Skanskagymnasiet
Gymnasieskola

Skanskagymnasiet

Välkommen till Skanskagymnasiet!

Skanskagymnasiet har ett unikt teknikprogram med inriktning samhällsbyggande och miljö så är du intresserad av dessa ämnen är det här rätt skola för dig. Skanskagymnasiet har Skanska som huvudman och under utbildningen får du möjlighet att praktisera på något av Skanskas projekt vilket är en viktig del i utbildningen.
Det finns även möjlighet att läsa ett fjärde tekniskt år efter att du har tagit studenten och det fjärde tekniska året leder till en provanställning som biträdande arbetsledare inom Skanska.

Har du intresse av teknik, matematik, miljö och hållbarhet?
Gillar du lagarbete och problemlösningar?
Då har du hittat rätt!

* Unikt Teknikprogram med inriktning - samhällsbyggande och miljö.
* Riksintag och eget internat.
* Två profileringar arkitektur och byggnadsteknik.
* Praktik på ett av Skanskas projekt

Teknik- samhällsbyggande- miljö
Vår inriktning, samhällsbyggande och miljö, leder till en möjlig framtid inom byggbranschen. Vi utgår från ett miljötänk när vi lär oss planera och utforma ett fungerande samhälle för människor att bo, arbeta och leva i.
Byggprocessen löper som en röd tråd genom utbildningen och dina kunskaper får du praktisera under din praktik som arbetsledare på ett av Skanskas pågående byggprojekt någonstans i Sverige.

Kursinnehåll
Utöver de gymnasiegemensamma ämnena läser du bland annat kurser som arkitektur, teknik, ledarskap och organisation. Vi erbjuder två profiler på inriktningen; en Byggteknisk profil och en Arkitekturprofil.
Du läser även kurser inom entreprenörskap, ledarskap– och organisation.

Behörighet och vidarestudier
Självklart blir du behörig till högskola och universitet efter att du har tagit din gymnasieexamen från Skanskagymnasiet. Teknikprogrammet ger dig möjlighet att få full behörighet för vidareutbildning till civilingenjör, högskoleingenjör och arkitekt för att nämna några exempel. Skanskagymnasiet ger dig en bra grund att stå på, oavsett om du vill läsa ett fjärde tekniskt år eller plugga vidare på högskola eller universitet.

Fjärde tekniskt år
På Skanskagymnasiet har du även möjlighet att läsa ett fjärde tekniskt år. Efter det fjärde året tar du gymnasieingenjörsexamen och har goda möjligheter att bli erbjuden en provanställning på Skanska.
Vi vill inspirera dig till att välja Skanskagymnasiet och på sikt bli en av Skanskas medarbetare.

Framtidens samhällsutvecklare
Sök till Skanskagymnasiet om du vill ha en utbildning där du kan vara med och utforma framtidens samhälle.

Utbildningar

Vidareutbildningen i form av ett fjärde tekniskt år är en utbildning som bygger på teknikprogrammet. Efter examen från utbildningen ska eleverna vara väl förberedda för yrkesverksamhet som gymnasieingenjör inom valt teknikområde. Utbildningen ska fördjupa elevernas kunskaper om teknikutveckling inom vald profil. Den ska även fördjupa elevernas förståelse av teknikens roll i samspelet mellan människa och natur. Dessutom ska utbildningen tydliggöra hur utvecklingen av produkter och tjänster lokalt och globalt kan ske på ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart sätt. Utbildningen ska bygga på ett etiskt och ansvarsfullt förhållningssätt till teknik och ett kritiskt, kreativt och konstruktivt tänkande ska främjas. Utbildningen ska ge eleverna möjlighet att utveckla ingenjörsmässiga färdigheter, vilket innebär att definiera och analysera problem, utarbeta lösningar, utveckla, konstruera och producera produkter och tjänster samt reflektera över arbetsprocessen. Eleverna ska också ges möjlighet att utveckla kunskaper om entreprenörskap och företagande samt om hur arbete bedrivs på teknikintensiva arbetsplatser. Arbetsformer och metoder från arbetslivet ska ingå i utbildningen. Utbildningen ska bidra till att fördjupa elevernas intresse för teknik genom att de ges möjlighet att ta initiativ samt agera undersökande och prövande. Utifrån arbetslivets krav ska eleverna också ges möjlighet att utveckla kunskaper inom matematik samt inom natur- och teknikvetenskapliga områden. Utbildningen ska dessutom utveckla elevernas förståelse av hur teori växelverkar med och konkretiseras i praktisk tillämpning. Utbildningen ska ge kunskaper om arbetsmarknaden och de möjligheter utbildningen ger när det gäller etablering och fortsatt utveckling inom valt teknikområde. Utbildningen ska vidare ge kunskaper om ledarskap, kommunikation, arbetsmiljö, ekonomi och juridik i arbetslivet. Den ska också bidra till att eleverna fördjupar sin förmåga att presentera och kommunicera teknik och tekniska lösningar, även på engelska. Utbildningen ska fördjupa elevernas förståelse av människors olika förutsättningar i förhållande till teknik och teknikutveckling. Den ska också bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om hur identitet och normer skapas, upprätthålls och förändras. Utbildningen ska även ge eleverna möjlighet att diskutera och reflektera kring sociala konstruktioner och traditionsbundna föreställningar inom olika teknikområden. Arbetsplatsförlagt lärande ska förekomma på utbildningen. Det arbetsplatsförlagda lärandet ska bidra till att eleverna utvecklar yrkeskunskaper och en yrkesidentitet samt förstår yrkeskulturen och blir en del av yrkesgemenskapen på en arbetsplats. Det arbetsplatsförlagda lärandet kan också ge inblick i företagandets villkor.


https://utbildningsguiden.skolverket.se/gymnasieskolan/om-gymnasieskolan/gymnasieskolans-program/gymnasieingenjor

Programinriktat val syftar till att elever ska få en utbildning som är inriktad mot ett visst nationellt program och ska så snart som möjligt kunna antas till det nationella programmet. Det nationella program som utbildningen är inriktad mot kan vara ett yrkesprogram eller ett högskoleförberedande program.

För att vara behörig till programmet krävs
• lägst betyg E i ämnet svenska eller svenska som andraspråk
• samt fem andra ämnen. Ett av dessa fem ämnen måste vara engelska eller matematik.

Man ska vara obehörig till det nationella program som IMV riktar sig mot. Programinriktat val kan utformas både för en enskild elev och för en grupp av elever.


https://utbildningsguiden.skolverket.se/gymnasieskolan/om-gymnasieskolan/gymnasieskolans-program/introduktionsprogram
Skanskagymnasiet
Gymnasieskola
Kontaktuppgifter
Trädgårdsgatan 26, 35234, Växjö
+46 10 448 84 00

Intresseformulär

Är du nyfiken av en eller flera av våra program? Gör en intresseanmälan så skickar vi dig mer information! Fyll i dina uppgifter samt vilken/vilka utbildningar du är intresserad av i formuläret nedan.

E-post skickat!

Videoklipp

Skanskagymnasiet

I filmen får du möjlighet att se skolan och dess miljö.

Frågor och svar

Utöver gymnasiegemensamma ämnen läser du bland annat teknik, arkitektur, ledarskap och organisation.

Ja, under utbildningens gång får du möjlighet att göra fem veckors praktik och det är två veckorspraktik under årskurs 2 och tre veckors praktik under årskurs 3.

Man läser bland annat matte, kemi och fysik så det är viktigt att du tycker att de här ämnena är kul.

Ja, det gör det och det fjärde teknsika året på Skanskagymnasiet är en yrkesutbildning. Du som läser det fjärde tekniska året på Skanskagymnasiet kan bli erbjuden ett jobb som biträdande arbetsledare när du är klar med dina studier.