Rytmus Göteborg
Gymnasieskola

Rytmus Göteborg

Välkommen till Rytmus Göteborg! 

Rytmus musikgymnasium är en unik skola fylld av kreativa samarbeten med en tydlig målsättning att vara ett av Sveriges bästa estetiska gymnasier. Inom utbildningen strävar vi hela tiden efter att vara verklighetsförankrade och aktuella i såväl de estetiska som teoretiska ämnena.

Anmäl dig till öppet hus och få mer information om vår skola!

Lärare aktiva i branschen

Att flera av skolans lärare vid sidan om sina läraruppdrag också har professionella karriärer som kompositörer, skivproducenter, frilansmusiker, arrangörer m.m. är inspirerande för såväl elever som föräldrar och övrig personal. Våra högkvalitativa undervisningslokaler ligger på bekvämt promenadavstånd från Göteborgs centralstation och är mycket uppskattade av våra elever.

Clinics

Hos Rytmus genomförs ofta så kallade Clinics, vilket är gästspel och föreläsningar med artister, musiker, musikproducenter eller andra verksamma inom branschen. På så sätt får du lära dig om branschen, av branschen.

Konserter och spelningar

Många av våra elever nämner också den karaktäristiska Rytmusandan som finns på skolan, en miljö som ger trygghet och mod där vi tillsammans vågar och kan utvecklas att nå våra mål. På Rytmus pågår spännande processer och projekt hela tiden, både bland medarbetare och elever. Vi jobbar ofta i ämnesöverskridande projekt, som vid galan Rytmus Aid då kurser i historia, samhällskunskap och ensemble samverkar. ”Skarpa lägen” på externa scener, som anrika Storan, tillhör utbildningen. På Rytmus ska alla få känna sig bekväma och inspirerade av att möta och hantera en publik.

Estetiska programmet

Välj någon av våra högskoleförberedande inriktningar.

Estetiska programmet - Musik - Instrument/Sång
Estetiska programmet - Musik - Singer/songwriter
Estetiska programmet - Musik - Musikproduktion
Estetiska programmet - Musik - Musik/Sam

Öppet hus på Rytmus Göteborg

På våra öppna hus kommer du och besöker skolan där du får prata med våra elever och veta mer om programmet som just du är intresserad av. Du får möjlighet att se våra olika salar, klassrum och få en känsla för Rytmusandan! Vår skola hittar du på Postgatan 5. Varmt välkommen!

23 november kl 18-20
20 januari kl 11-13
8 februari kl 18-20

Utbildningar

Estetiska programmet är ett högskoleförberedande program. Efter examen från programmet ska eleverna ha kunskaper för högskolestudier inom främst de konstnärliga, humanistiska och samhällsvetenskapliga områdena.

Utbildningen ska utveckla elevernas kunskaper i och om de estetiska uttrycksformerna och om människan i samtiden, i historien och i världen utifrån konstnärliga, kulturella och kommunikativa perspektiv. Estetik handlar om hur olika uttryck uppfattas av människans sinnen. Estetiken kan förstås som specifika konstformer likaväl som en del av kulturen, definierad som formerna för kommunikation, samexistens och gemensam förståelse mellan människor. Utbildningen ska ge eleverna möjlighet att arbeta skapande. Både individuellt och i samverkan med andra ska eleverna ges möjlighet att utveckla förmågan att kommunicera tankar och idéer med estetiska uttrycksmedel. Under utbildningen ska eleverna därför pröva såväl ett konstnärligt som ett vetenskapligt förhållningssätt.

Centralt för utbildningen är att eleverna ska skapa, uppleva och tolka konst och kultur. Eleverna ska få möjlighet att reflektera över och öka sin förståelse av kvalitet och kommunikation genom diskussion om egna och andras arbeten. Utbildningen ska ge eleverna möjlighet att samverka med andra estetiska områden och med kunskapsområden där estetiken har en framträdande roll, som kulturvetenskap, historia, språk, teknikutveckling och kommunikation.

Utbildningen ska ge eleverna allsidig träning i det estetiska hantverket. Eleverna ska ges möjlighet att utveckla både sina färdigheter och sin analytiska förmåga. Utbildningen ska också göra eleverna medvetna om juridiska och etiska frågor om yttrandefrihet och upphovsrätt i kulturutövande och i kommunikation med publik. Många kulturskapare tar uppdrag som egna företagare. Därför ska det finnas möjlighet för eleverna att utveckla kunskaper i entreprenörskap och företagande.

Kreativitet, nyfikenhet, kommunikation, samspel samt förmåga till eget skapande och framförande ska vara centralt i utbildningen. Att ta ansvar för sitt arbete, hantera och värdera stora mängder information, belysa frågor ur olika perspektiv, hantera digitala verktyg och medier samt ha möjlighet att bredda och specialisera sitt kunnande ska finnas med i utbildningen som förberedelse för konstnärliga och vetenskapliga högskolestudier.


https://utbildningsguiden.skolverket.se/gymnasieskolan/om-gymnasieskolan/gymnasieskolans-program/estetiska-programmet

Estetiska programmet har fem inriktningar.

Inriktningen bild och formgivning ska ge fördjupade kunskaper i två- och tredimensionella bildframställningstekniker. Den ska utveckla elevernas förmåga att uttrycka sig och kommunicera visuellt samt att uppleva, tolka och reflektera över visuella uttryck ur olika perspektiv. Inriktningen ska ge kunskaper om det breda bildområdet samt dess tillämpningar och kombinationsmöjligheter i den mångskiftande visuella kulturen. Inriktningen ska dessutom ge möjlighet att fokusera på någon eller några delar av bildområdet.

Inriktningen dans ska ge fördjupade kunskaper i scenkonstnärlig dans. Den ska utveckla elevernas förmåga att gestalta och kommunicera med dans och förstå uttrycket som en del av olika sociala och kulturella sammanhang. Inriktningen betonar sambandet mellan dansteknik, skapande, scenisk verksamhet och hur man kan uppleva och tolka historisk och samtida dans ur olika perspektiv. Inriktningen ska ge möjlighet att fokusera på någon genre eller stil.

Inriktningen estetik och media ska ge fördjupade kunskaper i digitala medier ur ett estetiskt perspektiv. Den ska utveckla elevernas förmåga att kommunicera med digitala verktyg. Ljud, bilder och berättande står i centrum. Inriktningen ska ge eleverna möjlighet att uppleva, tolka och reflektera över digitala uttryck ur olika perspektiv samt möta, använda och skapa digitala produkter. Inriktningen ska dessutom ge möjlighet att fokusera på något digitalt medium.

Inriktningen musik ska ge fördjupade kunskaper i musik från olika tider och kulturer. Den ska utveckla elevernas musikutövande och konstnärliga skapande samt förmåga att uppleva och tolka musik ur olika perspektiv. Inriktningen ska ge möjlighet att fokusera på något musikområde.

Inriktningen teater ska ge fördjupade kunskaper i teater ur olika perspektiv. Den ska utveckla elevernas förmåga att sceniskt gestalta och kommunicera samt att uppleva och tolka såväl andra elevers gestaltningar som professionella teaterföreställningar ur olika perspektiv. Inriktningen ska ge möjlighet att fokusera på något eller några av teaterns uttrycksområden.


https://utbildningsguiden.skolverket.se/gymnasieskolan/om-gymnasieskolan/gymnasieskolans-program/estetiska-programmet
Rytmus Göteborg
Gymnasieskola
Kontaktuppgifter
Postgatan 5, 41113, Göteborg
031 - 65 25 30

Intresseformulär

Är du nyfiken av en eller flera av våra program? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.

E-post skickat!

Videoklipp

Singer/Songwriter på Rytmus

Brinner du för att skriva egna låtar och musik? Vill du vässa din förmåga att bygga upp en riktigt bra låt, förmedla känsla i den och lära dig hur du spelar in den? Då är grenen Singer/Songwriter rätt för dig.

Musikproduktion på Rytmus

Brinner du för musik och ljud? Vill du vässa din förmåga att skapa riktigt bra låtar, få till ditt unika sound och lära dig skapa musik redo för Spotify? Då är grenen Musikproduktion rätt för dig.

Instrument/Sång på Rytmus

Drömmer du om att vara en i bandet? Vill du spela och sjunga tillsammans med andra, få individuell coachning i ditt instrument och skapa magi på scen? Då är grenen Instrument/Sång för dig.

Musik/Sam på Rytmus

Funderar du på om du ska välja musik, men vill också läsa samhäll för att få en bredare högskolebehörighet? Musik/Sam är grenen för dig som vill ha en gymnasietid full av musik och samtidigt få lika bred behörighet som samhällsvetenskapsprogrammet. Receptet? Lite mindre musik och mer teori helt enkelt.

Se våra lokaler på Rytmus Göteborg.

I den här filmen visar vi upp vår skola i en digital rundvandring. Har du frågor om skolan och våra lokaler? Kom på våra öppna hus!

www.facebook.com/rytmusgoteborg www.instagram.com/rytmusgbg/

Upplev konsertkänslan på Rytmus Göteborg

På Rytmus Göteborg har vi konserter av alla slag. I denna film får du uppleva några musikaliska akter på Stora Teatern, Rytmus Göteborg och Annedalskyrkan vilka alla är lokaler vi återkommer till för konserter.

Har du frågor om våra produktioner och konserter? Besök oss på öppet hus så berättar vi mer!

www.facebook.com/rytmusgoteborg www.instagram.com/rytmusgbg/

Färdighetstest på Rytmus Göteborg

På Rytmus är det en del av ansökningsprocessen att göra ett musikaliskt färdighetstest. Testet skiljer sig något mellan de olika grenarna, men känslan är den samma. Vi från skolan ser fram emot att träffa er blivande elever för att tillsammans med er locka fram det bästa hos er under Färdighetstetstet. 

Har du frågor om Färdighetstestet? Tveka inte att höra av dig till oss!

www.facebook.com/rytmusgoteborg www.instagram.com/rytmusgbg/

 

Frågor och svar

Vi har det Estetiska programmet med inriktning Musik. Sedan har vi fyra olika grenar som du kan välja mellan: Instrument/Sång, Singer&Songwriter, Musikproduktion och EstetSam.

 

Du söker via Göteborgsregionens gymnasieantagning via www.indra2.se med hjälp av dina inloggningsuppgifter som kommer i din brevlåda i början av december.

 

Självklart får du vara det! Du väljer kurser ur det individuella valet samt kan även ansöka om utökat program för ytterligare kurser. Alla elever har 200 poäng individuellt val, men under utbildningens gång kan man ansöka om att läsa utökat program. och läser då mer än 2500 poäng.

 

Vi har en skolmatsal (Verandan) där det serveras 2 rätter varje dag. Till detta en fräsch salladsbuffé, smör&bröd och 2 olika dryckesalternativ. Maten kommer till Rytmus via catering och serveras sedan av anställd personal på skolan.

 

Rytmus använder sig av ”Google Classroom” som främsta lärplattform och Schoolsoft som administrationsverktyg för närvaro/frånvaro och betygshantering. Utöver detta har eleverna tillgång till vår interna server för extra lagring av filer. 

 

Vi erbjuder ett stort antal av såväl teoretiska- som musikrelaterade kurser i vårt utbud av individuella valkurser. För de som vill förstärka den teoretiska basen finns bl.a. Matematik 2 & 3, Engelska 7, Naturkunskap 2, Moderna språk 3 & 4, Idrott 2, Psykologi och Filosofi. Populära kurser som erbjuds inom musikområdet är Instrument/Sång, Bruksspel & Ackompanjemang, Musikproduktion, Körsång 2, Gehörs- och musiklära 2, Arrangering & komposition och Eventteknik förutom att man kan välja de kurser som ingår i en annan gren än vad man själv läser.

 

Vi har samma kurssystem och kunskapskrav som andra skolor med det estetiska programmet. Alltså ingen skillnad. Rytmusandan och den höga ambitionsnivå som finns på skolan stimulerar dock till ett studieklimat som gör att många elever lyckas nå höga betyg. 

 

Ja! Från Brunnsparkens hållplatser tar det 4-5 min att gå, och från Göteborgs centralstation några minuter längre (ca 7-9 min). Från resecentrum på Stenpiren är promenadavståndet nere på ett par minuter.

 

Vi vågar påstå att Rytmus har Västsveriges bäst anpassade lokaler för musikutbildning. Vårt läge mitt i centrala Göteborg gör inte saken sämre med promenadavstånd till de flesta av Göteborgs större musikscener. Inom såväl teoretiska som praktiska ämnen undervisar lärarna i nyrenoverade moderna lokaler som ständigt uppdateras. Projektorer och ljudanläggning i samtliga salar är en självklarhet för oss i lika stor utsträckning som moderna labsalar och fullt utrustade studios.

 

Verkligen! Projekten är nog det som eleverna minns mest från sin studietid.  Eftersom alla elever på Rytmus går samma program är det lätt för oss att bryta undervisningen för såväl konsertprojekt, clinics, worksshops som temadagar. Exempel på detta är under senare delen av hösten där alla elever samarbetar i två större konsertprojekt på en av Göteborgs större musikscener. 2020 är det Stora Teatern som gäller. Under våren sätter bl.a. åk 2 upp en musikal och avgångklasserna i åk 3 skapar tillsammans en musikfestival under namnet LIVENIGHT. 

 

Rytmus har under alla år haft clinics som en del av undervisningen. En clinic är ett möte mellan en verksam artist och skolans elever. Med vårt stora kontaktnät inom musikbranschen har vi ofta besök av olika artister, branschfolk inom musik & media samt intressanta föreläsare. De berättar då om sin karriär och sina erfarenheter från musikbranschen varvat med att de spelar några låtar. Under clinicen får eleverna ställa frågor vilket ofta leder till intressanta diskussioner om livet som musiker och inte minst hur man kan förhålla sig till dagens musikbransch.

 

Det går ca 300 elever fördelade på 9 klasser.

 

 

Ungefär 55% tjejer och 45 % killar. 

 

Rytmus är en skola där elever med ett brinnande intresse för musik i någon form studerar och möts i en kreativ miljö som stimulerar till en stark kunskapsutveckling. Vi ser att den kreativitet de får med sig, parallellt med förmågan att samarbeta har en positiv påverkan på övriga ämnen.

 

Vårt elevhälsoteam består av skolsköterska, kurator, skolläkare, specialpedagog, psykolog och rektor. Tillsammans stöttar de lärarna i arbetet med elevernas hälsa och lägger upp 

 

Estetiska programmet är ett av de 6 studieförberedande programmen och ger bred behörighet att läsa vidare vid högskola och universitet. Alla elever på Rytmus erbjuds kontinuerlig kontakt med vår studie- och yrkesvägledare samt att flera individuella val erbjuds som kan bredda din behörighet ytterligare. Idag är Estetiska programmet och Samhällsprogrammet likvärdiga behörighetsmässigt och ger båda en bra grund en fortsatt karriär inom studier och arbete. Vi har föredetta elever som läser såväl till läkare och arkitekter men också många som fortsätter med musiken som yrke. 

 

Rytmus har en tradition av att ha många elever som fördjupat sig inom jazz, pop och rockgenren. Däremot finns det idag många på Rytmus som även studerar och fördjupar sig inom den klassiska genren, folkmusik/världsmusik och konstmusik.

 

Vi jobbar uteslutande med Mac. Alla ni elever får en dator som är anpassad efter den gren du läser hos oss. 

Vi jobbar främst i Google-suiten med ordbehandling, kalkyleringsprogram, presentationsprogram m.m. Musikmässigt har vi tillgång till de marknadsledande musikprogrammen men beroende på gren har du tillgång och behov av olika programvaror. Eftersom programvarorna uppdateras hela tiden förändras utbudet, men programvaror som Pro Tools, Logic, SoundTrap, Flat-io, Musescore, Sibleius förekommer frekvent. Alla elever på skolan som börjar Rytmus får Macdatorer där det ingår alla programvaror 

 

Vi har öppet hus den 23 november kl. 18-20, den 20 januari kl. 11-13, och den 8 februari kl. 18-20. Välkommen till oss på Postgatan 5. 

Andra utställare att spana in

LBS Kreativa Gymnasiet Kungsbacka
LBS Kreativa Gymnasiet Kungsbacka
Gymnasieskola

Välkommen till LBS Kungsbacka Nu ska du äntligen få välja gymnasium. Vi hoppas verkligen att du hittar rätt utbildning för …

LBS Kreativa Gymnasiet Göteborg
LBS Kreativa Gymnasiet Göteborg
Gymnasieskola

Välkommen till LBS Göteborg Nu ska du äntligen få välja gymnasium! Vi hoppas verkligen att du hittar rätt utbildning för …

Designgymnasiet Göteborg
Designgymnasiet Göteborg
Gymnasieskola

  Har du designdrömmar? Designgymnasiet Göteborg öppnade hösten 2022. Här bygger vi en unik skola med en stor designkultur och …