har höga betyg tar upp platser på flera av våra skolor. Så ge inte upp även om du hamnar långt ner på reservlistan utan kontakta oss, så kan vi ge preliminärt besked hur det ser ut.  Skicka till: antagningen@ridgymnasium.nu

 

 

Priset på boende varierar från 2 800 - 4 900 kr i månaden. Det beror på ort, standard och enkel/dubbelrum. 
För mer information, Kontakta respektive skolas boendeansvarig

Har du mer än två timmars resväg till skolan tur och retur varje dag, kan du som elev hos oss ansöka om inackorderingsstöd hos CSN

Du måste uppfylla följande villkor:
1. Programmet och den nationella inriktningen finns inte på hemorten.
2. Du ska ha minst två timmar per dag mellan ditt föräldrahem och skolan.

Hur mycket du får i inackorderingstillägg varje månad beror på hur långt det är mellan ditt föräldrahem och skolan du studerar på.

Antagningen till nationella program sker på betyg – ditt meritvärde. Poängen varierar från år till år och mellan våra skolor. Den har legat på 160 - 210 poäng under åren vid reservantagningen.

Läs mer på Att bli student

Vi har boende på eller i närheten av våra skolor på Bökeberg Svedala, Varberg och Kungsbacka. Vi samarbetar med olika hyresevärdar och hjälper till att hitta studentboende till våra elever. 

NYHET! Inför hösten 2024 kommer vi att kunna erbjuda boende på elevhem med bemanning och olika aktiviteter på Bökeberg Svedala. 

Vi har inte internat utan vi har boendeansvariga som hjälper tex med skjuts till affär och andra behov som kan dyka upp.