Future Skills – en ny mötesplats

Unga möter arbetsmarknaden på den unika prova på-arenan.
COPYRIGHT: FRIDA WINTER / G…TEBORG & CO Euroskills 2016 Gothenburg

I år är det premiär på Gymnasiedagarna för den nya mötesplatsen Future Skills. Syftet är att skapa en arena där unga får chansen att prata direkt med mängder av företag, branscher och utbildningsanordnare.

Future Skills innebär en unik chans att knyta kontakter, få en inblick i olika branscher, prova på olika yrken och lära sig mer om var jobben kommer att finnas i framtiden. Här kan besökarna även träffa representanter för högskolor, yrkeshögskolor och utlandsstudier. Allt för att ge alla unga lika möjlighet att göra välgrundade studie- och yrkesval.

Även gymnasieelever, arbetssökande och vuxen- och SFI-studenter är varmt välkomna till Future Skills.

Det här händer på Future Skills

Prova på-torget

Här samlas företag och branscher och erbjuder olika prova på-aktiviteter som representerar yrken och arbetsplatser. Syftet är att  besökarna ska få kunskap om olika yrken, om vad som görs på arbetsplatsen samt om vilka vägar som leder dit. På jobbtorget finns också en särskild del för arbetsgivare som erbjuder extrajobb och sommarjobb för ungdomar.

Utbildningstorget

Här samlas representanter för vuxenutbildningar, yrkeshögskolor och högskolor. Tanken är att hjälpa unga att bilda sig en uppfattning om olika utbildningar och bli inspirerade för framtida studieval.

Utlandsstudie-torget

Här samlas de största företagen och organisationerna  som arbetar med utlandsstudier och språkresor. Hit är unga välkomna för att få svar på sina frågor om hur det är att plugga utomlands en kortare eller längre tid.

Skola-arbetslivstorget

Den här ytan riktar sig till alla som jobbar inom skolan. Här samlas verksamheter och projekt som arbetar aktivt för att skolor och arbetsliv ska närma sig varandra. Här finns stora förutsättningar att skapa kontakter och hitta former för samverkan inom området skola–arbetsliv.

Bakgrunden till Future Skills

I december 2016 genomfördes EuroSkills i Göteborg, en yrkestävling som lockade över 65 000 besökare. Arvet efter EuroSkills förvaltas nu genom den nya mötesplatsen Future Skills som arrangeras i anslutning till Gymnasiedagarna.

Missa inte den nya lärarhandledningen

Nu finns en uppdaterad version av den välanvända lärarhandledningen som GR Utbildning tog fram inför EuroSkills 2016. Materialet innehåller övningar som ska stärka elevers valkompetens och förbereda dem inför besöket på mässan. Du hittar handledningen här.

Mer information och kontakt

Vill du medverka på Future Skills? Klicka här.
Vill du anmäla din klass/grupp? Boka här.
Vill du veta mer om de medverkande på Future Skills? Klicka här.

Vill du informera om Future Skills i din egen verksamhet? Informationsmaterial hittar du här.

Kontakt: futureskills@grkom.se

Future Skills är ett samarbete mellan GR, Business Region Göteborg, Näringslivsgruppen på Göteborg & co, Västra Götalandsregionen och Arbetsförmedlingen.