Alströmergymnasiet
Gymnasieskola

Alströmergymnasiet

Välkommen till oss på Alströmergymnasiet! 

Alströmergymnasiet i Alingsås är en stor skola med den lilla skolans alla fördelar.
Alla våra 11 program plus Introduktionsprogrammen och gymnasiesärskolan har en egna hemvister där du kan sitta och plugga eller umgås med kompisar. Det ger trygghet och gör att det inte märks lika tydligt att det här är ett av de största gymnasierna i Västra Götaland.

Du som går på Alströmergymnasiet får under åren hos oss en egen dator. Datorn fungerar som ett redskap och stöd för ditt lärande både i skolan och hemma. Efter examen får du möjlighet att köpa loss det.
Skolan omfattar, förutom den stora huvudbyggnaden, också byggnader för Bygg- och anläggningsprogrammet, Barn- och fritidsprogrammet, Vård- och omsorgsprogrammet, El- och energiprogrammet och samt Esteticum där Estetiska programmet håller till tillsammans med kulturskolan. Musikinriktiningen har både inspelningsstudio och flera övningsrum för individuellt bruk samt för ensembleanvändning.  Restaurang- och livsmedelsprogrammet har den praktiska undervisningen i skolans egna restaurang King Edward inne i Alingsås.

Alströmergymnasiet
Gymnasieskola
Kontaktuppgifter
Teatergatan 13, 441 55, Alingsås
Receptionen 0322-61 65 00

Intresseformulär

Är du nyfiken av en eller flera av våra program? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.

E-post skickat!

Videoklipp

Teknikprogrammet (TE)

Arkitekt, spelutvecklare, civilingenjör och industriingenjör är bara några av de framtidsmöjligheter som Teknikprogrammet ger. Du får en omväxlande och kreativ utbildning som dessutom är högskoleförberedande. På teknikprogrammet får du teoretiska studier inom matematik, fysik och kemi. Detta varvas med kreativa och laborativa kurser som design, CAD och webbserverprogrammering. Redan i årskurs 1 arbetar du i kursen Teknik 1 med praktiska projekt blandat med teori. Som elev får du en spännande och varierad studiemiljö med motiverade klasskamrater och välutbildade och yrkeserfarna lärare. Samtliga elever läser under årskurs 1 kursen Programmering 1. På så sätt får du under dina tre års studier omfattande programmeringskunskaper. Det är efterfrågat på arbetsmarknaden och en given del av en modern teknikutbildning. Teknikprogrammet på Alströmergymnasiet erbjuder inriktningarna Informations- och medieteknik, Design och produktutveckling samt Teknikvetenskap. Teknikprogrammet ingår i Teknikcollage Göteborgsregionen (TCGR) vilket innebär att programmet har ett samarbete med det lokala näringslivet. Inom ramen för TCGR erbjuds även TE4 – ett fjärde år för att bli gymnasieingenjör.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL)

Det här är programmet för dig som brinner för att laga eller servera mat och dryck. Du får en yrkesexamen som gör att du kan börja jobba som kock, kallskänka, servitör eller hovmästare direkt efter gymnasiet. Förutom de gymnasiegemensamma ämnena lär du dig mer om matlagning, servering, service och måltiden som helhet. Du får också kunskap inom alkoholhantering, hygien, näringslära, försäljning och mycket mer. Som elev tränar du på att ta egna initiativ och utvecklar din servicekänsla gentemot gäster. Kunskaper du testar och utvecklar praktiskt i skolans egna restaurang som ligger i Utbildningens hus i centrala Alingsås. Första året är du i restaurangen en dag i veckan och under de två avslutande åren utökas antalet praktiska tillfällen. När du har fått din yrkesexamen är möjligheterna till arbete i kök eller med servering stora. Efter några års arbetserfarenhet kan du sedan vidareutbilda dig till bland annat köksmästare, hovmästare eller sommelier. Det finns också goda möjligheter att jobba och studera utomlands.

Estetiska programmet (ES)

Kombinera din kärlek för musik och dans med studier som ger dig behörighet till högskola och universitet. Tillsammans med fantastiska lärare och klasskamrater utvecklar du din talang och ditt konstnärliga uttryck i en välkomnande studiemiljö. På Estetiska programmet möter vi dig utifrån din passion för musik eller dans, som är programmets två olika inriktningar. Tillsammans bygger vi färdigheter och kunskaper för att du ska uppnå dina personliga mål. Att gå Estet på Alströmergymnasiet bygger till stor del på teamwork och du arbetar ofta med dina klasskamrater i grupprojekt. En del av projekten leder till en föreställning inför publik. Estetiska programmets hemmascen är Alströmerteatern där flera produktioner görs. Det är en modern scen med den senaste tekniken inom ljud och ljus där även skolans nyrenoverade flygel står. Att du är engagerad och delaktig i undervisningen är viktigt både för din egen personliga utveckling, men också för klasskamraterna du samarbetar med. Som elev ges du ett stort inflytande i de estetiska kurserna och är med och formar innehållet. När du ansöker till en inriktningar får du också göra ett färdighetsprov. Nu även med Studio- och musikproduktion.

Ekonomiprogrammet (EK)

Ett högskoleförberedande program för dig som är intresserad av företagsekonomi och juridik. Perfekt för framtidens egna företagare och entreprenörer samt för dig som vill jobba inom rättsväsendet. På Ekonomiprogrammet utvecklar du din förmåga att arbeta målinriktat, lösa problem, ta ansvar och samarbeta med andra i team. Digitalisering är en viktig del av din utbildning och du jobbar i många digitala miljöer och lär dig använda olika digitala verktyg. Som elev får du kunskap i hur samhällets resurser används på ett hållbart sätt och företags påverkan och betydelse för utvecklingen. Du får möjlighet att samarbeta med det lokala näringslivet, bland annat inom ramen för Ung Företagsamhet. Ekonomiprogrammet på Alströmergymnasiet erbjuder inriktningarna Ekonomi och Juridik. Inom inriktningen Ekonomi fördjupar du dig inom företagsekonomiska förutsättningar, marknadsföring och redovisning. Juridik är inriktningen för dig som vill lära dig mer om juridikens roll för individen, företagen och samhället.

Samhällsvetenskapsprogrammet (SA)

Samhällsvetenskapsprogrammet passar dig som är engagerad och intresserad av samhällsfrågor. Demokrati, kultur och miljö är bara några områden du möter under dina studier. Språk och matematik är också viktiga delar av utbildningen och du lär dig vikten av ett kritiskt tänkande och källkritik. Det är perfekt för dig som vill bli journalist, lärare, polis eller psykolog. Du får genom dina studier en inblick i hur samhället är uppbyggt och styrs. Hur du själv kan påverka och göra skillnad i din hemkommun, men också på ett nationellt och globalt plan. Du lär dig även om det mänskliga tänkandet genom att läsa filosofi och psykologi. Samhällsvetenskapsprogrammet på Alströmergymnasiet erbjuder inriktningarna Samhällsvetenskap, Medier, information och kommunikation samt Beteendevetenskap. Under din studietid läser du moderna språk under minst två år. Språkkunskap är både eftertraktat på arbetsmarknaden och öppnar upp dina möjligheter att studera utomlands. Lägg därtill att du läser Matematik 1b och 2b och har en högskoleförberedande utbildning med särskild behörighet till universitet och högskola.

Försäljnings- och serviceprogrammet (FS)

Vill du arbeta i butik, med försäljning, inköp, butikskommunikation, logistik och kundservice? Då är Handels och administrationsprogrammet något för dig. Det är ett yrkesprogram där du får en yrkesexamen och kan börja jobba direkt efter gymnasiet. När du går inriktning Handel och service får du prova på rollspel, mässdeltagande och ha mycket praktik. Du får arbeta både enskilt och i grupp, och ibland med större projekt. Du lär dig hur du blir en framgångsrik säljare/marknadsförare. Datorer och e-handel har en stor roll på programmet, och du får lära dig producera annonser, kataloger och annat marknadsföringsmaterial. Du tränar din kreativitet, stärker ditt självförtroende och får ett affärsmässigt tänkande. Under första och andra året har du två veckors praktik per år (APL). Tredje året praktiserar du två dagar per vecka hela läsåret. Under årskurs tre får du även starta och driva ett företag tillsammans med kurskamrater i samarbete med Ung företagsamhet (UF). Arbetet med UF är realistiskt och ger dig möjlighet att träna och utveckla ditt entreprenörskap. Handels- och administrationsprogrammet har samarbete med många företag, så du har goda chanser att få jobb efter utbildningen

Naturvetenskapsprogrammet (NA)

Brinner du för miljöfrågor eller är intresserad av fysikens lagar och människans anatomi? Om du vill bli läkare, ingenjör eller arbeta med människans miljöpåverkan har du hittat rätt. Naturvetenskapsprogrammet passar även dig som är engagerad i samhällsfrågor, är intresserad av ekonomi och vill jobba som polis, ekonom eller lärare. Studievardagen är omväxlande och föreläsningar varvas med grupparbeten och självständiga studier. Som elev genomför du studiebesök, laborationer och exkursioner för att förankra dina kunskaper i verkliga situationer. Genom studierna utvecklar du ett vetenskapligt förhållningssätt till kunskap genom att arbeta systematiskt och objektivt. Naturvetenskapsprogrammet på Alströmergymnasiet erbjuder inriktningarna Naturvetenskap och Naturvetenskap och samhälle. Inriktningen Naturvetenskap ger full behörighet till så gott som alla högskolestudier och är speciellt anpassad för dig som vill läsa vidare på teknisk högskola, inom medicin eller naturvetenskapliga ämnen. Inriktningen Naturvetenskap och samhälle ger i stället ett samhällsperspektiv på studierna genom fördjupningar i till exempel samhällskunskap och geografi.

El- och energiprogrammet (EE)

El- och energiprogrammet passar dig som vill ha en stimulerande och praktisk utbildning inom elteknik eller automation. Du får en yrkesexamen som är kvalitetssäkrad av elteknikbranschen och som ger mycket goda chanser till snabb anställning. Under utbildningen lär du dig om produktion, installation och distribution av system för el och energi. Dessutom får du kunskap i el- och energiteknik, automation, datorteknik och säkerhetsfrågor. Säkerhet är centralt i alla moment som utförs på programmet. Dina studier består både av teoretisk och praktisk undervisning. Merparten av dina praktiska timmar spenderar du med individuellt arbete i skolans verkstad. Du kan välja mellan inriktningarna Elteknik och Automation. I utbildningen ingår arbetsplatsförlagt lärande (APL). Du spenderar minst 16 veckor ute på praktik på en eller flera arbetsplatser. Du får både arbetserfarenhet och bra kontakter att använda när du söker jobb. Alströmergymnasiets El-och energiprogram är även en stor aktör på det mycket populära ljusevenemanget Lights in Alingsås. Som elev är du med och bygger upp ljusevenemanget tillsammans med ljusdesigners från hela världen!

Vård och omsorgsprogrammet (VO)

Om du vill jobba med och för människor är det här utbildningen för dig. Du får en yrkesexamen som undersköterska vilket gör att du kan börja jobba direkt efter skolan. Om du läser till några ämnen har du dessutom en bred grund att söka vidare till bland annat sjuksköterska, fysioterapeut, socionom, polis eller brandman. Genom din utbildning får du breda teoretiska och praktiska kunskaper inom omsorg och omvårdnad. Förutom föreläsningar gör du studiebesök ute i relevanta verksamheter. Du genomför realistiska övningar tillsammans med personal inom omvårdnad, räddningstjänst och akutsjukvård. På så sätt tränar du din kreativitet och initiativförmåga i olika problemslösningssituationer inom vård och omsorg, något som är nödvändigt när du senare möter människor i behov av hjälp och stöd ute i arbetslivet. Under utbildningen ingår 21 veckors praktik, så kallat arbetsplatsförlagt lärande (APL). Du får då prova dina kunskaper i verkligheten och skapa kontakter med arbetslivet. Det ger dig goda möjligheter att få jobb direkt efter din avslutade utbildning. Många yrken kräver att du har ett B-körkort. Vård- och omsorgsprogrammet på Alströmergymnasiet bidrar ekonomiskt till delar av din körkortsutbildning när du når din yrkesexamen.

Bygg- och anläggningsprogrammet (BA)

Vill du arbeta på bygge som snickare, betongare, målare eller anläggare? Lockar framtidens byggande med nya IT-lösningar, miljötänk och kvalitetskrav? Då är bygg- och anläggningsprogrammet ett bra val. Det är ett yrkesprogram där du får en yrkesexamen. Du kan också välja att lägga till några ämnen för att få högskolebehörighet. Under utbildningen utvecklar du din kunskap om byggnation och anläggning vid nyproduktion, ombyggnad och renovering. Dessutom får du lära dig mycket om säkerhet och ett miljömässigt hållbart byggande. Bygg- och anläggningsprogrammet erbjuder inriktningarna Husbyggnad, Måleri samt Mark och anläggning. Samtliga är så kallade lärlingsutbildningar. Det innebär att du från årskurs två under halva din utbildningstid lär dig yrket från yrkespersoner ute på byggarbetsplatser. Du som elev får en handledare som guidar dig genom de olika arbetsmomenten. Det ger dig goda möjligheter att få jobb direkt efter din avslutade utbildning. Alströmergymnasiet Bygg- och anläggningsprogram är en branschrekommenderad skola. Det betyder att vi lever upp till byggbranschens kriterier som säkerställer att varje elev garanteras en utbildning av hög kvalitet.

Gymnasiesärskolan (GS)

Gymnasiesärskolan är en egen skolform där utbildningen är anpassad efter dina intressen och förutsättningar. Du får kunskaper och gör erfarenheter som hjälper dig att få ett så rikt och självständigt liv som möjligt. När du lämnar skolan har du fått hjälp ut i arbetslivet, till fortsatta studier eller annan sysselsättning. Gymnasiesärskolan består av nationella program och individuella program. På Alströmergymnasiet GS erbjuder vi följande nationella program; • Administration, handel och varuhantering • Estetiska verksamheter • Hotell, restaurang och bageri • Hälsa, vård och omsorg Efter avslutat nationellt program ska du ha kunskaper för arbete inom valt område. Individuellt program i gymnasiesärskolan är till för dig som behöver en utbildning som är anpassad efter dina förutsättningar. Här kan du utveckla dina kunskaper utifrån dina egna möjligheter och förmågor. Utbildningen ska ge dig kunskaper för ett så självständigt och aktivt liv som möjligt och för att kunna delta i samhällslivet.

Barn- och fritidsprogrammet (BF)

Det här programmet passar dig som vill arbeta med människor, kanske som simlärare eller stödassistent för barn och ungdomar. Barn- och fritidsprogrammet är ett yrkesprogram som ger dig en yrkesexamen som barnskötare. Du kan också välja att lägga till ämnen för att få högskolebehörighet. Du skaffar dig kunskap om pedagogik och tränar din förmåga att leda verksamheter, men får också kunskap om människors hälsa och levnadsvanor. Du får en bred utbildning och kan arbeta både inom pedagogiska och fritids eller friskvårdsområden. Du får praktisk träning genom att till exempel vara med och ordna friluftsdagar eller aktivitetsdagar. Inriktningen Pedagogiskt arbete skaffar dig kunskap om barn och ungas utveckling, lärande och behov, men också om deras rättigheter och om olika pedagogiska verksamheter. Under utbildningen ingår 18 veckors praktik, så kallat arbetsplatsförlagt lärande (APL) som är en viktig del av utbildningen. I årskurs tre brukar vi ge oss ut på hajk med övernattning tillsammans, något som brukar vara väldigt uppskattat och trevligt.

Frågor och svar

Vi har 11 nationella program:

6 yrkesförberedande program

Barn- och fritidsprogrammet
Bygg- och anläggningsprogrammet
El- och energiprogrammet
Handels- och administrationsprogrammet
Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Vård- och omsorgsprogrammet

5 högskoleförberedande program

Ekonomiprogrammet
Estetiska programmet
Naturvetenskapsprogrammet
Samhällsvetenskapsprogrammet
Teknikprogrammet

Sen har vi även Introduktionsprogrammet för dig som är bosatt i Alingsås kommun och som inte ännu är behörig till ett nationellt program.

 

Vi erbjuder NIU i handboll och fotboll.

 

Hos oss kan man läsa NIU på:

Barn- och fritidsprogrammet
El- och energiprogrammet
Ekonomiprogrammet
Naturvetenskapsprogrammet
Samhällsvetenskapsprogrammet.

Det skiljer sig lite från år till år, men vi erbjuder alltid de kurser som behövs för grundläggande behörighet till högskola och universitet, någon estetisk kurs som till exempel Bild och form 1 eller Fotografisk bild 1 och man har även möjlighet att välja någon mer idrotts kurs under åk3.

 

Ja, vi erbjuder lunch på skolan. Vi har en egen matsal där det erbjuds minst två sorters mat varje dag skolan är öppen för undervisning.

 

Om jag inte vet vad jag vill göra efter gymnasiet, vilket program är bredast?

Idag kan du få behörighet för vidare studier på både yrkesförberedande program och högskoleförberedande program. Därför brukar det vara bra att välja ett program som har kurser man är intresserad av. Då har du som elev lättare att få riktigt bra betyg och det är det som är viktigt om du ska konkurrera om en plats på högskola eller universitet senare. Prata med din studie- och yrkesvägledare för mer information om vilka vägar som kan passa dig.

 

Ja, på Bygg- och anläggningsprogrammet så läser eleverna som lärling. Det innebär att man gör minst 50% av sin utbildning under arbetsplatsförlagt lärande (APL).

 

Som elev finns det hjälp och stöd att få i några olika former. Dels så finns det möjlighet att få vägledningssamtal med studie- och yrkesvägledare kring frågor om vidare studier och arbete efter gymnasiet. På Alströmer finns även ett ElevHälsoTeam (EHT) bestående av skolsköterskor, skolläkare, skolpsykolog och kuratorer. Behöver eleven hjälp och stöd med pedagogiska delar har vi specialpedagoger, speciallärare och en stödinsats som heter Plattformen. Vi har även studiepass som eleverna kan komma till för att få extra hjälp och stöd i sina kurser, där finns utbildade lärare och specialpedagoger som kan stötta upp.

 

El- och energiprogrammet på Alströmer är kopplat till elbranschen via något som heter ETG. Det innebär att eleverna som går elteknik-inriktningen gör branschprov under sin studietid och om man klarar dem så kan de börja arbeta som elektriker direkt efter gymnasiet.

 

På Alströmergymnasiet har vi både det som heter Teknikcollege och Vård- och omsorgscollege. Det innebär att våra utbildningar inom teknik och vård- och omsorg har ett tätt samarbete med de branscher de utbildar för och att vi försöker anpassa våra utbildningar för att passa arbetsmarknaden.

 

Nej, men du behöver ha viljan och intresset av att utveckla ditt dansande. Det underlättar om du har dansat lite innan - men är inget krav!

Ja, från och med höstterminen 2020 kommer vi erbjuda musikproduktion som programfördjupning. Om du väljer att läsa musikproduktion så kommer du att få göra delar av kursen i Alströmergymnasiets egna studio. 

 

Det är väldigt olika från år till år men medelvärdet på våra program förra slutantagningen var:


Barn- och fritidsprogrammet   213
Bygg- och anläggningsprogrammet  196,9
Ekonomiprogrammet    247,97
El- och energiprogrammet   205,10
Estetiska programmet dans   253,33
Estetiska programmet musik   244,03
Handels- och administrationsprogrammet 190,83
Naturvetenskapsprogrammet   294,98
Restaurang- och livsmedelsprogrammet 180
Samhällsvetenskapsprogrammet  246,82
Teknikprogrammet    259,33
Vård- och omsorgsprogrammet  177,2

För annan aktuell statistik så finns all antagningsstatistik att hitta på Göteborgsregionens hemsida. Kontakta din studie- och yrkesvägledare på din skola för att få hjälp att hitta informationen.

Ja, om du bor 6 km ifrån skolan så finns det möjlighet att ansöka om ett busskort. Är du bosatt i en annan kommun vänder du dig till den kommun du bor i för att ansöka om busskort. 

 

https://ansokan.svenskhandboll.se

Ansökningsperiod är öppen från 1 september till 1 december.
Länk till ansökningssidan hos Svenska fotbollsförbundet: https://gymnasieansokan.svenskfotboll.se/
Vi erbjuder varje elev två stycken antagningsträningar, en i december 2021och en i januari 2022: Måndagen den 13 och onsdagen den 15 december klockan 13:00 till 15:00. Måndagen den 17 och onsdagen den 19 januari klockan 13:00 till 15:00.
Vi har fem program som är kopplad till oss på NIU: Barn och fritids programmet. El och energi programmet. Ekonomi programmet. Samhälls programmet. Natur programmet. Urval genomförs från 1 december till den 21 januari av skola, förening och SF. Besked skickas till alla sökande elever fredagen den 21 januari.
vi Gymnasieansökan till program sker senast 1 februari. För mer information om antagning och antagningsrutiner för NIU, samt hur ansökning och antagning till ordinarie gymnasieprogram går till vid Alströmergymnasiet.


Var vänlig att kontakta NIU-fotbolls ansvariga:
Kjell Johansson, 0703-384831 kjell.t.johansson@alingsas.se
Niklas Klingberg, 0706-838895 niklas.klingberg@alingsas.se 

Andra utställare att spana in

Göteborg Energi & Teknikcollege
Göteborg Energi & Teknikcollege
Arbetsmarknad

Teknikcollege GR är en viktig samverkansplattform för industrins kompetensförsörjning i vår region och en kvalitetsstämpel på utbildningar där kommuner, utbildningsanordnare …