Hur kan man tänka kring gymnasievalet?

Bild på studie- och yrkesvägledare Maria
Gymnasievalet är för många det största beslutet hittills i livet. Du som ska söka eller stötta någon som ska söka till gymnasiet har säkert många funderingar och tankar kring valet. Vi har träffat Maria Järgenstedt, studie- och yrkesvägledare, för att få svar på vanliga frågor om gymnasievalet!

Hej Maria! Hur kan man som elev förbereda sig inför gymnasievalet?

–Prata med studie- och yrkesvägledaren på din skola minst en gång innan ditt val görs. Läs om yrken och gymnasieprogram på nätet. Använd gymnasiedagarna och Future skills på ett smart sätt och besök därefter gymnasieskolornas öppna hus.  Ju mer kunskap du skaffar dig desto bättre val kan du göra. 

Har du några tips om vart ungdomarna kan vända sig för att få information inför valet?

–Det finns mycket bra information att läsa på nätet. På Indra2.se kan du läsa allt om gymnasievalet och se vilka skolor som har vilka program och på gymnasiedagarna.se kan man se när gymnasieskolorna har öppet hus. Gör intressetest på t ex gymnasieguiden.se och ta reda på vad de olika programmen innehåller genom att läsa på tex utbildningsinfo.se. 

Vad är viktigt att tänka på inför gymnasievalet?

–Det viktigaste är att du fullföljer dina gymnasiestudier vilket program du än väljer. Tänk efter vad du tycker är kul. Vilka ämnen i skolan gillar du nu? Ta reda på hur mycket matematik, naturvetenskapliga ämnen, moderna språk, samhällsorienterande kurser, praktik mm olika program har. Ta reda på vilka skolor som har programmen du är intresserad av och välj ut dem som ligger på rimligt avstånd från ditt hem 

Finns det något som eleverna brukar oroa sig för i onödan?

–Kom ihåg att inte hela din framtid hänger på vilket val du gör till gymnasiet.  Du kan alltid komplettera efter studenten om någon behörighetsgivande kurs fattas i ditt program. Det viktigaste är att du fullföljer dina gymnasiestudier, är motiverad och väljer ett program som innehåller det du är intresserad av. 

Vem ska man lyssna på när man bestämmer sig?

–Gymnasievalet är ditt eget val. Du ska lyssna mest på dig själv. Vad vill DU? Det är du som ska gå programmet i tre år. Det är bra att prata med familj, kompisar och skolpersonal för att få information och en samtalspartner för att få igång tankarna på vad som passar för dig, men ingen annan än du själv ska bestämma.

Går det att välja fel?

–Det kan bli ett felval om man har felaktig uppfattning om vad som krävs på programmet och vad programmet innehåller, därför är det viktigt att skaffa sig kunskap på många olika sätt. 

Vad är ditt bästa tips för den som står inför sitt gymnasieval?

–Det är viktigt att programmets innehåll passar dig och att avståndet hemifrån är rimligt. Provåk buss en dag och gå på skolornas öppna hus. Det räcker inte att titta på skolornas hemsida och läsa om skolan i broschyrerna, man ska komma till skolan och känna. Det är viktigt att få en bra magkänsla för atmosfären, lokalerna och människorna som är där. 

Har du några tips till vänner och familj som vill stötta den som ska göra sitt gymnasieval?

–Skaffa dig egen aktuell faktakunskap precis som eleverna och lyssna inte på rykten. Ställ gärna utmanande frågor men låt ungdomen göra sitt eget val och stötta hen i det valet som görs. Kanske är det fortfarande några föräldrar som tror att man inte kan söka till högskola och universitet om man väljer ett yrkesprogram men det är helt fel, det går alldeles utmärkt!