Bräckegymnasiet
Gymnasieskola

Bräckegymnasiet

Vi bygger yrkesstolthet!

MONTER B08:25   
ÖPPET HUS:
Lördag 18 november kl 11-15 
Torsdag 25 januari 16.30 - 19.00

Bräckegymnasiet i Göteborg är den rätta skolan för dig som vill jobba med bygg och anläggning i framtiden. Här får du en utbildning där du kombinerar teori och praktik och upp till hälften av din undervisning sker ute på en praktikplats. Du får kunskap, omväxling och nyttiga erfarenheter. De flesta av eleverna på Bräckegymnasiet får jobb direkt efter gymnasiet!

Redo att bli ett proffs?

Bräckegymnasiet är en av de största gymnasieskolorna i landet inom området bygg- och anläggningsteknik. Vi är en branschrekommenderad skola, vilket betyder att du får en utbildning som håller hög kvalitet. Hos oss kan du välja bland ett antal olika yrken; målare, snickare, murare, golvläggare, betongarbetare, plåtslagare och anläggare. Hos oss finns ett yrkeskunnande och engagemang som leder rätt ut i arbetslivet. Vi har små klasser vilket ger en hög lärartäthet och större chans till individualisering, hjälp och studiero.

Kombinera praktik och teori

Oavsett vilken inriktning du väljer att läsa på Bräckegymnasiet får du god sammanhållning, undervisning av duktiga behöriga lärare i bra lokaler. Vi har små klasser vilket ger en hög lärartäthet och större chans till individualisering, hjälp och studiero. Alla som vill kan läsa kurser för att bli högskolebehörig. Bräckegymnasiet kombinerar teori och praktik i nära samarbete med etablerade företag i byggbranschen. Det arbetsplatsförlagda lärandet (APL), praktiken, innebär att du får upp till hälften av din utbildning på ett byggföretag där du får känna på hur arbetet är i vardagen. För att ge dig bästa möjliga förberedelse inför yrkeslivet, har Bräckegymnasiet legitimerade lärare med lång yrkeserfarenhet och ett väletablerat nätverk med över 200 praktikföretag som delar med sig av sina kunskaper.

Du hittar oss på Lindholmen på Norra Älvstranden.

Utbildningar

Bygg- och anläggningsprogrammet är ett yrkesprogram. Efter examen från programmet ska eleverna ha de kunskaper som behövs för att arbeta inom något av bygg- och anläggningsbranschens yrken, till exempel som anläggningsarbetare, anläggningsmaskinförare, byggnadsarbetare, byggnadsmålare eller plåtslagare.

Utbildningen ska utveckla elevernas kunskaper om och färdigheter i byggnation och anläggning vid till exempel nyproduktion, ombyggnad och renovering. Eftersom bygg- och anläggningsarbete påverkar samhällets infrastruktur och de miljöer man vistas i ska utbildningen ge kunskaper om ett rationellt, säkert och miljömässigt hållbart byggande. Utbildningen ska också ge kunskaper om branschens olika yrken och arbetsprocesser samt om entreprenörskap och företagande, vilket ger en god grund för samverkan på arbetsplatsen och med kunder.

Byggarbetsplatsen är föränderlig och arbetet sker både inomhus och utomhus. Dessutom förändras och utvecklas arbetsmetoder, material, verk-tyg och hjälpmedel. Detta ställer krav på ett flexibelt förhållningssätt och kontinuerligt lärande i arbetslivet. Utbildningen ska därför utveckla elevernas kreativitet och initiativförmåga. Den ska också bidra till att utveckla elevernas förmåga att använda digital teknik som förekommer inom för utbildningen relevanta yrkesområden. De ska kunna arbeta självständigt och tillsammans med andra. Arbetet ska genomföras på ett ergonomiskt, hälsosamt och säkert sätt för att förebygga förslitningar och andra arbetsskador. Utbildningen ska ge kunskaper om arbetsmiljöregler och säkerhetsbestämmelser.

Bygg- och anläggningsbranschen hanterar stora ekonomiska värden. Arbetet genomförs utifrån kundens beställning och i enlighet med gällande lagar, föreskrifter och andra bestämmelser. Utbildningen ska därför ge eleverna kunskaper om och färdigheter i att planera, genomföra, dokumentera och kvalitetssäkra arbetet med tidsenliga metoder och hjälpmedel. Eleverna ska kunna välja, använda och vårda material, verktyg och maskiner med hänsyn till säkerhet samt miljö, kvalitet och ekonomi, både när det gäller produktions- och livscykelkostnader. Utbildningen ska även utveckla elevernas förmåga att lösa problem i det dagliga arbetet och att ta till vara erfarenheter av tidigare byggprojekt.

Utbildningen ska utveckla elevernas förståelse av sin egen och yrkets betydelse i arbets- och samhällslivet. I samarbetet på arbetsplatsen och i kundrelationer ställs krav på kommunikationsförmåga och förståelse för andra människor och andra yrkesgrupper. Eleverna ska därför i alla ämnen arbeta med att utveckla sitt språk och få möjlighet att möta och diskutera olika perspektiv på människors livsvillkor i samhället.

Arbetsplatsförlagt lärande ska förekomma på alla yrkesprogram. Det arbetsplatsförlagda lärandet ska bidra till att eleverna utvecklar yrkeskunskaper och en yrkesidentitet samt förstår yrkeskulturen och blir en del av yrkesgemenskapen på en arbetsplats. Det arbetsplatsförlagda lärandet kan också ge inblick i företagandets villkor.

Examensmålet gäller för både skolförlagd utbildning och lärlingsutbildning.


https://utbildningsguiden.skolverket.se/gymnasieskolan/om-gymnasieskolan/gymnasieskolans-program/bygg--och-anlaggningsprogrammet

Programinriktat val syftar till att elever ska få en utbildning som är inriktad mot ett visst nationellt program och ska så snart som möjligt kunna antas till det nationella programmet. Det nationella program som utbildningen är inriktad mot kan vara ett yrkesprogram eller ett högskoleförberedande program.

För att vara behörig till programmet krävs
• lägst betyg E i ämnet svenska eller svenska som andraspråk
• samt fem andra ämnen. Ett av dessa fem ämnen måste vara engelska eller matematik.

Man ska vara obehörig till det nationella program som IMV riktar sig mot. Programinriktat val kan utformas både för en enskild elev och för en grupp av elever.


https://utbildningsguiden.skolverket.se/gymnasieskolan/om-gymnasieskolan/gymnasieskolans-program/introduktionsprogram

Yrkesintroduktion är en yrkesinriktad utbildning som kan leda till arbetsmarknaden eller till ett yrkesprogram. Eleven ska både kunna läsa ämnen från grundskolan som den inte är behörig i och kurser från nationella program i gymnasieskolan. Skolorna kan erbjuda yrkesintroduktion för en enskild elev eller för en grupp av elever. För behörighet till IMY ska man vara obehörig till yrkesprogram.


https://utbildningsguiden.skolverket.se/gymnasieskolan/om-gymnasieskolan/gymnasieskolans-program/introduktionsprogram
Bräckegymnasiet
Gymnasieskola
Kontaktuppgifter
Uppfinnaregatan 1, 417 56, Göteborg
031-367 27 00

Intresseformulär

Är du nyfiken av en eller flera av våra program? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.

E-post skickat!

Videoklipp

Träffa elever och lärare från vår inriktning byggnadssnickare med inriktning mot arkitektur och ingenjör

Följ med och träffa vår elev Ella som går vår inriktning Särskild variant, byggnadssnickare med inriktning mot arkitekt och ingenjör.

Tänker du redan nu på din framtida karriär som byggnadssnickare och vilka möjligheter du har att utvecklas inom yrket? Då ska du titta närmare på Bräckegymnasiets utbildning som ger dig de kunskaper och den behörighet du behöver för att för att studera vidare till arkitekt eller ingenjör. 
 

Träffa elever och lärare från vår inriktning målare

Följ med in i vår måleriverkstad och träffa vår elev Filip och lärare Magnus som berättar mer om vårt yrke målare.

Du som är både händig, uppfinningsrik och gillar färg & form passar bra som målare. Yrket innebär också en hel del kontakt med kunder som du möter när du är ute på jobb på skolor, kontor och industrier eller hemma i någons bostad. På alla våra yrkesprogram har du möjlighet att läsa in grundläggande högskolebehörighet. 
 

Träffa elever och lärare från vår inriktning byggnadssnickare

Följ med in i träverkstaden och träffa vår elev Melker och lärare Johan som berättar mer om vår inriktning byggnadssnickare.

Är du intresserad av att jobba med trähantverk och vill ha ett arbete som kräver stor yrkesskicklighet och en hel del påhittighet? Då är byggnadssnickare ett jobb du ska titta närmare på. På alla våra yrkesprogram har du möjlighet att läsa in grundläggande högskolebehörighet. 

Träffa elever och lärare från vår inriktning golvläggare

Följ med in i golvverkstaden och träffa vår elev Mostafa och lärare Nicklas för att få mer information om vår inriktning golvläggare.

Vill du ha ett fritt hantverksyrke med en hel del kundkontakt men helst jobba inomhus? Då ska du titta närmare på vår utbildning till golvläggare. På alla våra yrkesprogram har du möjlighet att läsa in grundläggande högskolebehörighet. 

Träffa elever och lärare från vår inriktning murare

Följ med in i mureriverkstaden för att träffa vår elev Fawad och lärare Lasse som berättar med om vårt yrke murare.

Som murare bygger du upp husväggar och skorstenar, klär fastigheter med fasadtegel och plattsätter ytor i kök och badrum. Förutom kollegorna, är murarslev, vattenpass och snöre dina bästa vänner på jobbet. På alla våra yrkesprogram har du möjlighet att läsa in grundläggande högskolebehörighet. 
 

Träffa elever och lärare från vår inriktning anläggning/maskinförare

Följ med och besök vårt yrke anläggning/maskinförare där du får träffa vår elev David och lärare Håkan som berättar mer.

Anläggare och maskinförare är utbildningen för dig som gillar att skapa utomhusmiljöer som parker, gräsmattor, gator, vägar, broar, flygplatser och hamnar. På alla våra yrkesprogram har du möjlighet att läsa in grundläggande högskolebehörighet. 

Träffa elever och lärare från vår inriktning plåtslagare

Följ med in i vår plåtverkstad och träffa vår elev Patricia och lärare Jari som berättar mer om vår inriktning plåtslagare.

För att bli en skicklig plåtslagare krävs att du är klurig och kan tänka i nya banor när plåt behöver formas för att passa allt från ett vanligt villatak till ett gammalt kyrktorn eller ett ventilationssystem behöver tillpassas för att skapa ett bra klimat inomhus. På alla våra yrkesprogram har du möjlighet att läsa in grundläggande högskolebehörighet. 

 

Frågor och svar

För att bli antagen till Bräckegymnasiet krävs det minst åtta godkända betyg. Av dessa måste matematik, svenska och engelska vara godkända.

Vi har ca. 50 lärare på skolan. Alla lärare är legitimerade och våra yrkeslärare har många års yrkeserfarenhet från branschen.

Nej, våra elever äter i områdets skolmatsal.

Lindholmen ligger väldigt centralt i Göteborg! Från Brunnsparken kan man ta flera olika busslinjer som går med hög turtäthet. Från Stenpiren kan man åka båten Älvsnabben direkt till Lindholmen

Du läser halva din tid Bräckegymnasiet kombinerar teori och praktik i nära samarbete med etablerade företag i byggbranschen. Det arbetsplatsförlagda lärandet (APL), praktiken, innebär att du får upp till hälften av din utbildning på ett byggföretag där du får känna på hur arbetet är i vardagen.

Det är cirka 20 elever i varje klass, men när du valt yrke så kan det vara färre elever under de praktiska momenten. Vi arbetar med två lärare på lektionen så ofta vi kan.

Du söker till Bygg-och anläggningsprogrammet. I åk 1 får du möjlighet att prova alla yrken under en vecka. Efter det väljer du utifrån ditt intresse.

De flesta yrken arbetar både inne och ute. Vi har verkstäder för alla yrken på skolan.

Alla elever får en chromebook som man använder under tre år.

Vi har idrott i nya idrottshallar på Lindholmen, i byggnaden som heter Santos. Den ligger precis bredvid skolan.

På skolan finns det skolsköterska och kurator. Vi har två specialpedagoger och en speciallärare. Det finns också möjlighet att träffa skolläkaren.

Ja, alla elever i åk 1 får en grunduppsättningen med byxor, skor, tröja, hjälm, handskar och de grundläggande verktygen.

Det är väldigt lugnt inne på skolan. Vi har en trevlig atmosfär och eleverna uppger att de trivs och känner sig trygga. Det är ingen trängsel och många vuxna rör sig i korridorerna. Våra lokalerna är ljusa och väldigt välskötta.

Ja, du kan få både allmän och särskild högskolebehörighet beroende på vilken inriktning du väljer

Ja, om du sköter dina studier och praktiken så kan du få ett körkortspaket vilket innehåller 5-6 körlektioner och risk1 samt teorilektioner.

Andra utställare att spana in

Bygg Din Framtid
Bygg Din Framtid
Arbetsmarknad

Inom bygg- och anläggningsbranschen finns många spännande yrken och arbetsuppgifter. Byggare av olika slag arbetar med hus och anläggningar från …

DinTalang
DinTalang
Gymnasieskola