Förbered ditt besök: vårdnadshavare

Nu är det snart dags för ditt barn att göra sitt gymnasieval! Du är ett viktigt stöd i det valet och genom att besöka Gymnasiedagarna och Future Skills tillsammans med din ungdom kan ni bygga en gemensam grund att stå på och att diskutera kring.

Nedan har vi sammanställt fakta och tips inför ditt besök på mässan tillsammans med din ungdom.

Förbered er inför besöket

1. Vad är Gymnasiedagarna och Future Skills?

För många elever i Göteborgsregionen är Gymnasiedagarna och Future Skills startskottet på gymnasievalet. Besöket på mässan är ett enkelt sätt att få igång tankarna kring valet – både utifrån vilka skolor och program som finns och utifrån framtidens arbetsmarknad. Mässan är nämligen indelad i två sektioner, skoldelen Gymnasiedagarna och arbetsmarknadsdelen Future Skills.

På skoldelen finns merparten av regionens gymnasieskolor och flera skolor med riksintag på plats. Dessutom finns utställare som informerar om utlandsstudier och på arbetsmarknadsdelen möter ni representanter för ett 40-tal olika branscher, företag och offentlig sektor.

För mer information om mässan

2. Läs på om gymnasievalet

Vilka program finns det att välja mellan och hur går gymnasievalet till?

Förmodligen har mycket hänt sen du själv gjorde ditt gymnasieval. Det kan vara skönt att färska upp kunskaperna om de olika programmen och om hur valet går till redan innan ni besöker mässan.

Bra länkar om gymnasievalet

3. Förbered frågor att ställa!

Det finns många olika aspekter att ta hänsyn till vid valet gymnasievalet. Det gäller att fundera kring både vilka olika program och vilka olika gymnasieskolor som passar bäst, utifrån egna intressen och önskemål. Spelar det någon roll om det är långt att resa till skolan? Vill jag gå på en stor eller liten skola? Vilka ämnen passar med mina intressen och skills?

Vad som är viktigaste kan bara din ungdom veta. Genom att ni redan innan besöket på mässan reflektera kring detta, kan ni formulera frågor som är viktiga att ta upp i samtalen med gymnasieskolorna. På så vis kan ni få ut mer av ert besök på mässan.

Tips på frågor att ställa till gymnasieskolorna

• Vilka program finns på skolan?
  • Vilka inriktningar har ni på programmen?
  • På vilket sätt kan man vara med och påverka skolan och undervisningen?
  • Hur många elever går på skolan och hur stora är klasserna?
  • På baksidan av mässans magasin har vi gett tips på frågor att ställa på mässan, men ni kan säkert komma på fler!

Under ert besök på mässan

1. Biljett, karta och magasin

Eleverna besöker i de flesta fall mässan med sin skola, den biljetten gäller för hela familjen under mässans alla dagar. I annat fall finns biljetter att köpa på plats för 30 SEK för hela familjen.

I mässans magasin, som delas ut vid entrén, hittar ni karta över mässhallen och utställarna.

2. Besök både skoldelen och arbetsmarknadsdelen

En ganska självklar punkt, som vi ändå måste ha med på den här listan!

När ni besöker de utställande skolorna kommer ni kunna prata med elever som går på skolorna idag, det är en utmärkt möjlighet att få en känsla för skolorna. Funderar ni kring vad de olika programmen kan leda till? I samtalen med utställarna på arbetsmarknadsdelen kan ni få en känsla för vilka färdigheter och skills som är användbara inom olika yrken och branscher.

3. Prata med en studie- och yrkesvägledare

På mässan finns det oberoende studie- och yrkesvägledare på plats, som gärna hjälper er ta reda på vilka utbildningar som leder till vilka yrken och branscher och svarar på era frågor kring gymnasievalet.

4. Informationsmöte kring gymnasievalet och arbetsmarknaden

På kvällarna kan ni delta i ett kortare informationsmöte, dit såväl den som ska göra ett gymnasieval som vårdnadshavare och vänner är varmt välkomna. Informationsmötet håller på i 30 minuter och här får ni lära er mer om både gymnasievalet och regionens arbetsmarknad.

Tider för informationsmöte på Gymnasiedagarna och Future Skills 2020 publiceras närmare mässan.

➜ Klicka här för att läsa mer om föräldramötet

Efter besöket

1. Reflektion och tankar

När ni lämnar mässan har ni förhoppningsvis fått med er massvis av nya insikter och kunskaper att diskutera vidare kring. Ta gärna hjälp av en studie- och yrkesvägledare i era funderingar kring gymnasievalet.

Förslag på frågor ni kan diskutera efter besöket

• Har besöket gjort ditt val av gymnasieskola enklare eller har du fortfarande frågor?
  • Lärde du dig något nytt om någon bransch på mässan?
  • Har du kunnat koppla samman dina kompetenser och passioner med någon utbildning eller något yrke?

➜ Tips och råd från studie- och yrkesvägledare kring valet

2. Öppet hus

Efter besöket är det dags att fundera på vilka skolor ni vill besöka på öppet hus. Det här är en möjlighet att exempelvis testa resvägen till skolan, att titta på klassrummen och lokalerna och att ställa frågor ni har kommit på efter mässbesöket.

Vi har samlar öppet hus-tiderna för samtliga utställande skolor här på hemsidan, klicka här för att se öppet hus-tiderna.

3. Gymnasieansökan

Du som är bosatt i någon av de 13 kommuner som Göteborgsregionen består av, kan söka till samtliga gymnasieskolor inom regionen. Gymnasievalet görs via Göteborgsregionens antagningswebb. Här finns även information om viktiga datum att hålla koll på inför gymnasievalet i Göteborgsregionen.

Du ska alltid göra ditt gymnasieval i den kommun/det samverkansområde där du för närvarande är folkbokförd. Planerar du att flytta till Göteborgsregionen finns mer information på Göteborgsregionens antagningswebb under frågor och svar.

Länkar som är bra att ha