Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola
Gymnasieskola

Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola

Utbildningar

Chalmers tekniska högskola forskar, utbildar och samverkar inom teknik, naturvetenskap, sjöfart och arkitektur med en hållbar framtid som vision.


https://www.chalmers.se/sv/Sidor/default.aspx

Ett universitet för världen med utbildning, forskning och samverkan i världsklass.


https://www.gu.se/
Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola
Gymnasieskola
Kontaktuppgifter
www.gu.se, 405 30, Göteborg

Intresseformulär

Är du nyfiken av en eller flera av våra program? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.

E-post skickat!

Videoklipp

Vad gör en ingenjör?

Du vet säkert att ingenjör är ett yrke men vad man faktiskt gör är det färre som kan svara på. 

Göteborgs universitet – tre studenter berättar

Tre studenter berättar om sina respektive utbildningar och livet som student i Göteborg.

 

Hitta studentboende i Göteborg

Att hitta boende i en populär studentstad som Göteborg kan vara en utmaning. Men det är långt i från omöjligt! 

Frågor och svar

Göteborgs universitet är ett city-universitet. Det innebär att universitetet är utspritt på ett antal områden i centrala Göteborg. Om du bor här kan du promenera, cykla eller åka kollektivt till dina föreläsningar. Om du bor utanför Göteborg behöver du pendla en sträcka. Ett campus är ett större område där delar av universitetet finns samlat. Göteborgs universitet har fyra campus, men är också utspritt i andra delar av staden samt i vissa fall utlokaliserat utanför Göteborg. 

Campus Haga

Campus Johanneberg

Campus Linné

Lorensberg och Vasastan

Medicnareberget och botaniska

Rosenlund

Universitetet utanför Göteborg

 

För att du ska kunna antas till en högskoleutbildning måste du ha vissa förkunskaper som kallas behörigheter. För att kunna studera på högskolan behöver du minst ha grundläggande behörighet. Den kan du till exempel skaffa dig genom fullständigt betyg från gymnasieskola, komvux eller folkhögskola.

Till de flesta utbildningar behöver du desstutom också ha särskild behörighet som skiljer sig åt mellan olika utbildningar. Det innebär oftast att du ska ha läst och fått godkänt på vissa specifika gymnasiekurser, men det kan också innebära krav på arbetslivserfarenhet, arbetsprover eller högskolekurser.

Om du inte är behörig kan du komplettera. Det vanligaste sättet att komplettera är genom komvux eller folkhögskolestudier, men det går också att läsa in Naturvetenskaplig basår på Göteborgs universitet eller Tekniskt basår på Chalmers.

Du kan även komma in på en utbildning genom att skriva högskoleprovet. Vissa utbildnigar kan du även få en plats på genom andra prov. På Chalmers kan du göra arkitektprovet  för att komma in på arkitektprogrammmet. Matematik- och fysikprovet är en alternativ väg in för sig som vill läsa flera av Chalmers civilingenjörsprogram. 

Om du studerar med en examen som mål finns specifika krav för varje examen. Vissa examina går endast att uppnå via program (särskilt de som leder till en yrkesexamen), andra examina går endast att uppnå via fristående kurser, och vid ytterligare andra kan du välja själv om du vill studera via program eller via fristående kurser.

Om du följer ett program följer du ett upplägg där vi redan sett till att alla kurser som krävs för examen bakas in. Om du däremot läser via fristående kurser är det viktigt att du kontinuerligt stämmer av med studievägledare inom ditt ämne så att du pusslar ihop de kurser som krävs för en examen.

En annan skillnad mellan att läsa program och fristående kurser är att du som programstudent har platsgaranti till obligatoriska kurser inom programmet, medan du som fristående student måste konkurrera om platserna inför varje kurs.

Vad som krävs för att komma in på ett program eller en kurs på Göteborgs universitet eller ett program på Chalmers varierar beroende på vilket program eller vilken kurs det gäller. På Universitets- och högskolerådets hemsida hittar du information om tidigare antagningsstatistik för alla utbildningar i Sverige. Det är dock viktigt att komma ihåg att antagningsstatistiken endast berättar vilken antagningspoäng som har krävts tidigare terminer. Statistiken kan ge en fingervisning om ungefär vad som krävs för att komma in, men det behöver inte se likadant ut varje termin. 

På Chalmers kan du välja på 31-olika program grundprogram. Här kan du bli arkitekt, ingenjör eller utbilda dig inom sjöfart. 

Kemi- och bioteknik 

Sjöfart och transportlogistik 

Maskinteknik, Teknisk design, Automation och mekatronik 

Elektro, Data, IT och Medicinteknik 

Teknisk fysik och Teknisk matematik

Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik 

Industriell ekonomi och Ekonomi och produktionsteknik 

Globala system 

Tekniks basår

Chalmers är uppdelat i två större områden, Campus Johanneberg och Campus Lindholmen. Båda våra campus ligger centralt och lättillgängligt i Göteborg. Men ett campus på Chalmers är så mycket mer än bara en plats där du går på föreläsningar och sitter och pluggar. Här finns både restauranger, butiker och lokaler för att umgås i, så Chalmers är som en liten stad i sig.

Intize erbjuder högstadie- och gymnasielever gratis hjälp och vägledning i matematik på olika sätt.

Du kan anmäla dig till att få en egen mentor där du och tillsammans med upp till 4 andra elever träffar din mentor regelbundet för att få vägledning. Intize har även öppna drop in räknestugor på Chalmers bibliotek och speciella träffar inför nationella prov.

Ja, du kan när som helst chatta med en student via vår tjänst chatta med oss. Tveka inte att ställa dina frågor om allt från studier, boende och vad man kan göra på fritiden.

Chalmers

Den Centrala studie- och karriärvägledningen på Chalmers finns här för dig som funderar på att söka till Chalmers och vill ha mer information och vägledning om utbildningsområden och yrkesroller.

Göteborgs universitet

Du kan antingen kontakta våra allmänna studievägledare eller någon av våra studievägledare som är specialiserade på våra olika ämnesområden.

Chalmers

Chalmers är en högskola för alla. FUNKA finns här för de studenter som är i behov av extra stöd. Det kan bland annat innebära att du får förlängd examinationstid, anteckningsstöd eller en egen mentor som kan ge dig stöd och hjälpa dig planera dina studier.

Göteborgs universitet

Du som har en funktionsnedsättning kan få stöd under studierna. Redan när du har kommit in på din utbildning ska du ansöka om pedagogiskt stöd i tjänsten Nais. På så sätt får du stöd tidigt i dina studier. Du kan få olika typer av stöd beroende på vad du har behov av. Pedagogiskt stöd.