Ester Mosessons gymnasium
Gymnasieskola

Ester Mosessons gymnasium

Checka in på Esters - om du vill ut i världen!

MONTER B08:31 
ÖPPET HUS: 18 november 11-15  
25 januari 16.30-19.00

Att läsa på Esters ger dig möjlighet att jobba med det många av oss tycker är det bästa i livet, nämligen mat och resor. Här finns möjligheter för dig att hitta en utbildning som kan ta dig till helt nya platser i världen. Att arbeta med mat, konferens och resor är inte bara att laga den eller att resa iväg på äventyr.

På Hotell- och turistprogrammet kan du guida turister i både vildmark och storstad, ordna konferenser, arbeta som receptionist samt arbeta med charterturism eller kryssningar.

På Restaurang- och livsmedelsprogrammet erbjuder vi dig flera inriktningar; hos oss kan du exempelvis lära dig servera, baka, dekorera tårtor och göra snygga uppläggningar.

LÄRLINGSUTBILDNINGAR FINNS INOM:
• Kök och servering
• Bageri och konditori

VILL DU VIDARE TILL HÖGSKOLAN?
Från hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet. Man behöver alltså inte välja till några kurser om man vill plugga vidare på högskola eller universitet. Däremot kan man välja bort högskolebehörigheten, om man i stället vill fokusera på sina yrkeskurser.  I årskurs 2 börjar man läsa de högskoleförberedande och kan då bestämma hur man vill göra.

Utbildningar

Hotell- och turismprogrammet är ett yrkesprogram. Efter examen från programmet ska eleverna ha de kunskaper som behövs för att arbeta inom hotell-, konferens- och turismnäringen.

Utbildningen ska utveckla elevernas kunskaper om service och bemötande, vilket är centralt inom branschen. Den ska också utveckla elevernas kunskaper i kommunikation, marknadsföring, försäljning och entreprenörskap. För att ge god service och möta gäster och kunder på ett yrkesmässigt sätt krävs kunskaper om människors behov och traditioner i olika situationer. Det handlar om att vara lyhörd och flexibel i mötet med gäster och kunder med olika förväntningar på service. Utbildningen ska därför ge eleverna möjlighet att diskutera och reflektera kring hur traditioner och etiska uppfattningar påverkar människor och deras efterfrågan på service. Eleverna ska också ges möjligheter att diskutera och reflektera kring sociala och kulturella frågor.

Arbete inom branschen ställer höga krav på goda språkkunskaper och kunskaper om resmål och resvägar. Därför ska utbildningen ge eleverna möjligheter att utveckla dessa kunskaper. 

Utbildningen ska också utveckla elevernas förmåga att arbeta med planering, organisation och ekonomi. Dessutom ska den bidra till att utveckla elevernas förmåga att använda digital teknik som förekommer inom för utbildningen relevanta yrkesområden. Vidare ska utbildningen ge kunskaper om branschen, både nationellt och internationellt. Branschkunskap innefattar bland annat kunskaper om vilka aktörer som finns och deras roller, besöksnäringens bakgrund, nuvarande omfattning och framtida möjligheter, påverkan på miljön samt kunskaper om de lagar och andra bestämmelser som ska tillämpas inom området. Arbetsmiljö- och arbetsorganisationsfrågor ska ha en central plats i utbildningen för att förebygga arbetsskador och för att främja god hälsa.

I yrkesrollen ingår att ta personligt ansvar och att handla med gott omdöme. Utbildningen ska utveckla elevernas förmåga att söka, analysera, kritiskt granska och värdera information samt informera andra både muntligt och skriftligt och med hjälp av olika medier. Eleverna ska också diskutera och reflektera över sitt eget lärande utifrån olika arbetsuppgifter och metoder och därigenom förbereda sig för fortsatt lärande i yrkeslivet och få en förståelse av verksamheten och yrkesrollen.

Arbetsplatsförlagt lärande ska förekomma på alla yrkesprogram. Det arbetsplatsförlagda lärandet ska bidra till att eleverna utvecklar yrkeskunskaper och en yrkesidentitet samt reflekterar över yrkeskulturen och blir en del av yrkesgemenskapen på en arbetsplats. Det arbetsplatsförlagda lärandet kan också ge inblick i företagandets villkor.

Examensmålet gäller för både skolförlagd utbildning och lärlingsutbildning.


https://utbildningsguiden.skolverket.se/gymnasieskolan/om-gymnasieskolan/gymnasieskolans-program/hotell--och-turismprogrammet

Programinriktat val syftar till att elever ska få en utbildning som är inriktad mot ett visst nationellt program och ska så snart som möjligt kunna antas till det nationella programmet. Det nationella program som utbildningen är inriktad mot kan vara ett yrkesprogram eller ett högskoleförberedande program.

För att vara behörig till programmet krävs
• lägst betyg E i ämnet svenska eller svenska som andraspråk
• samt fem andra ämnen. Ett av dessa fem ämnen måste vara engelska eller matematik.

Man ska vara obehörig till det nationella program som IMV riktar sig mot. Programinriktat val kan utformas både för en enskild elev och för en grupp av elever.


https://utbildningsguiden.skolverket.se/gymnasieskolan/om-gymnasieskolan/gymnasieskolans-program/introduktionsprogram

Yrkesintroduktion är en yrkesinriktad utbildning som kan leda till arbetsmarknaden eller till ett yrkesprogram. Eleven ska både kunna läsa ämnen från grundskolan som den inte är behörig i och kurser från nationella program i gymnasieskolan. Skolorna kan erbjuda yrkesintroduktion för en enskild elev eller för en grupp av elever. För behörighet till IMY ska man vara obehörig till yrkesprogram.


https://utbildningsguiden.skolverket.se/gymnasieskolan/om-gymnasieskolan/gymnasieskolans-program/introduktionsprogram

Programinriktat val syftar till att elever ska få en utbildning som är inriktad mot ett visst nationellt program och ska så snart som möjligt kunna antas till det nationella programmet. Det nationella program som utbildningen är inriktad mot kan vara ett yrkesprogram eller ett högskoleförberedande program.

För att vara behörig till programmet krävs
• lägst betyg E i ämnet svenska eller svenska som andraspråk
• samt fem andra ämnen. Ett av dessa fem ämnen måste vara engelska eller matematik.

Man ska vara obehörig till det nationella program som IMV riktar sig mot. Programinriktat val kan utformas både för en enskild elev och för en grupp av elever.


https://utbildningsguiden.skolverket.se/gymnasieskolan/om-gymnasieskolan/gymnasieskolans-program/introduktionsprogram

Programinriktat val syftar till att elever ska få en utbildning som är inriktad mot ett visst nationellt program och ska så snart som möjligt kunna antas till det nationella programmet. Det nationella program som utbildningen är inriktad mot kan vara ett yrkesprogram eller ett högskoleförberedande program.

För att vara behörig till programmet krävs
• lägst betyg E i ämnet svenska eller svenska som andraspråk
• samt fem andra ämnen. Ett av dessa fem ämnen måste vara engelska eller matematik.

Man ska vara obehörig till det nationella program som IMV riktar sig mot. Programinriktat val kan utformas både för en enskild elev och för en grupp av elever.


https://utbildningsguiden.skolverket.se/gymnasieskolan/om-gymnasieskolan/gymnasieskolans-program/introduktionsprogram

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett yrkesprogram. Efter examen från programmet ska eleverna ha de kunskaper som behövs för att arbeta inom restaurang- och livsmedelssektorn, till exempel i restaurang, bageri och med färskvaror.

Utbildningen ska utveckla elevernas kunskaper inom de delar av restaurang- och livsmedelsbranschen där man arbetar nära kunderna med i första hand hantverksmässiga metoder, såväl traditionella som moderna. Den ska också utveckla elevernas kunskaper om och färdigheter i livsmedelsproduktion, matlagning och servering liksom deras kunskaper om måltiden som helhet. Måltiden som helhet är central i utbildningen eftersom de olika verksamhetsområdena samverkar för att skapa måltidsupplevelser. Oavsett om man till exempel bakar, arbetar i delikatessbutik eller på restaurang bidrar man till helheten. Utbildningen ska även ge kunskaper i arbetsmiljö, försäljning, service, hygien, näringslära, specialkoster och alkoholservering. Utbildningen ska också bidra till att utveckla elevernas förmåga att använda digital teknik som förekommer inom för utbildningen relevanta yrkesområden.

Arbetet nära kunderna ställer krav på goda kunskaper i kommunikation och service. Utbildningen ska därför utveckla elevernas förmåga att bemöta kunder. Även kunskaper i exponering och skyltning av varor ska ingå i utbildningen. Kommunikation är en viktig del i ett fungerande lagarbete. Eftersom arbetet inom yrkesområdet i regel utförs av människor i samverkan ska utbildningen utveckla elevernas förmåga att samverka med andra, oavsett till exempel kön, kulturell bakgrund, ålder, position eller kompetens. Eleverna ska vidare utveckla förmågan att arbeta i grupp, ta initiativ, vara lyhörda, arbeta självständigt och kunna använda yrkets fackspråk. Utbildningen ska även utveckla elevernas förmåga att arbeta med planering, organisation och ekonomi.

Branschen präglas av förändring och utveckling, vilket ställer krav på kreativitet och flexibilitet. Därför ska utbildningen förbereda eleverna för fortsatt lärande i yrkeslivet samt utveckla deras förmåga att se och förstå sin egen roll i verksamheten, och att diskutera och reflektera över sitt eget lärande utifrån olika arbetsuppgifter. Utbildningen ska utveckla elevernas ansvarskänsla, kvalitetsmedvetenhet och företagsekonomiska förståelse. Arbetsmiljöfrågor och frågor om arbetsorganisation ska ha en central plats i utbildningen för att förebygga arbetsskador och främja god hälsa. Utbildningen ska ge eleverna de kunskaper som behövs för att arbeta arbetsmiljöriktigt, säkert och i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom yrkesområdet.

Livsmedels- och restaurangbranschen har en stark internationell prägel. Därför ska kunskaper om livsmedel och måltider i andra kulturer ingå i utbildningen. Branschen är av tradition en del av en internationell arbetsmarknad. Utbildningen ska därför ge eleverna kännedom om arbete i andra länder och möjligheter till fördjupade studier i engelska. Branschen har dessutom en regional anknytning, med fokus på närliggande produktion och lokala traditioner, vilket ska återspeglas i utbildningen.

Branschen kännetecknas av många olika typer av företag. Oavsett om man är anställd eller driver eget företag krävs initiativförmåga, idérikedom och egen drivkraft. Därför ska utbildningen ge kunskaper om entreprenörskap och företagande. Utbildningen ska dessutom leda till en fördjupad förståelse av de etiska frågor som livsmedelshantering, försäljning och hållbar utveckling ställer. De etiska frågeställningarna ska även omfatta de tidigare stegen i produktionskedjan, som djurhållning, odling, transport och förädling.

Arbetsplatsförlagt lärande ska förekomma på alla yrkesprogram. Det arbetsplatsförlagda lärandet ska bidra till att eleverna utvecklar yrkeskunskaper och en yrkesidentitet samt reflekterar över yrkeskulturen och blir en del av yrkesgemenskapen på en arbetsplats. Det arbetsplatsförlagda lärandet kan också ge inblick i företagandets villkor.

Examensmålet gäller för både skolförlagd utbildning och lärlingsutbildning.


https://utbildningsguiden.skolverket.se/gymnasieskolan/om-gymnasieskolan/gymnasieskolans-program/restaurang--och-livsmedelsprogrammet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet har två inriktningar.

Inriktningen bageri och konditori ska ge kunskaper framför allt för arbete inom den hantverksmässiga delen av dessa näringar. Den ska ge de kunskaper som behövs för såväl små- som storskalig verksamhet. Inriktningen kan till exempel leda till yrken som bagare eller konditor.

Inriktningen kök och servering ska ge kunskaper inom matlagning i offentlig eller privat restaurangverksamhet, servering och bararbete samt arbete inom besöksnäringen. Inriktningen kan till exempel leda till yrken som kock, kallskänka, servitris eller servitör.

Samtliga inriktningar kan leda till fortsatta studier på yrkeshögskola.


https://utbildningsguiden.skolverket.se/gymnasieskolan/om-gymnasieskolan/gymnasieskolans-program/restaurang--och-livsmedelsprogrammet

Det är möjligt att gå ett yrkesprogram som lärlingsutbildning i gymnasieskolan. Det innebär att du går minst halva din gymnasieutbildning på en eller flera arbetsplatser. Du får samma kunskaper som de elever som läser yrkesprogrammet i skolan.

Lärlingsutbildningen innebär alltså inte att du går en annan utbildning, utan enbart att du lär dig i en annan miljö och på ett annat sätt. På skolan läser du de gymnasiegemensamma ämnena och eventuellt vissa delar av yrkesämnena som du behöver i ditt yrke.

Det skiljer sig mellan kommunerna hur många lärlingsplatser som finns inom olika program. Du måste själv ta reda på vilka möjligheter du har där du bor. Ta hjälp av din studie- och yrkesvägledare!


https://utbildningsguiden.skolverket.se/gymnasieskolan/om-gymnasieskolan/gymnasieskolans-program/restaurang--och-livsmedelsprogrammet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet har två inriktningar.

Inriktningen bageri och konditori ska ge kunskaper framför allt för arbete inom den hantverksmässiga delen av dessa näringar. Den ska ge de kunskaper som behövs för såväl små- som storskalig verksamhet. Inriktningen kan till exempel leda till yrken som bagare eller konditor.

Inriktningen kök och servering ska ge kunskaper inom matlagning i offentlig eller privat restaurangverksamhet, servering och bararbete samt arbete inom besöksnäringen. Inriktningen kan till exempel leda till yrken som kock, kallskänka, servitris eller servitör.

Samtliga inriktningar kan leda till fortsatta studier på yrkeshögskola.


http://https://www.skolverket.se/undervisning/gymnasieskolan/laroplan-program-och-amnen-i-gymnasieskolan/gymnasieprogrammen/program?url=-996270488%2Fsyllabuscw%2Fjsp%2Fprogram.htm%3FprogramCode%3DRL001%26tos%3Dgy&sv.url=12.5dfee44715d35a5cdfa9295

Det är möjligt att gå ett yrkesprogram som lärlingsutbildning i gymnasieskolan. Det innebär att du går minst halva din gymnasieutbildning på en eller flera arbetsplatser. Du får samma kunskaper som de elever som läser yrkesprogrammet i skolan.

Lärlingsutbildningen innebär alltså inte att du går en annan utbildning, utan enbart att du lär dig i en annan miljö och på ett annat sätt. På skolan läser du de gymnasiegemensamma ämnena och eventuellt vissa delar av yrkesämnena som du behöver i ditt yrke.

Det skiljer sig mellan kommunerna hur många lärlingsplatser som finns inom olika program. Du måste själv ta reda på vilka möjligheter du har där du bor. Ta hjälp av din studie- och yrkesvägledare!


http://https://utbildningsguiden.skolverket.se/gymnasieskolan/om-gymnasieskolan/gymnasieskolans-program/restaurang--och-livsmedelsprogrammet

Yrkesintroduktion är en yrkesinriktad utbildning som kan leda till arbetsmarknaden eller till ett yrkesprogram. Eleven ska både kunna läsa ämnen från grundskolan som den inte är behörig i och kurser från nationella program i gymnasieskolan. Skolorna kan erbjuda yrkesintroduktion för en enskild elev eller för en grupp av elever. För behörighet till IMY ska man vara obehörig till yrkesprogram.


https://utbildningsguiden.skolverket.se/gymnasieskolan/om-gymnasieskolan/gymnasieskolans-program/introduktionsprogram

Yrkesintroduktion är en yrkesinriktad utbildning som kan leda till arbetsmarknaden eller till ett yrkesprogram. Eleven ska både kunna läsa ämnen från grundskolan som den inte är behörig i och kurser från nationella program i gymnasieskolan. Skolorna kan erbjuda yrkesintroduktion för en enskild elev eller för en grupp av elever. För behörighet till IMY ska man vara obehörig till yrkesprogram.


https://utbildningsguiden.skolverket.se/gymnasieskolan/om-gymnasieskolan/gymnasieskolans-program/introduktionsprogram
Ester Mosessons gymnasium
Gymnasieskola
Kontaktuppgifter
Lärdomsgatan 5, 41756, Göteborg
031-367 22 00

Intresseformulär

Är du nyfiken av en eller flera av våra program? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.

E-post skickat!

Videoklipp

Restaurang- och livsmedelsprogrammet inriktning bageri/konditori

Här får du en bra grund inom mat, dryck och service. Du får kunskaper om råvaror, smak, konsistens och näringsinnehåll. Vi har ett salutorg där det som produceras under lektionerna säljs till externa kunder.

Delar av din kurs gör du i form av APL (praktik). Skolan samarbetar med ett antal företag i och runt Göteborg. Tillsammans ger vi dig en bra kombination av grundutbildning och branschvana. I årskurs tre har du dessutom möjlighet att göra utlandspraktik.

Yrkesintroduktion

Yrkesintroduktion är en utbildning som framför allt syftar till att göra dig anställningsbar eller behörig till ett nationellt program på gymnasiet. Du kan läsa svenska, svenska som andraspråk, matematik och engelska på grundskolenivå om du vill bli behörig att söka ett nationellt program. Du får möjlighet att läsa yrkesämnen på gymnasienivå för att få kunskap om yrket.

Hos oss har vi också yrkespaket. Yrkespaket är något du kan söka om du tidigare exempelvis har gått på ett introduktionsprogram. Du kan läsa mer om de olika yrkespaketens innehåll på hemsidan.

Hotell- och turismprogrammet

Tycker du det är spännande att träffa nya människor och lära känna världens kulturer? 
Vill du läsa ett yrkesprogram med hela världen som framtida arbetsplats? Då är Hotell- och turismprogrammet på Ester Mosessons utbildningen för dig!

Hos oss får du lära dig, både teoretiskt och praktiskt, hur du får människor att trivas, uppleva saker och känna sig omhändertagna – allt på ett professionellt sätt. 
Du får en bred grundutbildning och möjlighet till jobb direkt efter gymnasiet. 
Du kan samtidigt få behörighet för att studera vidare på universitet, högskola och yrkeshögskola både i Sverige och utomlands.

 

 

Restaurang- och livsmedelsprogrammet inriktning kök/servering

Här får du en bra grund inom mat, dryck och service. Du får kunskaper om råvaror, drycker, smak, konsistens och näringsinnehåll samt hur du komponeraren en måltid. Vi har två restauranger där du kommer att servera gäster och ge dem en måltidsupplevelse.

Delar av din kurs gör du i form av APL (praktik) på restauranger och i storkök.
Skolan samarbetar med ett antal företag i och runt Göteborg. Tillsammans ger vi dig en bra kombination av grundutbildning och branschvana. I årskurs tre har du dessutom möjlighet att göra utlandspraktik.

Frågor och svar

Först och främst så behöver du vara godkänd i svenska, matematik och engelska samt ytterligare 5 kurser. Alltså totalt 8 kurser.


Det finns egentligen inga lägsta antagningspoäng utan det varierar från år till år. På restaurang- och livsmedelsprogrammet hade vi kö men på hotell- och turismprogrammet kom alla in. Hur det ser ut till hösten beror på hur många som söker.


Det finns ytterligare ett sätt att läsa utbildningen och det är via det som kallas programinriktat val. Ifall du saknar engelska eller matematik från grundskolan så får du undervisning för att klara av dessa kurser och resten av tiden läser du som åk1 på programmet


Om du inte skulle vara godkänd så kan du söka in på yrkesintroduktion på Ester Mosesson där du får yrkeskurserna i lärlingsliknande studieform under två år. Då är du på arbetsplats och får större delen av din undervisning

 

Skolan ligger på Lärdomsgatan 5 på Lindholmen, nära hållplatsen "Lindholmen" och "Lindholmspiren".
Runt skolan ligger flera andra skolor, både gymnasieskolor, universitet och yrkeshögskola så det är mycket campuskänsla runt om oss.
Det är nära till både Centralstationen/Nordstan, Stenpiren och Backaplan.
Skolan ligger nära vattnet och här finns mycket restauranger, café och annat. Kom gärna och hälsa på oss!

Från hösten 2023 innehåller alla yrkesprogram de kurser som krävs för att få grundläggande högskolebehörighet. Man behöver alltså inte välja till några kurser om man vill plugga vidare på högskola eller universitet. Däremot kan man välja bort högskolebehörigheten, om man i stället vill fokusera på sina yrkeskurser.  I årskurs 2 börjar man läsa de högskoleförberedande och kan då bestämma hur man vill göra.

 

På Hotell- och turismprogrammet kan man ha utlandspraktik i årskurs 3. Vi har samarbete med en resort på Gran Canaria, ett hotell i Norge och med Stena Line. Man kan även söka en egen plats i andra europeiska länder så det finns många spännande möjligheter! Boende och mat ingår nästan alltid när man har praktik utomlands.

Elever som går Restaurang och livsmedelsprogrammet har möjlighet att ansöka om att göra viss del av utbildning i något land i Europa. Exempel på länder är Storbritannien, Italien, Lettland, Finland, Island, Tyskland. Du gör ansökan under våren i år 2. 

Om du är intresserad av att skugga en klass en dag kontaktar du Eva Nejman, Eva.nejman@educ.goteborg 

Eva kontaktar dig så att ni kan bestämma tid.

 

Ja, vi har öppet hus lördag 18 november kl.11.00-15.00. 

Är du intresserad av öppet hus hos oss kan du lämna en Intresseanmälan för öppet hus

Vi kommer även ha öppet hus torsdag den 25 januari kl. 16.30-19.00

Andra utställare att spana in

Besöksnäringen – jobba med turism inom restaurang, hotell, nöjespark, möten och mycket mer
Besöksnäringen – jobba med turism inom restaurang, hotell, nöjespark, möten och mycket mer
Arbetsmarknad

Utbildningarna på gymnaseprogrammen Hotell- & turism och Restaurang & Livsmedel leder till jobb hos oss inom besöksnäringen, en bransch som …